Povežite se sa nama

MONITORING

SOLITERI NA TRGU REPUBLIKE U BUDVI: Ludilu nikad kraja

Objavljeno prije

na

budva

Poznati turistički grad Budva ima u svom centru, nadomak Starog grada i gradske luke, mali Trg Republike, površine oko 2.000 metara kvadratnih, koji neugledan i zapušten služi kao parking.

Mali je broj Budvana koji znaju da taj prostor uopšte ima naziv Trg Republike, poznatiji je kao – parking ispred bivše poslovnice JAT-a, bivšeg srpskog avioprevoznika.

Gradski trgovi obično predstavljaju centar, srce i dušu jednog grada na kome se ogleda njegov društveni život, istorija i kultura. Pored njih su smještene najljepše građevine, muzeji, pozorišta, zgrade državnih i lokalnih institucija, ekskluzivni restorani. Ukrašavaju se raskošnim fontanama, skulpturama, zelenilom, imena dobijaju po znamenitim ličnostima ili istorijskim događajima.

U Budvi, međutim, nije tako. Trg turističke metropole Crne Gore, ni ne zaslužuje ime koje nosi jer predstavlja ruglo grada.

Bivša lokalna vlast nije imala u planu da ovaj prostor uredi za potrebe svojih građana i turista, u skladu sa pozicijom koju budvanska opština zauzima u crnogorskom turizmu.

Plan je bio posve drugačiji, originalan i jedinstven. Da se Trg Republike proda te da se i na tom, rijetkom neizgrađenom prostoru podigne još koji soliter, stambeno-poslovni objekat ili kondo hotel, u čemu Budva inače oskudijeva.

Urbanističkim planom DUP Budva centar, Trg Republike preimenovan je u građevinski Blok 2 na kome je predviđena izgradnja 12 hiljada kvadrata stanova i poslovnog prostora u zgradama sa oko 10 spratova. Trg je za te potrebe planom parcelacije pretvoren u jednu urbanističku parcelu zajedno sa katastarskim parcelama sa kojima se graniči. Jedna, površine 450 m2 u vlasništvu Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, dok je druga legat budvanske porodice Luketić, za koju su bili zainteresovani investitori oko Svetozara Marovića. Vlasnici tih dviju parcela dobili su na ovaj način preduslove da grade i profitiraju na prostoru koji je u vlasništvu Opštine i svih građana Budve.

Podsjećamo, bivša opštinska vlast je parcelu površine 520 m2 porodice Luketić prodala 2010. godine, uprkos protivljenju i peticijama građana, ali je kupac odustao od kupovine nakon onog spketakularnog hapšenja budvanskih čelnika u aferi Zavala. Parcela je nakon odustajanja kupca, kompanije Astro Montenegro iz Uzbekistana, vraćena u opštinsko vlasništvo.

Zajednička urbanistička parcela Bloka 2 pokriva površinu od 3.138 m2, i na njoj su ucrtani blokovi višespratnica i garaža posred Trga sa tri podzemne etaže, za potrebe novog stambenog bloka.

Formiranje zajedničke urbanističke parcele, Atlas banke, legata Luketića i Trga Republike, urađeno je sa ciljem da se vlasnicima graničnih parcela omogući gradnja zgrada većih gabarita, sa daleko većim urbanističkim parametrima nego što bi mogli dobiti na sopstvenom zemljištu. Zajednička urbanistička parcela je forma osmišljena da se vlasnicima katastarskih parcela omogući i kupovina kvadrata koji pripadaju Trgu, putem dokompletiranja urbanističke parcele. To je praksa zahvaljujući kojoj su mnogi partijski funkcioneri DPS-a i njihovi štićenici postajali vlasnici javnih gradskih površina. Zauzimali su ulice, trotoare, parkove, pa što ne bi i jedan Trg Republike u centru grada.

Do realizacije ovih planskih rješenja još nije došlo, što ne znači da uskoro neće. Čini se da je investitorima po čijim je željama Trg pretvoren u građevinsku zonu, nedostajao kapital.

Nedavno je u Budvi obavljena zanimljiva transakcija koja sudbinu budvanskog Trga ponovo dovodi u žižu interesovanja javnosti. Branislav Brano Mićunović je kupio zgradu stare Pošte, sadašnju Atlas banku, koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Budvi, pored gradskog parka i pristaništa.

Prodavac je bio Duško Knežević, koji je do ove vrijedne nekretnine došao početkom devedesetih, tako što je nekadašnjoj, moćnoj agenciji Montenegroekspress, njegova banka dala kredit od nekih 200.000 dolara koji nije u roku vraćen. Te je Knežević ušao u posjed.

Bilo kako bilo, zgrada stare Pošte prešla je u ruke Mićunovića, koji na lokaciji pored, posjeduje velelepnu zgradu Zeta filma, čime je zaokružio vrijedan posjed u centru budvanske Opštine.

Obje zgrade i Zeta film i Atlas banka okružuju Trg Republike.

Kupovinom zgrade Atlas banke Mićunović je naslijedio mogućnost gradnje zgrade sa oko 10 etaža, zahvaljujući zajedničkoj UP. Može da bira da li da gradi samo na svojoj maloj parceli ili će prihvatiti rješenje iz DUP-a prilagođeno interesima Kneževića i graditi na polovini zemljišta koje pripada trgu, koje može otkupiti od Opštine. Jer ova rješenja iz DUP-a Budva centar nisu stavljena van snage.

To su planovi bivše vlasti pravljeni u sprezi sa tajkunima. Kako će nova vlast bivših opozicionih partija postupiti u slučaju planirane uzurpacije budvanskog Trga, vidjećemo uskoro. Dobili su povjerenje građana Budve upravo na uvjeravanjima da će kada preuzmu vlast zaustaviti betoniranje Budve, te da se „mora sačuvati ono što je preostalo”. Trg je za sada preživio, a da li će tako i ostati, ne zna se.

Jedan od prvih koraka nove vlasti bio je uvođenje moratorijuma na gradnju stanova za tržište i stavljanje van snage pomenutog DUP-a. Gradnja hotela nije ograničena, pa se može očekivati da investitor sa takvim zahtjevom, u skladu sa planom, zatraži dozvolu za gradnju na Trgu. Građevinske dozvole za gradnju hotela izdaje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje nema nijedan razlog da je ne odobri.

U planu lokalne uprave je izrada novog programskog zadatka za izmjenu DUP-a Budva centar. Građani očekuju poništenje svih koruptivnih planskih rješenja bivše vlasti, između ostalih i ona koja se odnose na Trg Republike. Nečuveno je i u svijetu vjerovatno nepoznato da je neka lokalna vlast prodala gradski trg.

Zato je definisanje statusa Trga Republike u Budvi, pravi ispit za novu vlast.

Građani Budve zaslužuju ljepši i uređeniji grad, koji je tokom decenijske vladavine DPS-a strahovito zapušten. Ako siromašnija opština, poput Nikšića na primjer, može priuštiti rekonstrukciju i uređenje Trga Slobode, koji izrasta u jedan od ljepših trgova u zemlji, Budva, čiji je budžet gotovo duplo veći, daleko je od takvih ideja.

Koliko je odluka bivše vlasti u Budvi neshvatljiva pokazuje upoređenje sa sličnom situacijom u glavnom gradu, u Podgorici. I tamo je Trg Slobode do nedavno bio običan neugledan parking, ali je odlukom gradskih vlasti rekonstruisan u uređeni prostor bez kojeg se Podgorica danas ne može zamisliti. A mogao je biti prodat i zazidan soliterima, kao što je planirano u Budvi.

Branka PLAMENAC

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo