Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZABORAVLJENI SPOMENICI CRNOGORSKE ISTORIJE: Nemaština, nemar ili politika

Objavljeno prije

na

Uprkos brojnim obećanjima, kolašinska zgrada u kojoj je 1943. godine “započeta obnova crnogorske držanosti”, 80-u godišnjicu od formiranja ZAVNO-a, dočekuje kao ruina. Iako je novac za početak njene obnove konačno predviđen kapitalnim budžetom, od radova nema ni pomena

 

Svega nekoliko mjeseci ostalo je do obilježavanja (ako se ko sjeti) 80-e godišnjice formiranja i istorijskog zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.  Objekat u kojem se 1943. godine u Kolašinu,  okupilo 540 delegata da “započnu obnovu crogorske državnosti”, jubilej dočekuje polomljenih prozora, grafitima išarane fasade, neurednog dvorišta, pod krovom koji nagriza korozija…, kao očigledan primjer neodgvornosti  nadležnih institucija i laganog zaborava Kolašina.

I pored toga što je kapitalnim budžetom za ovu godinu predviđen novac za brigu o toj  zgradi,  do sada  na “staroj školi”, kako zovu nekadašnji objekat u kojem je održavana nastava za osnovce, nije bilo nikavih radova. Nema čak ni najave.

Novac za za izradu projektne dokumentacije i rekonstrukciju objekta obezbijeđen je, zahvaljujući amandmanu poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) na predlog Zakona o budžetu. Nakon četiri godine bezuspješnog podnošenja istog amandmana poslanici te stranke tako  su konačno uspjeli da izdejstvuju oko 66.000 eura iz državne kase za “novo ruho” zgrade koja ima status kulturnog dobra od 1952. godine. Veću  brigu o tom spomeniku kolašinske i crnogorske istorije, najavila je u septembru prošle godine ministarka kulture i medija Maša Vlaović, tokom posjete Kolašinu.

“U Kolašinu je neophodna dalja institucionalna izgradnja i organizacija kulture, a Ministarstvo kulture i medija će pomoći u sanaciji nekadašnje OŠ Risto Manojlović, koja je tekovina NOR-a i time doprinijeti valorizaciji potencijala grada. Sanacija i održivo korišćenje nekadašnje škole  u Kolašinu nije samo valorizacija potencijala tog grada, već je i tekovina NOR-a, koju smo u obavezi da štitimo i čuvamo za buduće generacije”, poručila  je Vlaović.

Od tada do sada ni java ni glasa o konkretnim planovima za obnovu zgrade koja se godinama pretvara u ruinu.

U  Opštini i u lokalnom Udruženju boraca narodnosolobodilačkog rata i antifašista (UBNOR) ne znaju postoje li i kakvi su ovogodišnji planovi nadležnog ministarstva za taj objekat. Na pitanja Monitora,  nije bilo odgovora ni iz Ministarstva kulture.

“Koliko znamo, treba da počene ili je već počela izrada  projektne dokumentacije za rekonstrukciju objekta. Detalje ne znamo, jer nije bilo zvaničnih informacija o tome. Podsjećamo da je godinama unazad UBNOR bio jedan od incijatora i kontinuirano apelovao da se povede računa o tom objektu. Ukoliko je počela izrada projektne dokumentacije, to je dobro, jer bi to predstavljalo  prvi značajni korak”, rekli su Monitoru u kolašinskom UBNOR-u.

Prvo zasjedanje ZAVNO, koji je bio najviši organ narodne vlasti, jedan je od bitnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore. Zasjedanje je održano uz prisustvo oko 540 delegata, narodnih predstavnika iz svih krajeva Crne Gore. Tokom rada tog tijela definisano je “da položaj naroda Crne Gore i Boke može biti politički i državno valorizovan samo ako bude građen na ravnopravnim osnovama sa drugim narodima na području Jugoslavije”. Na kraju zasijedanja izabrana je Skupština kao “politički i predstavnički organ” koju je činilo 118 narodnih predstavnika i Izvršni odbor koji je imao 10 članova.

Vijećnici ZAVNO-a su tako delegirani da predstavljaju kompletan prostor Crne Gore i Boke. Stigli su sa prvih borbenih linija “da svoje autoritete ratnika za slobodu dopune obavezom stvaranja pravedne, socijalne, demokratske buduće civilne vlasti”. Odlukama donesenim u Kolašinu, novembra 1943. godine,  na neki način su  ukinute sve odluke Podgoričke skupštine.  Drugo zasijedanje ZAVNO Crne Gore i Boke održano je 16. februara 1944. godine, takođe, u Kolašinu. Na zasijedanju je data puna podrška odlukama Drugog zasijedanja AVNOJ-a.

Najznačajnije je bilo Treće zasijedanje ZAVNO-a Crne Gore i Boke, sazvano u istom gradu  od 13. do 15. jula 1944. godine. Na njemu je ZAVNO formirana u Crnogorsku antifašističku skupštinu narodnog oslobođenja (CASNO), koja se konstituisala u najviše zakonodavno i izvršno tijelo Crne Gore kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Izabrano je Predsjedništvo Skupštine i ovlašćeno da imenuje Nacionalni komitet oslobođenja Crne Gore, kao najviši izvršni i naredbodavni organ, čim za to budu postojali uslovi. Do obrazovanja Nacionalnog komiteta, njegove je funkcije vršilo Predsjedništvo, koje je rukovodilo  svim poslovima narodne vlasti, preko Narodnooslobodilačkih odbora (NOO). Odluke donesene na tom zasijedanju imale su, po značaju i sadržini ,ustavotvorni karakter. Njima je izvršeno konstituisanje vlasti u Crnoj Gori kao federalnoj jedinici jugoslovenske državne zajednice.

Pored konstitusanja i zasijedanja  ZAVNO u kolašinskoj  “staroj školi”, tokom Drugog svjetskog rata, održani su i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine), a početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog fronta žena Crne Gore i Boke.

Godinama unazad iz opštinskog i državnog budžeta nije odvajan ni cent za održavanje objekata “memorijalnog značaja i velike istorijske važnosti“, koji su mnogo puta  državni zvaničnici pominjali kao mjesto “gdje je započela obnova crnogorske državnosti“. Poslanici SDP,  2020. godine , podnijeli su amandman na predlog Zakona o budžetu Crne Gore, kojim su predložili da se 300.000 eura opredijeli za izradu tehničke dokumentacije i izvođenja radova na rekonstruciji tog objekta. Taj amandman je odbijen, uprkos tome što je iz Ministarstva kulture, krajem ljeta iste godine,  obećavano da će “radovi na rekonstrukciji započeti ubrzo”.

Ministarstvo kulture je, ranije, navodno,  oformilo Projektnu grupu za izradu tematsko-ekspozicionog plana organizovanja muzejske postavke u vezi sa zasijedanjem ZAVNO-a, koja je  trebalo da bude smještena u zgradi. U toj grupi su, pored predstavnika ministarstva i SUBNOR-a i Opštine, kako je saopšteno,  bili i stručnjaci iz Narodnog muzeja. Njihov zadatak je bio   da osmisle postavke i ostale sadržaje budućeg Državnog muzeja „institucije koja će dati još jedan doprinos očuvanju i valorizaciji antifašističke tradicije Kolašina i Crne Gore”.

Iz Ministarstva kulture  su više puta saopštavali da su opredijeljena sredstva u kapitalnom budžetu kako bi se taj objekat stavio u funkciju. Iz tog resora stizala su i  obećanja da će  na osnovu projektnog zadatka, koji dostavi Opština Kolašin, do kraja 2019. godne, pripremiti glavni projekat za rekonstrukciju zgrade . Biviši ministar kulture Aleksandar Bogdanović,  prilikom posjete Kolašinu, takođe, najavio je   ambiciozne planove države vezano za “staru školu”. Među brojnim i nikad relizovanim državnim obećanjima za taj objekat bilo je i osnivanje državnog instituta za izučavanje crnogorske istorije istorije i valorizacije državnog integriteta. SUBNOR je 2016. godine  predložio i Dom revolucije sa određenim muzejskim postavkama. Do sada, međutim, jedino ulaganje države u taj objekat bilo je postavljanje ograde.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo