Povežite se sa nama

INTERVJU

STEFAN TODOROVIĆ, SLIKAR: Crtež iz bilježnice

Objavljeno prije

na

Slikar Stefan Todorović ovogodišnji je laureat za crtež tradicionalne nagrade Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore – Milunović, Stijović, Lubarda. Nedavno je imao i izložbu u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Takođe je dobitnik nagrade za crtež na XVIII Bijenalu studentskog crteža – Beograd 2015, a do sada je samostalno izlagao i u Domu kulture studentski grad u Beogradu.

MONITOR: Dobitnik ste ovogodišnje nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda”. Kad je nastao ovaj crtež, nazvan ,,23″, i kako biste nam ga približili?
TODOROVIĆ: Nastao je u toku prošle godine u mojoj bilježnici, kojoj se vez raspao, listovi se pomiješali, pa sam ga tako nekako i izdvojio. Moj otac ga je ponio kod Toma i uramio zbog izložbe. Ali poslije izložbe planiram da ga vratim u bilježnicu i da je ponovo sastavim. Crtež kakav god bio ako mu dodam neku priču mistifikovao bi bespotrebno. Izložen je jednostavno da se pogleda.

MONITOR: Dobitnik ste i nagrade na Bijenalu studentskog crteža Srbije, a na izložbi u ULUCG je predstavljeno više od 120 radova. Šta za Vas, kao mladog umjetnika, predstavljaju ova priznanja?
TODOROVIĆ: Ja sam akademski slikar, kako bi se ustaljeno reklo. To nešto i znači ili govori, a mladi umjetnik ne znači ništa. Kao ni ostale generacijske ili bilo kakve druge klasifikacije, ne znače ništa ali kategorizuju. Nagrade će za mene biti uvijek nešto što koristi. Jer, kako god, one donose pažnju. Pažnja možda i publike kojoj bi možda ovo što radim nešto značilo. Umjetnost jednostavno ne postoji ako nema publike.

MONITOR: Podgorička publika je nedavno vidjela Vašu izložbu, gdje ste pokazali kako na veoma originalan način dolazite do slikarskih rješenja. Šta biste nam rekli o poetici i o ovoj izložbi?
TODOROVIĆ: Mogu da kažem otvoreno, da postavka „gravitira” oko jedne stvari ili jedne slike. Onoga šta sam možda najviše bio ja, bilo to vrhunski dobro ili loše, ali tu me najviše ima, oko toga sam se najviše „borio” do toga mi je najviše bilo stalo. To je moja ideja, a sva druga tumačenja su dozvoljena pa makar i bila suprotna mojoj namjeri.

MONITOR: Iako ste diplomirali klasično slikarstvo, u fokusu Vašeg interesovanja sve vrijeme je eksperiment. Šta je sve uticalo na Vaš senzibilitet i umjetnički izraz?
TODOROVIĆ: Eksperiment je rabota nauke, ove moje „brljotine” imaju veze više možda sa slučajem. Sa onim što ti ne da da uradiš sve baš kako si zamislio. To je ono što omogućava igru, igra se sa idejom, oslobađa ili rasterećuje. On onda može i da utiče i na „poetiku” ako omogućava ono što možda u početku nijesi želio, projektovao..

A na senzibilitet su presudno uticali podneblje, majka, sestra, otac, baba, đed, odlazak u Beograd, prijatelji, ono šta sam preživio u periodu djetinjstva kad si najosjetljiviji, genetika, nešto što sam pročitao i vidio…

MONITOR: Šta je zadatak i svrha umjetnosti i smatrate li da angažovani stav umjetnika utiče i mijenja nešto u svijesti ljudi?
TODOROVIĆ: Svaki čovjek ima to pravo da bude „angažovan” da insistira na svojim idealima ukoliko tim ne želi, ne propagira ili nanosi zlo drugima. Sa druge strane mislim da je angažovani stav umjetnika ili ono što podrazumijevamo pod tim drkalica kao i angažovani stav intelektulca. I to vjerujem da ima svoje korjene daleko u prošlosti, ali se nekako uspostavlja u emancipatornoj filozofiji i politici francuske buržoarske revolucije. To i koristi i šteti umjetnosti, pomaže joj da opstane, ali ne i da bude ono što jeste. Umjetnost i umjetnici danas prolaze kroz krizu društvenog statusa, jer nijesu više jedini nosioci ideologije, pa su onda socijalni problem. Danas mi sve liči na to da umjetnici možda na taj način, kroz umjetnost, pokušavaju da status potvrde ili povrate. Ali to nije moguće bez ovoga prvog što je bitnije od umjetnika, a to je umjetnost. Što se tiče promjene svijesti, još je Platon utvrdio djelovanje umjetnosti. Da ona može djelovati i emancipatorno i edukativno, ali mnogo više, jače, opasnije, kao ideologija.

Tako da promjena svijesti nije ono na čemu uopšte treba da se insistira u umjetnosti, ako hoćemo društveno da djelujemo onda treba insistirati na nekim pravilima, valjda. A i ne može se ništa ni promijenit’ „na bolje”, ako ćemo pravo. Ona u najboljem može uticati-podstaći, na neke emocije, smijeh, strah, ljubav, gađenje, ljepotu, ružnoću,zabavu, pročišćenje, oslobađanje, relaksaciju, brigu, dovoljno.

MONITOR: Imate li planove za neki novi ciklus, nove teme i tehnike?
TODOROVIĆ: Planiram da odmorim malo od ove teorije, bilo mi je teško ovo pitanje gore. Imam dugoročni plan da nastavim da se bavim ovim. Ali želim da živim dan za danom, jer projektovanje i planiranje nijesu nešto baš zahvalni. Nadam se da ću više slikati.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

LINO VELJAK, PROFESOR FILOZOFIJE I GRAĐANSKI AKTIVISTA (FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU): Besramna je laž da se rezolucijom o Srebrenici  srpski narod proglašava genocidnim

Objavljeno prije

na

Objavio:

I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim  s narodom. Svrha tog izjednačavanja je u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu

MONITOR: Hrvatska je jedna od zemalja kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, veoma se oštro izražavao o zemljama iz regiona koje su poduprle  Rezoluciju. Kako se u hrvatskoj javnosti komentariše oštrina kojom zvanični Beograd, Banjaluka i dio političara u Crnoj Gori, kvalifikuju ovu odluku Hrvatske i još nekih država regiona?

VELJAK: Prije nego što odgovorim na ovo pitanje htio bih nešto reći. Predstavlja mi iznimnu čast što me još jednom redakcija Monitora zove da komentiram aktualna zbivanja u regiji. Pod vođstvom koliko časnog i hrabrog toliko i mudrog urednika Esada Kočana Monitor se u ovim decenijama afirmirao kao svjetionik nepotkupljivog novinarstva i kritičkog mišljenja (ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire). Nedavno je netko od beogradskih moćnika optužio Monitor za antisrpstvo; istodobno neki drugosrbijanci tvrde da je Monitorova uređivačka politika pročetnička. To je indikator da je redakcija na pravom putu. Kad vam u Beogradu ili Banjaluci kažu da ste ustaša a u Zagrebu ili Mostaru vas optuže za četništvo (a to nije tek nekakva hipotetična mogućnost nego se dešavalo i još uvijek se događa) – to sasvim izvjesno znači da ste na pravom putu.

No, da se vratim na pitanje! Ne mogu komentirati javno mnijenje u Hrvatskoj, nego ću se ograničiti na jednu procjenu motiva osude Rezolucije kakva se oblikuje u „srpskom svetu“. Besramna je laž da se tom rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim. I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim koji je organizirao i provodio etničko čišćenje (koje je kulminiralo sudski ustanovljenim genocidom u Srebrenici) s narodom. Svrha tog izjednačavanja je  u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu. Oni koji vjeruju glasnogovornicima „srpskog sveta“ i njihovim bezočnim konstrukcijama neće dovoditi u pitanje autoritet i legitimnost kriminalnih likova koji sebe izjednačuju s narodom.

MONITOR: Milorad Dodik je na dan glasanja o Rezoluciji u GS UN, zakazao sjednicu Vlade u Srebrenici ali je tražio i dozvolu da se položi cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima. Tome su prethodile nove prijetnje o osamostaljivanju RS. Kako da razumijemo neprekidno Dodikovo „miješanje karata“ u kojem ima i Srbije i Rusije i EU, a ponekad čak i SAD koje su ga stavile pod sankcije?

 VELJAK: To ponašanje može se objasniti isključivo Dodikovom kvislinškom ulogom, koja je motivirana jedino njegovim interesom da sačuva plodove pljačke nacionalnog bogatstva. Njegova nada se temelji na vjerovanju da će buduća Europska komisija biti blagonaklonija balkanskim diktatorima i da će američki predsjednički izbori rezultirati Trumpovim povratkom na vlast. Dotle mu ne preostaje ništa drugo nego da lavira, prijeti secesijom, licemjerno polaže cvijeće na grobove žrtava Karadžićevog režima koji on smatra patriotskim – i čeka pogodnija vremena.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA PREOKRETA: I dalje smo duboko neslobodno društvo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Problem je kod nas što mi nismo nezavisni od samovolje vlasti, a ta i takva vlast je spremna da žrtvuje i značajne segmetne državne samostalnosti u političkim dilovima – prije svega u okruženju – kako bi bila jača i stabilnija kod kuće

 

 

MONITOR: Ove sedmice obilježavamo Dan nezavisnosti. Imamo li šta slaviti?

PERIĆ: Proslave i slavlja ostavimo onima koji žive od njih i za njih, a da vidimo šta smo dobili u ovom periodu. Kome je do statistike pronaći će elemenata koji ukazuju na ekonomski rast, mada suštinski i strukturni problemi naše ekonomije ostaju nepromijenjeni. Preduzetnički duh je na ideološkom udaru – on se smatra gotovo neprijateljskim fenomenom. Razlog je jednostavan: slobodnog i preduzetnog čovjeka koji je egzistencijalno nezavisan teško kontroliše bilo koja vlast ili partija. Od perioda nakon Drugog svjetskog rata imamo neprestanu tendenciju da se građanima oduzimaju instrumenti snaženja lične slobode. Nekada je to bilo oduzimanje imovine, sada je to gomilanje javne uprave koja bi zavisila od rukovodstava. Rezultat je isti – zajednica porobljena ranije jednom, a sada od strane više partija.

Mi smo i dalje svojom esencijom duboko neslobodno društvo u kojem se drugo i drugačije napada najžešćom snagom, u kome emancipatorske ideje bivaju osuđene na sudbinu da ih nose oni koji bivaju izloženi razarajućoj usamljenosti, u kojoj se znanje doživljava kao opterećenje, a u praksi se nipodaštava napor usmjeren ka obezbjeđivanju održivosti.

Uloga intelektualca i u svijetu erodira, ali kod nas je ona gotovo sasvim obesmišljena. On u Crnoj Gori danas gotovo da nema saveznika ni u politici, ni u kulturi, ni u prosvjeti, ni u medijima… On je sumnjivo lice – neko ko pokušava misliti svojom glavom, a što moderna totalitarna svijest razumije kao subverzivnu djelatnost iza koje stoji neko “mnogo jak”. Filozofija palanke u punoj raskoši.  Uz to, intelektualac nema instrumente zaštite od bilo kojeg centra moći: on je nemoćan pred vlašću, opozicijom, represivnim aparatom, elitama, vlasnicima medija, krupnim kapitalom… Ukoliko je njegov glas dovoljno snažan – tu je oproban sovjetski model kompromata – dakle svi pobrojani će mu reći “što mu znaju” ako im narušava interese. Do tada je bezbjedan. Po prirodi čovjek je biće koje griješi, a svi oni ga žele držati pod kontrolom ciljanog i tempiranog suočavanja sa tim greškama. Na tim greškama i prljavim tajnama se želi vladati, preciznije: upravljati ljudima. Prijetnje prljavim tajnama ćete tako moći da dešifrujete i u izjavi recimo bivše predsjednice Vrhovnog suda, ali i onim koje daju prvaci i vlasti i opozicije. Oni će reći nešto kada bude vrijeme – kada odgovara zaštiti njihovog interesa. Čemu čekanje, ako nije ucjena po srijedi? Odmah nadležnim organima isporučite sve što imate, to je opšti interes – ne manipulisati strahom ljudi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VLADIMIR NIKALJEVIĆ, PRIVREDNIK: Nova Strategija za građansku i evropsku Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Deklaraciji koju je potpisalo šezdeset pet ozbiljnih ličnosti: naučnih, kulturnih, stručnih i privrednih, navedeno je da će se na strategiji raditi dvije godine i da će biti objavljena 2026. na dvadesetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore

 


MONITOR: Što vas je motivisalo da počnete da radite na Strategiji za evropsko i građansko društvo (STEGA)?

NIKALJEVIĆ: Zapamtio sam dobro, raspad u krvi, velike, uvažene i nesvrstane države Jugoslavije. Ne mogu zaboraviti granatiranje olimpijskog grada Sarajeva i granatiranje Dubrovnika, grada pod zaštitom UNESCO-a, razaranja, na desetine hiljada ubijenih, raseljenih, kao i genocid u Srebrenici. Politička scena iz početka devedesetih me podsjeća na sadašnju u Crnoj Gori.  Medijski pritisak iz Beograda, ugroženi srpski narod… A dodatno, agresija Rusije na Ukrajinu i neki narativi kao: ,,Crna Gora mala Ukrajina“ i ,,ujedinjenje ili ukrajinizacija“ zatim očigledne aktivnosti na razjedinjavanju društva i teritorijalnom rasparčavanju, uznemirile su me. Na osnovu sjećanja iz devedesetih  i informacija koje  dobijam iz suprotstavljenih izvora, ubijeđen sam da je ponovo na sceni velikosrpski projekat  koji je mijenjao nazive: ,,Načertanije“, ,,Memorandum“, „Srpski svet“, ali koji nije odustajao od cilja i koji je poslije Referenduma promijenio taktiku i iznutra, kroz institucije sistema, a posebno preko političkog krila Srpske pravoslavne crkve i medija, napao sve sfere života i državnosti Crne Gore. I ne samo život  već je SPC  prisvojila i nezakonito uknjižila i naše mrtve pretke i njihove grobove. Ne govorim o vjerskom dijelu aktivnosti SPC već o političkim aktivnostima koje su u suprotnosti sa sekularizmom i kanonskim pravom.

MONITOR: Osnovali ste nevladino udruženje zbog te nezakonite  uknjižbe. Jeste li uspjeli što da promjenite?

NIKALJEVIĆ: Upravo nezakonita uknjižba grobova je bila ,,okidač“ i pokrenula nas, nekoliko prijatelja, da se organizujemo i osnujemo NVU Komunica NG i da ispitamo kako se desila ova nezakonita uknjižba. Uložen je ogroman rad. Pregledano je na hiljade posjedovnih listova, Podnijeta ustavna inicijativa za ocjenu nezakonitosti, zatim krivična prijava protiv ovlašćenog lica iz katastra, podnijeti zahtjevi za hronologije upisa nepokrenosti, obraćanja zaštitinicima imovinsko pravnih interesa države i naišli smo na zid i muk. Nakon ovoga mogli smo da odustanemo ili odemo dalje da se borimo za funkcionisanje pravne države. Institucije  kao katastar i ne samo on, rade protiv interesa Crne Gore.Tako smo došli do toga da treba se angažujemo. Očuvanje i prosperitet Crne Gore od svih nas zahtijeva odbacivanje svijesti koja očekuje da „neko drugi završi posao“. Sada je ponovo vrijeme, da damo doprinos za prosperitetnu i građansku Crnu Goru i iskoristimo šansu da budemo prva naredna članica EU.  Ne obazirući se na političke elite  i na institucije koje su  to već trebale uraditi pokrenuta je izrada strategije za građansku i evropsku Crnu Goru. U Deklaraciji kojom je najavljena njena izrada i koju je potpisalo šezdeset pet ozbiljnih ličnosti: naučnih, kulturnih, stručnih i privrednih, navedeno je da će se na strategiji raditi dvije godine i da će biti objavljena 2026. godine na dvadesetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore. Prijedlog za naslov dokumenta je NOVA STEGA, pri čemu bi STEGA bila skraćenica od „Strategija za evropsku i građansku Crnu Goru“, a istovremeno asocijacija na istorijsku STEGU Petra I.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo