Povežite se sa nama

Uncategorized

Vladino klizanje po autoputu

Objavljeno prije

na

,,Moramo razumjeti potrebu Evropske investiciona banke, koja predstavlja okosnicu svake finansijske konstrukcije za realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata, da napravi sve dodatne provjere prije nego što da zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. Poslije pregovora sa njima biće jasno da li ta banka želi da preuzme svoj dio odgovornosti”, izjavio je nekoliko dana pred početak pregovora sa EIB crnogorski premijer Milo Đukanović.

Poslije dvodnevnih pregovora vođenih krajem novembra u sjedištu EIB, jasno je da ta banka ne želi da finansira ovaj projekat, ne bar onako kako ga je zamislila Vlada Crne Gore.

KREDITORI: Glavni crnogorski pregovarač, vicepremijer i ministar finansija Igor Lukšić, pokušao je javnost da umiri nakon neuspješnih pregovora.

,,Ne zavisimo samo od Evropske investicione banke, postoje i drugi kreditori”, rekao je on i građanima poručio da Vlada Crne Gore ne odustaje od gradnje puta prema sjeveru države.

Već pola godine zvaničnici u Podgorici skoro dnevno javnost ubjeđuju da ,,EIB podržava ovaj projekat i da pregovori dobro napreduju”. Čak se navodilo da je autoput Bar-Boljare dobio podršku na investicionom forumu u Londonu i od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što, tvrdilo se, eliminiše sve špekulacije da li će biti izgrađen.

Sada je jasno da EIB, kao politička banka EU, ne želi da preuzme odgovornost za realizaciju ovog projekta. Nakon uvida u sve nepovoljnije makroekonomske bilanse Crne Gore, saznanja da će taj autoput biti isplativ tek za 17 godina, kao i da on nije uvršten u mrežu evropskih prometnica, iz EIB su predložili da gradnja puta otpočne na dvije dionice – Đurmani-Virpazar i Virpazar-Smokovac, koje su frekventne i rentabilne. Izuzetno skupu dionicu Smokovac-Mateševo, gdje je milijardu eura potrebno za svega četrdesetak kilometara, ta banka nije željela da finansira. To su ranije odbili da učine i EBRD, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, iako je ona konsultant u ovom poslu! Te finansijske institucije izražavaju zabrinutost da li će Crna Gora biti sposobna da vraća sadašnja i buduća zaduženja. Samo tokom prethodne dvije godine spoljni dug zemlje povećan je za više od 400 miliona eura. Zato će crnogorska Vlada morati neđe drugo da traži kreditore.

Zbog konačnog stava EIB dva mjeseca je produžen rok za obezbjeđenje bankarskih garancija grčko-izraelskom konzorcijumu Aktor Šikun Binui, koji je predložio da za čak 1,575 milijardi eura gradi trećinu autoputa (63,5 od ukupno 169 kilometara)!

Dakle, veliko je pitanje kako će sada reagovati Grčka i Izrael, za koje se takođe gromoglasno tvrdilo da nemaju nikakvih problema da osiguraju bankarske garancije i novac čak i za tu redukovanu verziju autoputa.

OPET ISTO: U ovom slučaju ponavlja se gotovo isti scenario kao sa hrvatskim konzorcijumom koji je predvodio splitski Konstruktor. Upravo onog dana kada je raskinut ugovor sa prvorangiranim na tenderu, 4. marta, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar izjavio je da će se pregovori sa drugorangiranim ograničiti na samo mjesec dana, jer će to, kako je rekao, biti dovoljno da grčko-izraelski konzorcijum prikupi garancije i sve što je potrebno za početak radova.

Pregovori su trajali dva puta duže, još četiri dodatna mjeseca je ostavljeno za dobijanje jamstava, pa još dva, pa je Đukanović otišao u Izrael, a kada će i da li će uopšte krenuti radovi niko više sa sigurnošću tačno ne može kazati.

Zvaničnici sada javnost pokušavaju da uvjere da postoji „čak i bolja varijanta”, koja garantuje da će naša država uskoro dobiti autoput od jadranske obale do granice sa Srbijom. Navodno, autocestu žele da finansiraju i grade Kina i Turska. Turska kompanija Kolin izrazila je ovih dana spremnost da gradi najtežu dionicu na putu od Beograda do granice sa Crnom Gorom – Požega-Boljare. Ta dionica, duga 107 kilometara, ima 15 tunela i velikih mostova, koštala bi oko milijardu eura. A gradnja samo dvije i po dionice našeg puta, koji će zbog izmjena idejnog projekta i konstrukcionih elemenata poneđe ličiti i na brzu saobraćajnicu, duge šeszdesetak kilometara, iznosila bi oko 23 miliona eura po kilometru!?

ROPSTVO: Zato je razumljivo što EIB i druge značajne međunarodne finansijske institucije ne žele da uđu u taj posao. Crnogorska opozicija ocijenila je da je veliko pitanje da li ekonomski i finansijski sistem naše zemlje može da izdrži tu investiciju. Jer, Crna Gora bi se morala kreditno zadužiti, izdvajati ogromna sredstva iz budžeta, a ustupila bi izvođaču koncesiju na veoma dug period, što znači da bi građani Crne Gore skupo plaćali vožnju tim autoputem.

Ulaskom u gradnju puta od Bara do Mateševa javni dug bi skočio na 2,7 milijardi eura ili oko 90 odsto bruto-društvenog proizvoda, što je za MMF i druge međunarodne finansijske institucije neprihvatljivo. To bi, međutim, još više trebalo da zabrine građane ove zemlje.

,,Plašim se da bi nas ovaj projekat mogao uvesti u dužničko ropstvo”, upozorava koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević.

Prema njegovim riječima, prihvatanjem ponude grčko-izraelskog konzorcijuma Crna Gora bi za gradnju dvije i po dionice autoputa morala godišnje iz budžeta da izdvaja 160 miliona eura.

Jedno je već sada izvjesno.

,,Zbog pogrešnog načina vođenja procesa izgradnje autoputa mi smo, nažalost, izgubili pet godina! To je, ipak, isuviše ozbiljan projekat da bi ga vodila ovako neozbiljna vlada”, kaže saobraćajni ekspert Emin Duraković.

Blamaža i tajkuni

Zbog dosadašnje blamaže oko realizacije ovog „posla stoljeća” na gubitku su i crnogorski tajkuni koji su u očekivanju njegove gradnje prethodnih godina pokupovali na stotine hektara zemljišta uz predviđenu trasu. Još veću štetu trpe oni koji su već bili upalili mašine za rad u Gornjim Mrkama. Upravo taj moćni lobi čitavo vrijeme zapovijeda Vladi prikazujući je neozbiljnom pred svijetom i pred svojim građanima.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo