Povežite se sa nama

OKO NAS

TIVĆANI NEZADOVOLJNI TURISTIČKOM SEZONOM: Možda bude bolje poslije Mundijala

Objavljeno prije

na

Jul prolazi. Čitajući optimistične najave ogromnog broja turista za ovo ljeto, reklo bi se da crnogorski turizam cvjeta. I ove sezone ponavlja se ista mantra: „Broj turista u Crnoj Gori za nekoliko je procenata veći u odnosu na isti period prošle godine”.

No, sudeći po komentarima mještana Tivta ovogodišnja ljetnja turistička sezona kasni.

„Otkad izdajem smještaj, nikad kasnije nisam našla goste”, kaže Jasna, koja je od početka ljeta imala samo jednu turu gostiju, posljednjih sedam dana prošlog mjeseca. „Sledeća tura dolazi mi od dvadesetog jula, nadam se da će se kasnije situacija poboljšati”.

Ona ne smatra da su visoke cijene uzrok izostanka gostiju jer je, kako navodi, bar kod nje smještaj mnogo povoljniji u odnosu na hotele. „Evo se Svjetsko prvenstvo konačno završilo pa možda ljudi odluče da zamijene televizore plažom”, kaže kroz šalu.

Jasna pretpostavlja da je kašnjenju sezone doprinijeli nepovoljni vremenski uslovi: „Cio jun je bio nepredvidiv. Najave lijepo vrijeme, padne kiša. I obrnuto”.

Anketa koju je nedavno Radio Tivat postavio na svom portalu pokazala je da je od 232 ispitanika, njih 156, odnosno 67,24 odsto, odgovorilo da je nezadovoljno turističkom sezonom. Njih 76, ili u procentima 32,76 odsto odgovorilo je da su zadovoljni.

Iz Turističke organizacije Tivat tvrde, međutim, da je sezona nikad bolja.Prema podacima kojima oni raspolažu, na tivatskoj rivijeri u svim vidovima smještaja boravi nešto više od šest hiljada gostiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvještaj TO Tivat od 12. jula pokazao je da najviše turista, njih 5.182, odmara u privatnom smještaju, dok je u hotelima 839. U odmaralištima je 127 i u kampovima 50 gostiju. Posjetioci su, prema ovom izvještaju, većinom iz inostranstva.

Iz TO Tivat smatraju da će se broj gostiju narednih dana povećati. Na pitanje Monitora šta je, po njihovom mišljenju, uzrok nezadovoljstva građana nisu odgovorili.

Na slabiju sezonu žale se i radnici u rent-a-car agencijama, čije se prostorije nalaze u okviru tivatskog aerodroma. „Ove godine sezona prilično kasni u poređenju sa prethodnom”, kaže agent rent-a-car agencije Europcar, Ljubomir Samardžić. On objašnjava da su njegove kolege i on prošle godine, zbog velkog posla, u ovom periodu praktično bili zreli za godišnji odmor. „U ovom poslu sam već četiri godine, a ovakvih momenata u julu se baš i ne mogu sjetiti”, kaže Samardžić. „Mi se nadamo da je razlog slabijem broju turista i klijenata bio Mundijal i posjećenost Moskve, u koju je, sudeći po redovima ispred aerodromskih šaltera za čekiranje, posljednjih nedjelja hrlilo dosta ljudi. To je sada završeno, pa očekujemo malo poboljšanje”.

Prema riječima nekoliko turista koji borave u Tivtu najveći problem su gužve u saobraćaju, radovi na putevima i visoke cijene iznajmljivanja ležaljki.

„Kolone od kružnog toka kod kotorske raskrsnice, pa sve do trajekta su nepodnošljive”, kaže Novosađanin Bojan Stanić, koji već nekoliko godina ljetuje u Tivtu. On kroz smijeh dodaje da se ne sjeća da je dolazio u ovaj grad, ni u Crnu Goru, a da nije bilo radova na putu.

„Za odlazak na Plave horizonte, Oblatno i druge plaže do kojih se dolazi preko Krtola, potrebno je ozbiljno strpljenje”, kaže on. „Prvo moraš da imaš sreću da se ne upleteš u gužvu do kružnog toka, a kad skreneš prema Plavim horizontima da moliš Boga da, u najmanju ruku, ne probušiš gumu”.

Asfaltiranje puta, koje traje mjesecima, do najatraktivnijih plaža koje Tivćani i turisti u ovom gradu posjećuju još nije završeno, na opšte nezadovoljstvo i posjetioca i mještana.

Žiteljka Krtola, koja nije željela da joj otkrivamo identitet, smatra da je lošija turistička sezona, između ostalog, posljedica politike lokalne vlasti: „Porto Montenegru bi oprostili dug od skoro šest miliona, a za asfaltiranje puta nemaju novca.”.

Ona smatra da ulaganjem u elitni turizam, osim što Tivat postaje sve manje dostupan svim posjetiocima, gubi identitet koji je nekada imao.„Skoro sve plaže su postale privatne, a ležaljke su od deset eura pa naviše. Nekad se moglo uveče poći kraj mora, družiti se, kupati, a sad čekaš kad će naići čuvar da te otjera”, kaže ona.

Ni prodaja krofni, kojom se ljeti bavi naša sagovornica, nije unosan posao kao prethodne sezone. Razlozi su, po njenom mišljenju, manjak turista i zabrana da prodaje na privatnim plažama: „Porto pun jahti, aerodrom privatnih aviona, a ja jedva kome krofnu da prodam”. Čudno neko ljeto.

Miljana DAŠIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo