Povežite se sa nama

MONITORING

STARI I NOVI IZBORI: Po istom tragu

Objavljeno prije

na

Pritisla je vrućina, Socijaldemokratska partija je nakrivila kapu i odšetala na godišnji odmor. Ostalo je neriješeno pitanje uspostavljanja lokalne vlasti u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Kolašinu, ali, nema veze, tu je DPS da upravlja.

Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a, javili su pouzdani izvori, neće raspravljati o mogućem nastavku pregovora u Podgorici prije septembra. Kazali su da se, nakon odustajanja nosioca liste Evropsko lice Podgorice Dragana Bogojevića, od kandidature za gradonačelnika, nije desilo ništa novo u vezi pregovora u Podgorici i da zbog toga ne treba zakazivati sjednice stranačkih organa. Naglasili su i da su podjele u Pozitivnoj postale još izraženije, zbog čega bi sada bilo još neozbiljnije pričati o formiranju manjinske vlasti.

Sažeto je i precizno učinke koalicije Evropsko lice Podgorice ovih dana u izjavi za agenciju Mina predstavio Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Rade Bojović: ,,Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora uspjele su da, za kratko vrijeme, iskompromituju državotvornu opozicionu alternativu, učvrste poziciju Demokratske partije socijalista i upropaste realne šanse za promjenu vlasti u Podgorici”. Dodao je da je koalicija Evropsko lice Podgorice školski primjer improvizatorskog, neiskrenog i rastrojenog političkog savezništva.

Prema Bojovićevim riječima, SDP i Pozitivna, ukoliko su željeli da smijene DPS, imale su samo jedan pošten i legitiman izbor. Riječ je, kako je pojasnio, o formiranju demokratske gradske vlasti sa ostatkom opozicije, i to na način koji će respektovati pojedinačnu snagu, ponuditi profesionalnu upravu i realan reformatorski program. Tako je jednostavno i tako daleko od crnogorske stvarnosti.

Demokratski front je u međuvremenu upozorio da je situacija u Glavnom gradu nelegalna i nelegitimna i da stvara pravnu nesigurnost. Smatraju da Vladan Vučelić, bivši zamjenik gradonačelnika Podgorice, nije imao pravo da preuzme poslove prvog čovjeka grada do izbora novog gradonačelnika, zato što je 26. juna Skupština Glavnog grada konstatovala prestanak njegovog mandata. ,,Upozoravamo Vučelića da se ne bavi poslom za koji nema pravno uporište u zakonu, jer će biti krivično procesuiran za lažno predstavljanje”, kazala je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Niko ne zna u kakvom će se raspoloženju i sa kakvim idejama, svjež i čio nakon odmora, pojaviti predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić. U ovom trenutku najizglednijim rješenjem se smatraju ponovni izbori. To je sve, samo ne jednostavno rješenje, ne samo oko toga ko bi na izborima imao čemu da se nada, već prije svega zbog rokova i uslova u kojima bi izbore trebalo održati.

Bili bi to samo još jedni izbori na kojima bi svi učesnici igrali kako DPS svira. Pristati na njih prije 1. novembra, mjesec ili dva uoči isteka zakonskog roka za uvođenje elektronske identifikacije birača, bilo bi podjednako nerazumno kao i ići na izbore nakon tog roka, prosto zato što su šanse da taj propis bude primijenjen gotovo nikakve.

Brzo se kod nas zaboravlja: nakon afere Snimak, kojom je do detalja razjašnjeno na koji to volšeban način DPS pobjeđuje na izborima, riješeno je da se mora izmijeniti izborno zakonodavstvo. Mjesecima su radne grupe radile, vladajuća partija je učinila sve što je mogla kako bi spriječila što više promjena. Na kraju je Skupština, na jedvite jade izglasala nove zakone. Jedan od njih, Zakon o finansiranju političkih partija već je pao na Ustavnom sudu. O nekim odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika ta instanca tek treba da odluči, vrlo je vjerovatno da će i one biti oborene.

U čitavoj priči oko novih izbornih zakona opozicija je najvažnijim smatrala uvođenje elektronske identifikacije birača. Očekivali su kako će postupak u kojem svaki glasač na biralištu provlači ličnu kartu kroz čitač, spriječiti razne vrste krađa.

,,Nijesmo srećni što će ovaj zakon početi da važi od 1. novembra, ali bolje ikad nego nikad”, objasnio je tokom donošenja zakona poslanik DF-a Goran Danilović.

Kako trenutno stoje stvari, ,,nikad”je mnogo precizniji rok u kom ćemo vidjeti elektronsku identifikaciju birača nego 1. novembar. Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da će se nabavka opreme i izbornog materijala za sprovođenje izbora obaviti po skraćenoj proceduri, te da će Ministarstvo finansija obezbijediti neophodna finansijska sredstava za sprovođenje ovog zakona iz sredstava budžetske rezerve. Vlada je, međutim, ustanovila da za taj posao nema para.

Prvo se pojavila štura informacija vladinog Biroa za odnose sa javnošću u kojoj je objašnjeno da Vlada smatra da primjena Zakona o biračkom spisku i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika ne treba da bude prioritet u trošenju novca iz tekuće budžetske rezerve. Za implementaciju ovih zakona , kako su sračunali, potrebno je oko 1,4 miliona eura, bez poreza na dodatnu vrijednost. Pošto trošenje tog novca nije predviđeno budžetom, a kako je kasnije precizirao ministar finansija Radoje Žugić, za Vladu bi bilo otežano da vodi fiskalnu politiku ukoliko bi tekuća budžetska rezerva bila trošena za sprovođenje ovog zakona – onda ništa. Đukanović je u Skupštini poslanicima i, reklo bi se, posebno predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, šeretski objasnio kako imaju vremena, pa neka na miru razmisle o budžetu za 2015.

Tokom usaglašavanja zakona, Raško Konjević, šef Ministarstva unutrašnjih poslova, koje treba da sprovede zakon izgledao je kao da jedva čeka da se prihvati posla. Na pitanje poslanika DPS-a Milutina Simovića koliko će koštati taj poduhvat, Konjević je odbrusio: ,,Koštaće neuporedivo manje nego KAP, a donio bi neuporedio više povjerenja među političkim partijama u osjetljivoj sferi kakva je izborno zakonodavstvo”. Sad ćuti.

Vladu Ustav obavezuje da izvršava zakone. U ovom slučaju, Vlada nije raspoložena da sprovede zakon čiji je osnovni smisao trebalo da bude vraćanje povjerenja u izborni proces. Vlada neće da primijeni zakon zato što u tom slučaju više ne bi bila vlada. Krug je zatvoren.

DPS-ova gimnastika

Na sve je DPS spreman ne bi li ostao na vlasti, pa i na nevjerovatna rješenja kao što je izbjegavanje proglašenja izbornih rezultata. Budući da im se ne dopada situacija u Kolašinu, gdje je lokalni SDP spreman na saradnju sa opozicijom, već dva i po mjeseca rezultati izbora u tom gradu nijesu zvanično utvrđeni. Konačno je ovih dana Državna izborna komisija naložila kolašinskoj Opštinskoj izbornoj komisiji da do 19. avgusta objavi rezultate lokalnih izbora u tom gradu koji su održani 25. maja i ponovljeni 8. juna na biračkom mjestu u Đuđevini. Opštinska izborna komisija bi rezultate trebalo da dostavi lokalnom parlamentu, čime bi se stvorili uslovi za konstituisanje novog saziva SO Kolašin. Ukoliko DPS ne smisli nov način da nezakonito vlada.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

JAVNE TAJNE POLICIJSKE TORTURE: Kriminalci sa značkom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nasilje i pokušaji da se ono zataška, prepoznatljiv su obrazac postupanja crnogorske policije duže od 30 godina. A možda i danas. Novitet su dokazi o sveprožimajućoj saradnji sa narkoklanovima

 

Crnogorska stvarnost. Dio visokorangiranih policajaca sarađivao je, a neki možda i dalje sarađuju, sa kriminalnim klanovima čiji se pipci protežu od Južne Amerike do Australije. Drugi su mučili ljude, snimali svoje iživljavanje nad uhapšenim/otetim i dijelili snimke na mrežama za koje su, nekada, računali da će ostati van vidnog polja kolega iz policije i konkurentskih organizovanih kriminalnih grupa.

Upućeni pretpostavljaju da su tim snimcima svojim šefovima dokazivali uspješno obavljen zadatak. Analitičari ukazuju kako je među kompromitovanim policajcima bilo i onih koji su pripadali i jednoj i drugoj grupi – korumpiranih i sadistički nastrojenih.

Od sredine marta, zbog navodne saradnje sa kavačkim narkoklanom,  uhapšeno je više bivših i sadašnjih pripadnika crnogorske policije. Počev od pomoćnika direktora Uprave policije zaduženog za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića, pa do službenika kriminalističko obavještajne analitike iz Bijelog Polja Dragana Kojovića koji je uhapšen u srijedu, dok je pokušavao da napusti Crnu Goru.

Prema dostupnim informacijama, prvi je sarađivao sa kavčanima  a drugi sa kriminalnom grupom specijalizovanom za šverc marihuane. Ta grupa nije koristila Skaj aplikaciju već Anom, konkurentski program koji je u međunarodni svijet kriminala podmetnula FBI, kako bi nadzirala njihove komunikacije i operacije. Otud su dešifrovani podaci stigli u Crnu Goru. Skupa sa onima koje je, vezano za Skaj aplikaciju, dostavio Europol.

Problem je što se u Podgorici ti podaci sporo čitaju a lako gube.

Tek zahvaljujući portalu libertaspress.me, saznali smo da postoje prepiska i fotografije koje pokazuju kako su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, pod komandom Mirka Banovića, tokom 2020. hapsili, otimali i zlostavljali ljude. I o tome izvještavali Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana.  

Ovaj Odsjek je rasformiran 2021., nakon promjena u izvršnoj vlasti. Treba dodati kako je u to vrijeme (2020.) šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio Zoran Lazović jedan od najkontroverznijih pripadnika crnogorske državne i javne bezbjednosti (ANB i UP). On je, takođe,  smijenjen u martu 2021.

Ispostavilo se da je, dobrim dijelom, riječ o već prijavljenim slučajevima policijske torture. Neki su i procesuirani od strane suda. Ali, većina osumnjičenih i optuženih policajaca i dalje radi u UP-u.

,,Početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine”, navodi se u današnjem (četvrtak) saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA) u kome se odnos izvršne sudske vlasti prema policajcima optuženim za policijsku torturu opisuje i skorašnjim primjerom iz sudnice.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IMA LI DOVOLJNO PILOTA U SUSRET SEZONI POŽARA: Prekomandovani u kancelarije

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi strahuju da tokom ove godine neće imati valjanu podršku iz vazduha koja je neophodna da bi se uspješno borili sa vatrenom stihijom. Podsjećaju na „zabranu“ letenja iskusnim pilotima u Vojsci Crne Gore

 

Dolaskom toplijih dana svake godine slična priča – državne službe su nespremne za borbu protiv vatrenih stihija. A požara je iz godine u godinu sve više, pa je ta nespremnost vidljivija i opasnija.

„Blizu je ulazak u novu požarnu seozonu a nema poboljšanja od strane države“, kaže za Monitor Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Vatrogasci u ovoj bokeljskoj opštini su se protekle godine mjesecima borili sa požarima, a mnoge ne bi uspjeli da ugase da nije bilo pomoći iz vazduha.

Ćirović, koji je inženjer zaštite od požara sa dvodecenijskim stažom u Službi zaštite i spasavanja, uoči početka požarne sezone upozorava: „Imamo hendikep, dva pilota su dobili premještaj iz pilotske jedinice Vojske Crne Gore u pješadiju, a imamo i prelazak iz te jedinice u Direktorat za zaštitu i spasavanje. Znamo da je Vojska bila ključni nosilac za gašenje iz vazduha, a ovu sezonu dočekujemo sa manjkom od četiri pilota“.

On ističe da im je neophodna podrška iz vazduha i podsjeća na iskustvo iz 2017. kada je gorjela Luštica, i kada su vatrogasci bili potpuno nemoćni da nije bilo podrške iz vazduha. „Prepoznali smo da ima nade kada smo vidjeli pilote VCG, dali su se bezrezrevno i bili su heroji. Međutim, od septembra počinje hajka na te ljude i profesionalce. Ne mogu da shvatim da ulažemo u pilote, da bi ih se tako lako odrekli“, naglašava Ćirović.

Smjene o kojima govori Ćirović su se desile 22. avgusta prošle godine, prvog radnog dana nakon što je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi. Tadašnji ministar odbrane Raško Konjević smijenio je potpukovnika Jovana Radetu sa dužnosti komandanta Vazduhoplovstva VCG, a nakon nekoliko dana smijenjen je i dotadašnji komandir jedine letačke jedinice u VCG – Mješovite eskadrile, major Radovan Perović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Stari teret i novi strahovi 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Koliko su vazni izbori u nedelju i kako ih vidite?

 

ZARIJA PEJOVIĆ
Hoće to s padom DPS-a

„U nedjelju se završava najduži januar u istoriji“.  Jezgrovitom dosjetkom, moj prijatelj je pretkazao vjerovatan ishod drugog kruga predsjedničkih izbora. Promjena koja će se desiti u nedjelju, nije izraz kadrovskog razvoja unutar sistema, jer Đukanovićeva autokratija nije tolerisala formiranje snažnih političkih figura, kako unutar DPS-a tako i vani…

PAULA PETRIČEVIĆ
Valja obrađivati svoj vrt

Uprkos preovlađujućoj ,,ili-ili” atmosferi nisam ubijeđena u to da su ovi izbori ,,istorijski”, niti da je na sceni nekakava presudna gigantomahija, iako bih zbilja voljela da je tako. Ne slažem se sa tezom da izbor nikad nije bio lakši, meni lično nikada nije bilo teže nego na ovim izborima jer čak ni poražavajuća logika izbora ,,manjeg zla” ovaj put, makar za mene, nije bila primjenjiva. ,,Stisni zube, začepi nos i zaokruži” – to nije izbor na koji pristajem. Dovoljno sam se puta prevarila da bih se sada namjerno pravila neznavenom…

ĐURO RADOSAVOVIĆ, PISAC
Đukanovićev odlazak, prostor za nove ljude i pokrete

Ovi izbori su prekretnica, jer nije mala stvar živjeti pod režimom Mila Đukanovića još pet godina. Ukoliko se konačno skloni sa scene ,biće to prostor za nove ljude, nove pokrete i mogućnost da već jednom zaživi demokratija i smjenjivost političara…

VESKO RADULOVIĆ, ADVOKAT
Poruke i retorika kao 1997.

Predsjednički izbori u nedjelju možda su najneizvjesniji još od predsjedničkih izbora 1997. godine, na kojima je takođe učestvovao jedan od kandidata na ovim izborima, aktuelni predsjednik g-din Đukanović. Nažalost, to nijesu jedine sličnosti sa izborima koji su se desili prije više od 25 godina jer su poruke i retorika kandidata gotovo identični kao i na tim izborima…

STEFAN ĐUKIĆ, ANALITIČAR
Rezultat određuje sudbine DPS-a i PES-a

Nalazimo se u prilično paradoksalnoj situaciji za crnogorsko društvo. Pred nama su izbori koji su sa društvene strane veoma važni, jer će determinisati politička kretanja u narednih par godina (možda i duže) a situacija je sasvim mirna. Kada uporedimo ovo sa izborima 2020. godine, kada smo posljednji put imali izbore u svim opštinama kao da je prošlo 30, a ne 3 godine. Ta opuštenija atmosfera je proizvod toga da promjene nisu strašne, da treba mijenjati i da se treba mijenjati…

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS
Kontinuitet ili ne

Ulazimo u još jedne izbore  u nizu onih koji su se odvili u nesređenom izbornom zakonodavstvu uz veliki proj neusklađenosti i pravnih praznina. Tu su: nesređen registar prebivališta i boraviśta, uz loša rješenja Zakona o prebivalištu i boravištu, kao i nemogućnost utvrđivanja nezakonite dodjele drugog državljanstva, pored crnogorskog, i stalne zavisnosti od podataka zemalja iz regiona. Osujećenost povrđivanja kandidata za predsjednika i politizaciju Državne izborne komisije, koja mora pretrpjeti izmjene i uspostavljanje profesionalizovanog tijela, čije odluke u kontinutetu neće  potpadati pod sumnju u pravnu ispravnost. Nesređen birački spisak, bez mogućnosti provjere matičnih registara iz kojih se izvodi, čini jedan od osnovnih razloga nepovjerenja u cjelokupan izborni proces…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo