Povežite se sa nama

INTERVJU

ALEKSA BEČIĆ, LIDER DEMOKRATSKE CRNE GORE: DPS je partija prošlosti

Objavljeno prije

na

MONITOR: Predizborni sporazum o nenapadanju, koji su potpisali predstavnici Demokratskog fronta, Demosa, Građanskog pokreta URA i Vi u ime Demokratske Crne Gore, nazvali ste istorijskim, ali, kako likuju prorežimski mediji, dvojica potpisnika su ga ubrzo prekršila. Vaš komentar?
BEČIĆ: Sporazum o saradnji opozicije u dvije tačke koji je ponudila Demokratska Crna Gora, a prihvatili i potpisom ovjerili predsjednik Demosa, Ure i predstavnik DF-a, zaista predstavlja snažnu poruku i korak naprijed. Prvi put u novijoj političkoj istoriji lideri četiri najjača politička subjekta u opoziciji su stavili potpis na jedan ovakav dokument. To niko ne može da spori, njegova istorijska dimenzija je samim tim potpuno jasna, a zna se što riječ i potpis znače u Crnoj Gori. Za Demokrate je taj čin ravan poštovanju zakona i tako ćemo se odnositi u narednom periodu. Kao što smo obećali tog dana, od nas nećete čuti nijednu ružnu riječ na račun potpisnika Sporazuma jer bez pomirenja opozicije, koliko god ono bilo teško i zahtjevno, nema promjena u Crnoj Gori.

MONITOR: Vi ste istovremeno sa žaljenjem konstatovali da Sporazum nije potpisao predstavnik Socijalističke narodne partije Crne Gore. Zašto vas SNP ignoriše?
BEČIĆ: SNP nije ignorisao nas, već Sporazum o pomirenju opozicije koji treba da bude putokaz ka smjeni DPS-a, a koji su potpisali svi predstavnici parlamentarne opozicije osim njih, tako da to govori dovoljno samo za sebe. Kada su oni organizovali sastanak opozicije, mi smo se odazvali njihovom pozivu iako nikada nijesu odgovorili pozitivno ni na jednu inicijativu Demokrata. Svako govori o sebi sopstvenim djelima, i mi ćemo uvijek biti na fonu opozicione solidarnosti i dobrih odnosa. Za Demokrate ne može nikada bilo koji lični animozitet biti važniji od interesa stotina hiljada građana Crne Gore koji žude za promjenama.

Vjerovatno je danas jasno zašto, između ostalog, Srđan Milić nije potpisao Sporazum u dvije tačke. Vidjeli ste da su oni predali izbornu listu za izbore u Tivtu iako su do juče tvrdili da ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore 17. aprila. Za Demokrate je politika principijelnost i dosljednost. Zbog toga imamo ovoliko povjerenje građana. Za neke druge politika očito ima potpuno suprotno značenje.

MONITOR: U opoziciji su jedni za bojkot parlamenta, drugi za proteste, treći za pregovore. Da li time opozicija uzaludno rasipa svoju energiju?
BEČIĆ: Suština uspjeha opozicije nije u načinu nastupa, već upravo u međusobnom uvažavanju, poštovanju i fer plej odnosu, bez obzira na to u koliko kolona se nastupa na izborima. Dokaz za navedeno su lokalni izbori u Podgorici 2014. godine gdje je opozicija nastupila u tri kolone i ostvarila oko 17 000 više glasova nego 2010. godine kada je 12 opozicionih partija nastupilo na jednoj izbornoj listi.

Opozicija djeluje u ovom trenutku u tri kolone, iz tri pravca, sa različitim metodama borbe, koji se nalaze u poodmaklim fazama, što ne mora da znači ništa loše. Čak naprotiv. Jedan dio opozicije pokušava dijalogom da poboljša izborni ambijent i blizu su dogovora, drugi dio vaninstitucionalno vrši pritisak, a Demokrate rade terensku kampanju u okviru koje smo već obišli preko 80.000 domaćinstava. Najteži dio posla, ali definitivno oblik političke borbe na koji DPS nema odgovor. Mi se nalazimo između dva opoziciona pola, pokušavamo biti određeno vezivno tkivo i zato smo ponudili Sporazum o pomirenju. Suština je da razumijemo da se niko ne može vratiti unazad, ali da prihvatimo ono što je pozitivno u djelovanju svih, ono što nas spaja i usmjerimo se ka cilju koji nikada nije bio bliži jer se DPS nalazi u velikim problemima.

MONITOR: Hoćete li bojkotovati izbore u Tivtu ukoliko ne budu odgođeni?
BEČIĆ: Nećemo učestvovati na izborima u Tivtu ukoliko oni ne budu odloženi. Demokrate su i na ovom primjeru pokazale zašto im treba vjerovati i zašto su jedni od rijetkih kojima principi u politici predstavljaju zvijezdu vodilju. Iako imamo najjaču infrastrukturu, Opštinski odbor, mjesne odbore, Izbornu listu sa 32 kandidata, sjajnog nosioca Izborne liste Vladimira Arsića, prikupljene potpise podrške, Izborni program distribuiran u preko 3000 domaćinstava, završena dva kruga kampanje ,,od vrata do vrata”, po istraživanjima konkurencije 15 odsto podrške, nijesmo predali Izbornu listu jer smatramo da ne postoje ni elementarni uslovi za slobodne izbore 17. aprila. Pokazali smo da nam je vraćanje povjerenja, odgovornost i solidarnost iznad bilo kog uskopartijskog interesa koji bi ostavarili da smo se opredijelili za učešće na izborima 17. aprila. Sigurni smo da naše kolege iz Demosa i URA-a neće odustati od zahtjeva koje su definisali kao uslov za sklapanje Sporazuma, a tiče se potrebe za odlaganjem izbora u Tivtu. Činjenice da su SDP i SNP predali liste za učešće na izborima govore same za sebe dovoljno građanima Crne Gore.

MONITOR: Kako komentarišete predloge da lokalni izbori u Tivtu moraju biti održani uz korišćenje AFIS sistema, kojim se kontroliše ispravnost ličnih dokumenata i neutrališe mogućnost zloupotreba, da bi ta iskustva bila uslov i za osnov održavanje parlamentarnih izbora ove godine?
BEČIĆ: U iole uređenoj i demokratskoj zemlji ne raspravlja se o tome da li treba primijeniti zakon i rezultate političkog dogovora na najvišem nivou. Taj presedan imate samo u Crnoj Gori gdje evo 24 mjeseca javnost, međunarodni partneri i opozicija ubjeđuju vlast da mora primijeniti zakone koje je usvojio parlament, kao najviši zakonodavni dom. Podsjećam vas da je dio političkog dogovora vlasti i opozicije radi vraćanja povjerenja u izborni proces početkom 2014. godine bilo i obezbjeđenje AFIS sistema kako bi se onemogućili dupli biometrijski podaci i samim tim duple lične karte koje cirkulišu kroz sistem. Tako da je neimplementacija AFIS sistema jedan od razloga zbog kojih treba odložiti izbore u Tivtu na šta ukazuju i najistaknutiji predstavnici NVO sektora. Pored navedenog, činjenice pokazuju da imamo veliko nepovjerenje među političkim akterima, da parlamentarna opozicija bojkotuje izbore, kao i da nemamo dogovorene, a kamoli primijenjene mehanizme kontrole korišćenja državnih resursa i eliminisanje drugih zloupotreba koji postoje u izbornim procesima.

MONITOR: Treba li prilikom glasanja opet koristiti sprej, jer mnogi iz opozicije i NVO tvrde da elektronska identifikacija ne sprečava duplo glasanje?
BEČIĆ: Podržavamo predlog kolega iz MANSA-a da pored elektronske identifikacije birača, paralelno funkcioniše i dosadašni sistem optičkog čitača i spreja. Pored navedenog, suština je kada govorimo o biračkom mjestu i biračkim spiskovima obezbijediti AFIS sistem i onemogućiti zloupotrebe u bazama ličnih karata i biračkog spiska, kako bi se onemogućila zamjena biometrisjkih podataka, u prvom redu fotografija, ne bi li se isključila mogućnost da jedno lice glasa umjesto drugog.

MONITOR: Šta mislite da li će biti izabran novi uređivački tim i menadžment Televizije Crne Gore, kako je predviđeno predlogom Političkog sporazuma o stvaranju uslova za fer izbore, koji je usaglašen između vrha DPS-a i SDP-a, URA i Demosa?
BEČIĆ: Nijesam upoznat sa rješenjima do kojih se došlo u okviru političkog dijaloga, imajući u vidu da sam ga napustio 1. februara nakon uvođenja političke korupcije u državni parlament.

MONITOR: Da li su ove godine uopšte mogući slobodni i fer izbori?
BEČIĆ: U malom sistemu kakav je Crna Gora, sa DPS-om na vlasti dvadeset pet godina, ne možemo očekivati, i ukoliko se naprave značajni pomaci, idealno stanje u pogledu slobodnih i fer izbora. Mi ne živimo u iluziji da ćemo imati u potpunosti ravnopravnu utakmicu. Očito je to još uvijek daleko kada govorimo o Crnoj Gori. Mi tražimo da u trci na 100 metara oni ne kreću sa 70, a mi sa cilja. Tražimo u 21. vijeku, u 2016. godini, u Crnoj Gori zemlji kandidatu za članstvo u EU, uslove za iole slobodne izbore. Vi se sjećate da smo i u najvećim mogućim neregularnostima u posljednjih nekoliko godina pokazali da ih možemo pobijediti na dan izbora. Sjetite se Podgorice, Nikšića, Berana, Kolašina… Oni su u nikada težoj poziciji, tako da je na onima koji predstavljaju opoziciju odgovornost da naprave partnerski odnos, ne pristanu na simuliranje demokratije i iz različitih pravaca krenu ka ostvarenju zajedničkog cilja. Građani Crne Gore nemaju više vremena za čekanje. DPS je partija prošlosti. Demokrate su tim budućnosti.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

INTERVJU

SONJA DRAGOVIĆ, ISTRAŽIVAČICA IZ OBLASTI URBANIZMA NA UNIVERZITETSKOM INSTITUTU LISABON I ČLANICA GRUPE KANA: Temeljno nerazumijevanje planiranja prostora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mi – čitavo društvo – godinama pokušavamo da se snađemo u sistemu planiranja prostora određenom kombinacijom starih planova koji su i dalje na snazi, i novih propisa koji su neproduktivni, ako ne i sasvim beskorisni

 

MONITOR: Vidite li naznake da nova vlast ima volju da poboljša prostorno planiranje i da spriječi dalji urbanistički i graditeljski haos u Podgorici i na Primorju?

DRAGOVIĆ: Nosimo se sa temeljnim nerazumijevanjem problema u prostornom planiranju od strane nadležnih za ovu oblast. Uzmimo za primjer to što se dešava, ili bolje rečeno ne dešava, sa zakonskim okvirom. Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. je i dalje na snazi, iako je poguban za održiv i ujednačen prostorni razvoj Crne Gore;  o predlogu za izmjene opet treba da raspravljamo usred ljeta – kažem opet, jer je tako bilo i prošle godine, kada je ovaj Zakon posljednji put izmijenjen. Evidentan je nedostatak shvatanja važnosti zakonskog okvira i hitnosti temeljnog preispitivanja modela koji je do sada bio na snazi, a to je nužno za bilo kakav napredak u ovoj oblasti.

MONITOR: Koliko povjerenje uliva ministar Mitrović?

DRAGOVIĆ: Ministar Mitrović ne uliva povjerenje, nego  pruža razloge za zabrinutost. Njegove izjave pokazuju nerazumijevanje povezanosti prostornog planiranja, ekonomske situacije i održivog razvoja, što je veliki hendikep za nekog ko vodi ovako važan resor. Primjera je mnogo, ali navešću jedan iz emisije Načisto, kada je Mitrović rekao da je jedan od razloga za sadašnje stanje prostornog razvoja to što prije 15 godina ekološka svijest nije bila razvijena i da bi bilo dobro da se ekolozi uključe u procese planiranja. Niko ne poriče da smo danas svjesniji ekoloških problema nego što smo bili ranije – i u Crnoj Gori, i globalno – i da je neophodno veće učešće stručnjaka za ovu oblast u svim procesima koji se tiču budućeg razvoja. No od suštinske je važnosti da ministar koji se bavi ovom oblašću razumije da korijen problema leži u nečemu drugom: u ekonomskom modelu zasnovanom na stalnoj ekspanziji gradnje, u permisivnosti zakonskog okvira, i u nemoći vlasti da artikuliše i sprovede viziju razvoja zasnovanu na opštem, zajedničkom dobru, umjesto na privatnoj dobiti. Ministar je pokazao da ovo ne razumije i sopstvenim postupcima, kada je odlučio da mu to što posjeduje zemlju na kojoj može da gradi i novac za izgradnju daje pravo da gradi kuću mimo planova – kada je, dakle, odlučio da mu to što je u privilegovanoj imovinskoj poziciji daje pravo da ne poštuje plan. Zabrinjavajuće je da neko sa takvim razumijevanjem sistema planiranja sada vodi resor koji bi trebalo da donese i sprovede progresivne promjene, i ne znam da li se tome možemo nadati.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESNA PEŠIĆ, SOCIOLOŠKINJA: Srbija da okrene drugi list

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za mene je pitanje zašto je veliki dio srpskog naroda u Bosni i Srbiji izgubio svaku ljudsku empatiju i saosjećanje prema preko osam hiljada pobijenih dječaka, muškaraca, sinova, očeva i muževa

 

MONITOR: Valentin Incko je na samom kraju mandata nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH, propisujući kazne za poricanje zločina genocida. Kako komentarišete tu odluku?

PEŠIĆ: Ne mogu da se upuštam u poteze Incka da li su dobri i koliko će biti uspešni da se u BiH kažnjava poricanje genocida u Srebrenici (reakcije Dodika su već poznate). Za mene je to pitanje zašto je veliki deo srpskog naroda u Bosni i Srbiji izgubio svaku ljudsku empatiju i saosećanje prema preko osam hiljada pobijenih dečaka, muškaraca, sinova, očeva i muževa. Zar ne osećamo ljudsku tugu prema tolikim ljudskih žrtvama koje su iskasapljene od ruke srpskog vođstva u RS. Kao da nam na pamet ne pada da se izvinimo za tolike pokolje, zatražimo  opraštaj i većno sećanje na te žrtve i sopstvenu bruku. Kakvo je to preganjanje da li je u Srebrenici bio genocid ili „strašni zločin“, kao da nije bilo suda i presuda. Srbija je jedina koja ne priznaje genocid u Srebrenici. Čestitam Crnoj Gori koja je uspela da donese Rezuluciju o genocidu u Srebrenici.

MONITOR: Jedan od mojih skorašnjih sagovornika iz BiH postavio je pitanje: Šta ćemo sa prošlošću? Svakodnevno svjedočimo prepucavanju političkih elita u tzv. regionu. REKOM proces se, izgleda, pokazao neizvodljivim. Šta je izvodljivo?

PEŠIĆ: Istoričar Markovina iz Hrvatske je konstatovao da je suočavanje sa prošlošću na tlu bivše Jugoslavije propalo, ili jednostavno nije uspelo. REKOM je postavio visoke zahteve u tom pogledu, a da ih je postavio i manje ambiciozno, opet i najskromnije zamišljeno suočavanje sa prošloću kao uslov pomirenja – ne bi uspelo. Time smo pokazali da nismo važni ni sebi ni drugima. Nema ovde kapaciteta za razumevanje događaja  i tragedije iz devedestih. Podgreva se balkanska „večna mržnja“, održava se ta vatra, bilo da je reč o vlastima ili opoziciji. Šta može umesto toga?  Markovina predlaže „miroljubivu koegzistenciju“, pa se i meni učinilo da bi to već bio veliki skok, ako zaista ne možemo da skočimo više od toga. Da bi to bio skromniji vid pomirenja, ali za nas značajan, da živimo u miru i koegzistenciji, i možda usmereni u istom pravcu, vrednostima i  saradnji.

MONITOR: Većinu zemalja Zapadnog Balkana opterećuju teški oblici organizovanog kriminala. Najčešće se u vezu dovode Srbija i Crna Gora. Kako ćemo izaći iz takvog „bratskog zagrljaja“?

PEŠIĆ: Pa tako što ćemo uvesti pravnu državu i ustavnu demokratiju, drugačiji sistem vrednosti, transparentnost vlade, umesto korupcije i ličnih odnosa – „ja tebi ti meni“ koji vladaju u našim plemenskim društvima u kojima su lični odnosi na prvom mestu, pa šta onda ostane za zakone koji se po pravilu olako krše. Samo u državama uređenim na vladavini prava možemo stići do normalne države, a mafija i kriminal ne mogu biti sistemski njen deo, nego se moraju  uredno goniti i kažnjavati. Kad država ne može da izađe na kraj sa klanovima, to je samo izgovor. To govori da su klanovi povezani sa državom ili su te države totalno nefukcionalne. Imam utisak da su neke bivše jugoslovenske republike to uspele, to da mafija nije u državi nego van nje – protiv koje se država bori i eliminiše je legitimnim i zakonskim sredstvima. I Hrvatska je jedno vreme bila mafijaška država, ali je uspela da mafiju izbaci iz države, što ne značći da mafije nema, nego je nema u državi. Srbija i Crna Gora u tome nisu uspešne države, a nisu ni na putu da do toga stignu, jer vidimo da se vlast održava i funkcioniše korišćenjem i uvlačenjem mafije u državu. Bez mafije ne uspevaju da se održe na vlasti, nego od mafije traže usluge koje moraju da se vrate. Eto to sada gledamo sa uhapšenim Belivukom, Miljkovićem i drugima koji u svojim iskazima  svedoče koliko i na koji način su bili angažovani od vrhova vlasti. To je tek početak i nisu sve rekli. Da bi se to sakrilo, Vučić danima prikazuje leševe, iskasapljene ljude, čisto smo zaplivali u nekrofiliju da bi se nekako skrenula pažnja sa toga šta ta družina radi na vlasti.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NASTAVAK KADROVANJA U RESORU VESNE BRATIĆ – SLUČAJ RADE VIŠNJIĆ: Greška koja nije slučajna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka  Bratić  očito ne smatra  da je veličanje četništva i  ratnih zločinaca ikkava  smetnja  za obavljanje rukovodećih finkcija u školstvu

 

Slučaj Rade Višnjić, nesuđene v.d. direktorice Osnovne škole (OŠ) „Jugoslavija” u Baru, u žižu javnosti vratio je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čijem je čelu Vesna Bratić. Kao diplomirana učiteljica, Rada Višnjić je za v. d. direktoricu imenovana na period od šest mjeseci, počev od 12. jula.  Razriješena je samo osam dana kasnije.

Na imenovanje Višnjićeve javnost je burno reagovala. Protiv nje je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak, nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, u vrijeme snažne politizcije upotreba zastava. Tada je dobila uslovni prestatak radnog odnosa. U jesen iste godine, preko Vajber grupe pozvala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Uslijedio je definitivan otkaz.

Višnjićeva je na svom Fejsbuk profilu objavila i odu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, u Hagu doživotno osuđenom ratnom zločincu. U prilog tvrdnji da hvalospjevi Mladiću nijesu smetnja već više preporuka kod ministarke Bratić ide i činjenica da je za novog direktora Doma učenika u Beranama nedavno imenovan Goran Kiković. On je otvoreni podržavalac četničkog pokreta, a aktivno je učestvovao u predlaganju imenovanja ulice u Beranama po Mladiću.

Vesna Bratić je prije par mjeseci Bojanu Đačić, takođe učiteljicu, ideološki blisku koleginici iz Bara, postavila za v.d. direktoricu Osnovne škole (OŠ) „Ristan Pavlović” u Pljevljima. Đačićeva je smijenjena nakon dva dana, jer su njena fotografija, na kojoj na glavi nosi šajkaču sa kokardom, i tekstovi šovinističkog sadržaja, osvanuli na Instagramu. I izazvali snažnu osudu građana.

Ni tada, baš kao ni u slučaju Višnjić, ministarka Bratić se nije ogradila od stavova   izabranica. Đačićeva je smijenjena u tišini, bez izjašnjenja MPNKS-a. Višnjićeva je prošla gore. U pokušaju da se zaštiti, Vesna Bratić je u saopštenju u kom navodi da je promijenila mišljenje o njenom imenovanju, kazala da je do toga došlo nakon što su iz MPNKS-a imali uvid u  privatne materijale opscene prirode profesorice Višnjić – aludirajući na nage fotografije koje su kružile društvenim mrežama, a na kojima je navodno ona. To je i vrhunac opscenosti ministarke Bratić – što su joj pri kadriranju „opscene fotografije” veći problem od podrške Mladiću. I zloupotreba privatnosti pri raskidanju radnog odnosa. Zbog toga su ministarku kritikovali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), skupštinskog Odbora za ravnopravnost, Centra za ženska prava (CŽP), kao i pojedinih političkih partija.

Vesna Bratić je, objašnjavajući odluku o razrješenju Rade Višnjić, nenamjerno otkrila i da u MPNKS-u ne obavljaju nikakve provjere kandidata. „Sva priča o depolitizaciji državnog aparata pala je u vodu sramnim postupkom Vesne Bratić, iza kojeg nesporno stoje partije vladajuće većine. Umjesto da oslobode škole političkog uticaja i da razbiju ćelije za kupovinu glasova, što je nasljeđe koje je ostavio DPS sa svojim koalicionim partnerima, oni su se odlučili da te mehanizme preuzmu. Umjesto partijskih direktora i zamjenika – dobili smo partijske direktore i zamjenike”, konstatuje u svojoj objavi na Fejsbuku dugogodišnji aktivista nevladinog sektora Vuk Maraš.

Ministarka tvrdi da su novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani nepartijski. Nije tako, narvano. Monitorovi upućeni izvori tvrde da je Radu  Višnjić imenovala na predlog Socijalističke narodne partije (SNP). Brojni slučajevi upotpunjuju sliku o krugovima iz kojih dolaze kadrovi u kulturi i prosvjeti. Monitor redovno piše o tome.

Nema obećanih reformi u prosvjeti. Čak ni o tome kako će tretirati užasna stanja u kojima se pojedine škole u Crnoj Gori nalaze – ministarka ne govori.

Mr Olivera Leković, v.d. direktorica nevladinog udruženja (NVU) Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG), kazala je za Monitor da od resornog ministarstva zahtijevaju da se posveti gradnji nepartitokratskog sistema. „Imamo odgovornost da budemo kritičari svih koji pokušavaju da umjesto reforme koja će cijeniti stručnost i voditi kvalitetnijem obrazovanju svakog djeteta, nastave sa sprovođenjem sistema u kojem je najbitna partijska knjižica”.

Iz PZCG-a su nedavno, u saradnji sa NVO Udruženje Roditelji, pokrenuli kampanju pod nazivom Za društvo znanja, čiji je cilj da navede odgovorne u Vladi i Skupštini da prekinu tradiciju postavljanja partijskih vojnika za direktore škola i vrtića. Tražiće, navodi mr Leković, i izmjene Opšteg Zakona o obrazovanju kojim će se izbor direktora ubuduće urediti na način koji će garantovati transparentnost, profesionalizaciju i depolitizaciju, a na osnovu predloga prosvjetnih radnika, stručne zajednice i nevladinih organizacija. „Hoćemo da se sistem obrazovanja decentralizuje, kao i da resorno ministarstvo bude otvoreno za saradnju. Želimo da se budžet namijenjen za prosvjetu transparentno rasporedi i da se odrede prioriteti. Interesuje nas i kad će nastavnicima biti plaćen svaki čas preko norme, kad će se zaposliti kolege i asistenti (neki su i po deceniju na birou), kad ćemo imati plaćen prevoz, kad će se sistemski rješavati stambena pitanja prosvjetara i provjeriti rad Zadruge Solidarno, kao i do kad ćemo imati najmanju platu u regionu, pa i u Evropi. Nećemo stati sa zahtjevima. Godinama smo degradirani i na rubu egzistencije. Želimo društvo znanja”, navodi v.d. direktorica PZCG-a.

Nedavno je više članova radne grupe za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju pobunilo protiv MPNKS-a, tvrdeći da su iz Ministarstva utvrdili nacrt tog propisa, bez konsultacije sa njima. Toliko o najavljivanom poboljšanju saradnje sa prosvjetarima.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) pokrenuli su postupak za interpelaciju u kojoj će tražiti smjenu ministarke.

Mnogo je znakova koji ukazuju na očigledan nedostatak kompetencija u resoru Vesne Bratić. Kadrovska politika tek je jedan od njih.

Andrea JELIĆ

 

DETEKTOR: Svega, kao na vašaru

U Ministarstvu prosvjete nauke kulture i sporta – veselo. Smjenu direktora osnovnih i srednjih škola, upotpunile su i promjene u kadrovskoj strukturi Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Na mjesto bivšeg direktora Božidara Božovića bila je   postavljena Milena Martinović, konzervatorka za papir, iz čuvene svešteničke porodice. Nakon 5 dana efektivnog rada ona je dala neopozivu ostavku. Nije se, kako se čuje, snašla u nesređenoj dokumentaciji svojih prethodnika.

Nije to ni lako. Evo ilustracija. U Upravi za zaštitu kulturnih dobara ne postoji registar popisa valorizovanih kulturnih pokretnih i nepokretnih dobara. Između ostalog ne postoji ni dokument iz 1945. godine kojim se potvrđuje preuzimanje Ikone presvetle Bogorodice Filermose. Od 1929. godine Ikona se nalazila kod kralja Aleksandra Karađorđevića ali je kralj Petar II Karađorđević prije napuštanja zemlje, predao na čuvanje Manastiru Ostrog. Takođe, ne postoji ni rješenje iz 1978. godine kojim se potvrđuje vlasništvo drzave nad Ikonom. Držalac ikone je Narodni muzej Crne Gore, koji je to postao aktom Vlade Crne Gore, odnosno Republičke komisije za vjerska pitanja od 20. januara 1978. Papiri se negdje zaturili…  Takođe, ne postoji dokument da li Ikona treba da se čuva u muzeju. Ili u nekom od crkvenih objekata za što se zalaže ministrica Vesna Bratić.

Za vrijeme petodnevne „vladavine” mr Milene Martinović krenulo se sa rekonstrukcijom cetinjskog manastira. Za nju su trebali posebni konzervatorski uslovi i prije svega saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Detektor saznaje – Mitropolija je zaboravila proceduru. Ili je  smatrala da joj saglasnost i ne treba.  Kao slučaju sanacije prilaznog stepeništa  Cetinjskog manastira kada je samo obavijestila Upravu da su radovi toga i toga datuma završeni.

Uglavnom, ode Milena Martinović. Njen prethodnik, bivši direktor Božidar Božović, DPS kadar, bio se prešaltao u nove vladajuće redove. Skrasio se kao  pomoćnik direktora za UNESCO.  No, preplivavanje nije uspjelo. Vlada ga je nedavno smijenila.

Bez direktora se ne može. Ministrica je na elektronskoj sjednici Vlade postavila Mladena Zagarčanina, arheologa iz Bara, na mjesto najnovijeg v. d. direktora Uprave za zastitu kulturnih dobara. Među ostalim kriterijuma za postvaljenje, jedan, po novome, veoma važan je ispunio: njegove fotografije sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem i ostalim svještencima iz Mitropolije krase društvene mreže. Uoči stupanja na funkciju najavio je jedan od prioriteta: “ Pronalaženje zajedničkog jezika s crkvom kojoj pripada veliki broj nepokretnih kulturnih dobara”. Prioritet će biti ispoštovan. Već prvog radnog dana u četvrtak ujutro direktor je zakazao sastanak sa Mitropolijom.

Da li će sa novim direktorom osvježiti u Upravi, čuće se. Pošto dolazi iz Bara sljeduju mu auto i vozač, njihove dnevnice i benzin. I, naravno, varijabila. Sve kao što je imala i njegova sugrađanka Anastazija Miranović kad je, u ime DPS-a, bila direktorica Uprave.

Koliko je nova valast ljuti protivnik nepotizma i partijskog zapošljavanja kazuje i opjevani podatak da je Vesna Bratić za  v.d. direktoricu podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović postavila Biljanu Vučurović, suprugu poslanika i odbornika Jovana Jola Vučurovića, poznatog po vatrenom negiranju genocida. Za v.d. direktoricu OŠ Narodni heroj Savo Ilić u Kotoru  postavila je profesoricu Smiljanu Lazović, odbornicu  Demokratskog fronta. U Budvi je za v.d. direktoricu Srednje mješovite škole Danilo Kiš imenovana profesorica Nada Purić, bivša potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP) koja je u januaru napustila tu stranku i dala podršku predsjedniku Opštine i lideru koalicije ,,Za budućnost Budve“ Marku Batu Careviću. Svega još tu ima.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, postoje 162 državne osnovne škole, 50 srednjih škola i 21 predškolska ustanova, 13 muzičkih škola, dva obrazovna centra, tri resursna centra, deset učeničkih i studentskih domova i četiri internata. Na smijenjena mjesta direktora do sad je postavljeno svega 7 ljudi koji ne pripadaju „pravoslavnoj većini”. Eto tako.

Stela O. KOVAČ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo