Povežite se sa nama

INTERVJU

ŽARKO PUHOVSKI, UNIVERZITETSKI PROFESOR I GRAĐANSKI AKTIVISTA IZ ZAGREBA: Radikalna manjina u Hrvatskoj kapilarno utiče na vladajuću stranku, a djelomično i na „lijevu“ opoziciju

Objavljeno prije

na

Mislim da je etnonacionalizam u Hrvatskoj pričuvna legitimacija – koristi se rjeđe nego ranije, ali zato intenzivnije. Paradoks je u tome da je on ojačao nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju, posebice jačanjem nacionalističkoga ekstremizma – jer je nestao Big brothe  koji je sve kontrolirao za vrijeme pristupnoga procesa

 

MONITOR:  Početak je avgusta, za Hrvatsku i Srbiju, vjerovatno, još jedan krug međusobnih optuživanja koje se odnosi na uzroke i posledice vojno-policijske akcije Oluja, iz 1995. Posle dužeg perioda gotovo neprijateljskih izjava koje su dolazile sa obije strane, početkom ove godine je došlo do izvjesnog otopljavanja. Upadljivo je da razmjena posjeta najviših zvaničnika dvije zemlje nema državni značaj, već se njihovi susreti događaju „na mala vrata“. Kako  ocjenjujete ovaj trenutak u odnosima Srbije i Hrvatske?

 PUHOVSKI: Više sam puta upozoravao na to da je u odnosima Hrvatske i Srbije sve bolje od „otopljavanja“ – ono brzo stiže do ključanja; potrebno je komunikacijsko zahladnjenje, zamrzavanje, ako je ikako moguće! Jer, to bi bio korak ka normalizaciji – uostalom, dostatno je pogledati kako funkcionira suradnja u ekonomiji i turizmu (gdje se nacional-ideologija uglavnom ne miješa), a kako, recimo, obostrano izgleda javna sfera svake godine početkom kolovoza/augusta. S druge pak strane, ključne su, već transgeneracijske, prepreke u odnosima (odnos spram prošlosti, uključujući personifikaciju problema – nestale) doslovno višedecenijski zamrznute. Verbalno ključanje, očito, nadomješta sadržajnu ledanu. Igrokazi u međuvremenu objektivno nisu više od kupovanja vremena – dakako i to je manje loše od međusobnih napada.

MONITOR:  Javno, Hrvatska i Srbija se slažu da odnose između država opterećuje i pitanje nestalih. Od 2015. kada su se komisije za nestale na obije strane složile da je na prostoru Hrvatske 1606 nestalih ljudi, nije mnogo urađeno.  Da li su pitanja nestalih postala „omiljeno“ mjesto političke hipokrizije?

PUHOVSKI: Broj nestalih u ratu je, prema službenim iskazima u Hrvatskoj, oko 1400 (a za oko 400 nije poznato mjesto ukopa) i njihovo se pronalaženje neprestance ponavlja kao zahtjev s hrvatske strane e da bi se odnosi država popravili. Čini se nedvojbenim da sa srpske strane opstruiraju nastojanja da se pronađu posmrtni ostaci poginulih. No, nešto manje od polovine nestalih su srpskoga podrijetla (uglavnom nestali iz 1995.), o čemu bi se trebalo znati u Hrvatskoj, gdje se doista nalazi nekoliko stotina neidentificiranih posmrtnih ostataka osoba čiji se DNA profil ne podudara s profilima onih koji traže svoje. Moglo se sigurno učiniti više, ali, čini se da hrvatske vlasti ne žele situaciju u kojoj bi značajan broj nestalih srpske pripadnosti bio identificiran, dok identifikacija hrvatskih žrtava zapinje.

MONITOR:  Hrvatska je 2011. donijela zakon kojim se ne priznaju optužnice za ratne zločine koje se odnose na JNA i SFRJ ili koje pokreće Srbija. Taj zakon je primijenjen i na prošle godine pokrenut slučaj Petrovačka cesta koji je počeo pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, ali je „zamro“ od kako su predstavnici Srbije i Hrvatske, počeli češće da se viđaju. Vi ste 2012. kazali da se u ovim slučajevima „obje strane ponašaju kao djeca“?

PUHOVSKI:  Dapače, kao zločesta djeca. No, bitno je sljedeće – u Hrvatskoj se, najblaže rečeno, već desetljećima ne pretjeruje sa suđenjima za „naše“ ratne zločine. U posljednje vrijeme ne sudi se puno ni drugoj strani, ponajprije stoga što su nedostupni. Ipak, ovih je dana za silovanje optužen „naoružani civil“ koji je u doba počinjenja djela imao petnaest godina, što možda upućuje na iscrpljenost resursa. S druge strane, iz Srbije su dolazile čudne nakupine optužnica – od veoma ozbiljnih do, prije nekoliko godina, optužbe protiv osobe koja je „nepoznate noći u ljeto 1991. čuvala stražu na poziciji Zbora narodne garde“. Uz to, iz nepoznatih razloga, dokumenti nisu bili uručivani hrvatskim organima u skladu s međunarodnom pravnom praksom. Istina je da je zločin na Petrovačkoj cesti bio razmatran i u Haagu i da su zaključili kako krivica nije jasno ustanovljiva. U međuvremenu su u Beogradu mogli doći do novih dokaza, ali oni nisu predani Hrvatskoj, pa se službena pozicija Zagreba svodi na to da se nadležni organi dižu na patriotske stražnje noge, uz poklič „Ne damo naše!“ A zločin se je dogodio.

MONITOR:  Deniza Kostovicova, iz Londonske škole za ekonomiju i politiku, smatra da političke elite Srbije i Hrvatske ne mogu da se odreknu etnonacionalizama kao uporišta za svoju legitimaciju.  Da li su procesi suočavanja sa „dinamikom nasilja “ i  dugotrajniji i složeniji nego što smo očekivali ili je „greška“ do nas?

PUHOVSKI:  Mislim da je etnonacionalizam u Hrvatskoj pričuvna legitimacija – koristi se rjeđe nego ranije, ali zato intenzivnije. Paradoks je u tomu da je on ojačao nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju, posebice jačanjem nacionalističkoga ekstremizma – jer je nestao „Big brother“ koji je sve kontrolirao za vrijeme pristupnoga procesa. Jasno se je to vidjelo protućiriličnom histerijom u Vukovara u to doba (zbivalo se je to dvadesetak godina nakon kraja rata, a ja sam, poredbe radi, desetak godina nakon mnogo krvavijega rata učio goticu u zagrebačkoj školi). Radikalna manjina (koja ima jednoznamenkastu podršku na izborima) kapilarno, međutim, utječe na vladajuću stranku, pa, djelomice, i na „lijevu“ oporbu koja se želi dodatno patriotski dokazivati (npr. zeleno-lijeva koalicija Možemo superiorno je pobijedila na posljednjim lokalnim izborima u Zagrebu, ali među 50 kandidata za Gradsku skupštinu nisu imali nijednu osobu srpske nacionalnosti). Najveći je utjecaj etnonacionalističkoga reziduuma u obljetničkim prigodama kada se čini da je kod nas na djelu obrnuta kronologija, kao da se društvo s vremenom približava ratnim zbivanjima, umjesto da se udaljuje. Ali, i to opetovano patetično ritualiziranje smeta sve veći broj mladih (kao što je i moju generaciju nerviralo slično postupanje jugoslavenskih vlasti u sedamdesetima).

  MONITOR: Na evropskoj političkoj sceni napreduju ultra desne partije. AFD u Njemačkoj je na oko 20 posto podrške, a ultra-desni Voks u Španiji bi mogao da postane partner u vlasti ukoliko konzervativna Narodna partija uspije da formira vladu. Da li je i ovo refleks nezadovoljstva među građanstvom u EU posledicama rata kojem se ne vidi kraj?

PUHOVSKI: I ljevica i desnica žive od socijalnoga i svjetonazorskog nezadovoljstva. No, ljevica danas ima, u najboljim izdancima, neke ozbiljne političke programe za suvremenost (od ekologije do koncepata promjene svjetske situacije pod hegemonijom SAD). Desnica to, posebice radikalna, uopće nema; sve što čini jest transferiranje realnoga očaja u mržnju spram (više-manje) svih „drugih“, pa u poriv za jačanjem – ionako posvuda odviše moćne – države.

MONITOR: Na djelu je ukrajinska kontraofanziva i Putinova izmjena zakona o mobilizaciji. Da li je ovaj sukob više od Hladnog rata i da li bi, zaista, Balkan mogao da postane neka vrsta njegovog evropskog „drugog fronta“?

PUHOVSKI: Balkanu dobro ide kada se veliki sukobljavaju tamo daleko. SAD nemaju interesa za ovaj dio svijeta (npr. Kosovo im se, privremeno doduše, otelo kontroli), Rusija nema snage ni za potpunu obranu Moskve. Utoliko su besmislenije baš u Crnoj Gori jako popularne pripovijetke o srpsko-ruskoj opasnosti – obje su slabije no ikada (ili barem u posljednje vrijeme). Cinično, ali istinito; što lošije u Ukrajini (za obje iskrvavljene strane), to bolje za Balkan. Glavni koljač Putin još uvijek dobro stoji, na žalost, a živi pretežito  od ukrajinskih slabosti. No, koliko  dugo? Trebat će, dakle, početi razmišljati o  svijetu poslije ovoga rata – a tada će vjerojatno glavni svjetski problem biti opet u pobjedničkome Washingtonu. Ne toliko zbog vojne moći – SAD su (osim Grenade) izgubile sve ratove poslije Korejskoga – nego zbog nepojmljivoga pritiska na „slobodne medije na Zapadu“, koji neće lako nestati. Posvemašnja manipulacija mjestimice graniči s terorom. Primjerice, 1995. je u Hrvatskoj bilo lakše govoriti o hrvatskim ratnim zločinima nego danas o ukrajinskima (to važi posvuda na „Zapadu). A bez racionalno slobodne javnosti trumpizam (p)ostaje glavni izvozni artikl svjetske hegemonije.

 

Čišćenje povijesne slike

MONITOR:  Kako vidite odluku da se ovogodišnja centralna manifestacija sjećanja na stradale Srbe u Oluji obilježi baš u Prijedoru, gradu „bIjelih traka“ -gde je ubijeno više od 3000 Bošnjaka i Hrvata, od kojih su sto dvoje bila djeca? Ovo mjesto je, kako su izvijestili mediji, predložio Milorad Dodik na sastanku sa Aleksandrom Vučićem i Patrijarhom SPC Irinejem…

PUHOVSKI:  Čišćenje povijesne slike je bitno za sve autoritarno nacionalističke strategije. Prijedor jest nedvojbeni zemljopisni simbol brojnih zločina srpske strane u ratu, pa se očito nastoji postići prekrivanje ovih zlodjela nekim drugima, koja su došla s hrvatske strane. A njih je nedvojbeno bilo, počevši, vjerojatno, od raketiranja na Petrovačkoj cesti. Uostalom, na desetke tisuća izbjeglica prošlo je kroz Prijedor u kolovozu 1995. Ideja da se jedni zločini prekrivaju (ili izravnavaju) drugima podjednako je perverzna koliko i svjetski uobičajena. Pritom je posve nevažno to što je Prijedor danas u BiH, jer je tada funkcionirao jedinstveni „theatar of operations“. Bitno je, međutim, to što se iz vile Mir nastavlja s propagandnim korištenjem žrtava (od NDH, na dalje, dakako) u teokratski intoniranome falsificiranju povijesti.

 

Milanovićeva veza s  Dodikom  sada ima smisla samo u saradnji na rastakanju BiH

MONITOR:  I unutrašnja politika Hrvatske mnogo koristi „srpski faktor“, posebno na nivou odnosa predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Najnoviji povod je dolazak predsjednika RS Dodika na Hvar na radni sastanak sa Milanovićem-„afera helikopter“. Djeluje da Milanović nastavlja da favorizuje Dodika kao svoju „kartu“ u unutrašnjoj politici u BiH?

PUHOVSKI: Dodik je bio objektivni (jedini) saveznik hrvatske političke elite u BiH u vrijeme uspjeha ružnih manipulacija većinske bošnjačke politike koje su dovele do političkoga falsificiranja izbora za Predsjedništvo BiH. Sada, s odlaskom Izetbegovića , to više nije slučaj, sada veza s  Dodikom ima smisla samo u suradnji na rastakanju BiH. Milanović to čini naprosto zato – što može. Da pokaže da je i dalje u igri. No, pokazao je, zapravo, da je iz igre ispao. Jer, neovisno o popratnim skandalima, Dodikov posjet nije ništa donio stvarajući privid normalnosti u nenormalnim okolnostima.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MIORAG VUJOVIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Stvaraju se preduslovi za raspodjelu nacionalnih resursa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu

 

 

MONITOR: Kako komentarišete najavu izmjena Zakona o državnoj imovini ?

VUJOVIĆ: Ne možete pravdati izbjegavanje poštovanja procedura i zaobilaženje zakona time da želite brže donositi odluke. Javne finansije i državna imovina su zaštićene upravo tim procedurama i tim zakonima. To nisu privatne finansije niti privatna imovina da bi sa njom raspolagali na taj način. U privatnom biznisu stvari stoje drugačije, ali u onome što je opšti interes, uz mehanizme kontrole i provjere, a uz podrazumijevanu strategiju djelovanja, što je moguće dužu, vi smanjujete mogućnost greške. Zašto je to važno? Pa svaka greška na tom polju košta mnogo i nekada su potrebne decenije za ispravku. Ujedno, korupcija je tada lakše moguća, jer kada potisnete osigurače koje štite opšte dobro, tada je i rizik od te pojave veći. Procedura i transparentnost se uvode da bi se uz pomoć javnosti državna imovina  zaštitila od bilo kakve mogućnosti njenog umanjenja ili devastiranja.

MONITOR: Aktuelni zakon obavezuje Vladu da traži dozvolu od parlamenta za valorizaciju imovine vrijedne do 150 miliona. Izmjenama bi se ta vrijednost podigla na 300 miliona eura. Šta bi to značilo?

VUJOVIĆ: Razumijem da se desila inflacija, ali ne vidim zašto bi Vlada bježala od toga da se u Skupštini javno pretrese svaka odluka kojom se raspolaže državna imovina, dakle imovina građana. Zar ona ne bi trebala da bude okrenuta ka tome da sa parlamentom podijeli odgovornost u donošenju takvih odluka. Priča da treba brže djelovati ne stoji, jer i parlament može brzo reagovati ako se radi o stvarima koje mogu biti na dobrobit građana u smislu da vi nekoj imovini dajete dodatu vrijednost. Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu.

Dopuštanje ovakve odluke bi u praksi značilo da Vlada ima dodatnu koncentraciju moći na polju ekonomije i fiskalne politike uopšte, da je manje kontrolisana i da uticaj ekstremno krupnog kapitala kroz takve odluke može da poraste do neviđenih proporcija, jer možete tada prodavati ili zalagati državnu imovinu za sve i svašta.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR RADE  VELJANOVSKI, POLITIČKI I MEDIJSKI ANALITIČAR, PROFESOR FPN U BEOGRADU U PENZIJI: Najveća opasnost po region bilo bi Vučićevo potpuno okretanje ka Istoku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brisel i Vašington imaju bojazan da napetosti u regionu ne eskaliraju-a oni znaju koliko je u tome Srbija važna, pa im je bitnije da se održi stabilnost nego da se promijeni vlast. Od ovih centara moći se može očekivati diskretno ohrabrivanje opozicije da izvede promjene, ali ne i da oni urade posao umjesto nje

 

 

 

MONITOR:. Jedno vrijeme ste bili aktivni u srpskoj politici. Da li ste  iznenađeni prilično oštrom podjelom u koaliciji Srbija protiv nasilja i kakva bi bila Vaša odluka?

VELJANOVSKI: Nisam iznenađen podelom u koaliciji Srbija protiv nasilja, zapravo je to sasvim logično. Tu koaliciju je okupljalo iskreno odupiranje nasilju i zajednička želja da se promeni vlast, ali to nije dovoljno za političko delovanje. Ne mogu istim putem oni koji su za Evropsku uniju i oni koji su protiv, oni koji smatraju da je u Srebrenici bio genocid i oni koji to negiraju i čak slave zločince iz srpskog naroda, stranke koje se zalažu za stvarne demokratske vrednosti i imaju svest o realnosti kosovskog problema i one koje veličaju mitove prošlosti i traže da se na Kosovu proglasi okupacija. Ja i dok sam bio više u politici nisam imao nikakav uticaj, ali bih se zalagao za jasno profilisanje svake partrije i zajedničko delovanje isključivo po programskim ciljevima.

MONITOR: Na izborima je,  prvi put, učestvovao i „narodni tribun“ Savo Manojlović i osvojio značajan broj glasova. On je, po završetku izbora, pozvao na neku vrstu postizbornog bojkota republičke skupštine i dijela lokalnih parlamenata. Kako ocjenjujete njegov iznenadni ulazak u institucionalizovanu politiku i očigledan pokušaj da bude i tu proaktivan?

VELJANOVSKI: Savo Manojlović je samo još jedan dokaz nezrelosti opozicione scene u Srbiji. Inače, u politiku se i može ući samo institucionalizovano, sve ostalo je amaterizam ili NGO građanski aktivizam, što ima dodirnih tačaka sa politikom, ali nema mnogo izgleda da se poentira. Izlaskom na izbore, a zatim pozivom na bojkot odnosno izlazak iz lokalnih parlamenata, Manojlović je doprineo konfuziji koja je već postojala, a što obeshrabruje birače i dovodi do apatije. Respektabilan broj glasova koje je ova opcija dobila tu i tamo, takođe dokazuje da je građanima potrebno nešto novo, što odavno očekuju, ali čega nema.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

JOVANA MAROVIĆ, SAVJETODAVNA GRUPA BALKAN U EVROPI: Predstoji nam ogroman posao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti. I ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima

 

 

MONITOR:  Momenat kada ćemo znati da li smo dobili IBAR približava se. Je li IBAR izvjestan?

MAROVIĆ: Da, dobijanje IBAR-a je izvjesno i ne bi tu  trebalo da bude nikakvih iznenađenja. S jedne strane, proces evropske integracije je zasnovan na principu zasluga (merit-based) i u okviru njega Evropska komisija utvrđuje politiku uslovljavanja, definiše mjerila koja treba ispuniti, prati njihovu realizaciju i daje svoju (pr)ocjenu o postignutom napretku. Zbog toga bi trebalo da je od presudnog značaja izvještaj koji je Evropska komisija već izradila i njime dala zeleno svjetlo da pređemo u završnu fazu pregovora. S druge strane, proces je i politički, države imaju pravo veta i mogu da blokiraju kandidatkinju za članstvo bez obzira na rezultate. U ovoj fazi, nema najave blokiranja i zato očekujem da ćemo krajem juna i formalno imati čemu se da se radujemo.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da je usvajanje IBAR zakona pokazalo da se reforma jedne od najvažnjih oblasti svela na  štrikiranje zadataka?

MAROVIĆ: Uzimajući u obzir preostala prelazna mjerila, njih 31, koje je ova Vlada „preuzela“ od prethodnih i krenula u njihovo ispunjavanje, a zbog specifičnih političkih prilika u državi, do sada su se pokazali kao najzahtjevniji politički uslovi koji su se odnosili na imenovanja u pravosuđu, a za koja je potrebna 2/3 ili 3/5 većina u Skupštini. Kada je ovo postignuto u parlamentu, „prozor i šansa“, koji se ukazali zbog geopolitičke situacije, su se još više odrškrinuli, a skroz otvorili zbog izbora za Evropski parlament na kojim su države članice željele da se pohvale i određenim rezultatima na Zapadnom Balkanu. Otuda smo imali intenzivnu komunikaciju institucija sa Evropskom komisijom, brze reakcije sa obje strane, konstruktivnu saradnju koja je u svakom trenutku imala jasan cilj – IBAR. Naravno, bilo je i lakše doći do tog cilja utoliko što smo još  na nivou ispunjavanja tehničkih uslova i tek predstoji da se usvojeno i sprovede u praksi. Zbog brzine su  napravljeni određeni propusti, koji nisu beznačajni, a odnose na često neadekvatno uključivanje zainteresovane javnosti, zanemarivanje konstruktivnih predloga, usvajanje problematičnih rješenja i sveukupno utisak je  da ćemo vrlo brzo morati dodatno da unaprjeđujemo ove zakone. IBAR jeste tehnički izvještaj i on do sada u procesu pregovora nije ni postojao, već su postojala samo mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, pa je zbog toga Evropskoj komisiji i bilo lakše da zažmuri na određene propuste. Iz „IBAR epizode“ treba izvući pouke za dalji tok pregovora: zadržati posvećen odnos s obje strane, a otkloniti nedostatke, i tehničke i suštinske.

MONITOR:  Kako vidite odnose na relaciji ministar pravde Andrej Milović i premijer Milojko Spajić, te najavu Milovićevog razrešenja?

MAROVIČ: Loša je poruka koju premijer šalje predlogom za razrješenje ministra pravde nekoliko dana nakon što su usvojeni zakoni potrebni za IBAR, a koje je pripremilo  Ministarstvo pravde na čijem čelu je Milović. Iako je taj predlog očigledan rezultat političkih razmimoilaženja, trebalo je da se desi kada je Milović isključen iz PES-a, a ne sada kada bi premijer trebalo da bude zahvalan zbog ostvarenih rezultata. Isto tako, nejasan je i potez Milovića kojim on umjesto da podnese ostavku ako se ne slaže sa politikom premijera i Vlade, upućuje na svoje razrješenje. U oba slučaja je riječ o neodgovornim potezima nekoliko sedmica prije očekivanog dobijanja IBAR-a, čime pada u vodu priča da je IBAR iznad svega. Iako je, kao što sam već rekla, EK dala zeleno svjetlo za IBAR, ovakav razvoj događaja pokazuje da IBAR, ipak, nije iznad političkih razmirica i partijskih interesa. Sve češće turbulencije u PES-u, ali i između koalicionih partnera, nisu ohrabrujuće za političku situaciju u zemlji koja mora biti stabilna da bismo se mogli posvetiti reformama.

MONITOR:  Kako komentarišete odluku Vlade da zbog prihvaćenog amandmana u Skupštini, Milović ne prisustvuje sjednici parlamenta, odnosno Spajićevo obavezujuće uputstvo ministrima da o svakom amandmanskom djelovanju na IBAR zakone moraju obavijestiti najprije Vladu?

MAROVIĆ: Logično objašnjenje za „uputstvo“ da Vlada mora da da zeleno svjetlo za amandmane na IBAR zakone je to da je ona u komunikaciji sa Evropskom komisijom i da se nije željelo rizikovati s eventualnim odstupanjima. Međutim, ministar pravde predstavlja Vladu, zakoni su iz njegove nadležnosti i ne vidim šta je moglo da pođe „po zlu“ i zašto je Vlada morala da ga povlači „navrat- nanos“ iz Skupštine. Ukratko, na ovom primjeru smo konkretno vidjeli paradoks da Vlada ne vjeruje svom ministru i da ne vrednuje njegov rad.

MONITOR: Predsjednik države Jakov Milatović odbio je da potpiše dva IBAR zakona. Može li to uticati na proces dobijanja IBAR-a?

MAROVIĆ:Evropska komisija je dala pozitivnu procjenu ispunjenosti mjerila i prije nego što su svi potrebni zakoni za IBAR bili usvojeni u Skupštini. Smatram da se niko na političkom nivou u EU neće baviti formalnim stvarima, posebno što, iako su primjedbe Predsjednika opravdane, zakoni nakon drugog glasanja moraju biti potpisani.

MONITOR: Kako vidite konstataciju premijera o “koordinisanoj opstrukciji Andreja Milovića i Jakova Milatovića” evropskog puta CG?

MAROVIĆ: PES je u više navrata, otkad je u situaciji da vodi proces evropske integracije Crne Gore, stavljao do znanja da svi koji su protiv njih su protiv našeg evropskog puta, pa, čak, kao što je to često slučaj, kad taj neko štiti zakon. U stvari je riječ o čuvanju pozicije i političkim sukobljavanjima.

MONITOR: Kako komentarišete prisustvo predsjednika Parlamenta Andrije Mandića na Svesrpskom saboru u Beogradu?

MAROVIĆ: Andrija Mandić je bio na „saboru Srbije i Srpske“ . Nije mu tamo bilo mjesto kao predstavniku Crne Gore i samim tim to nije ni mogao biti, već ili kao običan posmatrač, što je nedopustivo budući da je predsjednik Skupštine Crne Gore, ili, što je izvjesnije, dužnik višegodišnjeg političkog saveznika i ideološkog vođe Aleksandra Vučića. Takva pozicija bi bila kompromitujuća i ponižavajuća za svakoga, osim za Andriju Mandića, koji tako ne poštuje sopstvenu državu i omalovažava jednu od najviših funkcija u njoj.

MONITOR: U otvorenom pismu premijeru, kritikovali ste njegov stav da “IBAR nije postojao prije PES-a”, kako ste kazali, ali i ocijenili da nam sa ovom parlamentarnom većinom IBAR ništa neće značiti?

MAROVIĆ: I prije i poslije političkih promjena u državi, svi koji su na bilo koji način učestvovali u procesu su se zalagali za određene olakšice, promjenu politike uslovljavanja i ispunjavanje mjerila po prioritetima, intenzivniji monitoring Evropske komisije… Premijer, reakcijom da niko prije 44. Vlade nije pominjao IBAR, kao da je želio da izbriše sve prethodne napore, umjesto da sopstveni uspjeh učini još većim isticanjem da se do njega došlo zajedničkim trudom i radom.

Crna Gora treba da uđe u EU kao građanska država u kojoj se jednako garantuju prava svima i teško mi je zamisliti da se to može desiti uz većinu u čijem su sastavu oni koji negiraju crnogorsku naciju i ne priznaju državu koju treba da predstavljaju u institucijama Unije. To je paradoks i utoliko je i čudna pozicija EU, koja se i sama suočava sa jačanjem desničarskih partija i populista, i koja godinama nije blagonaklono gledala na takvu koaliciju u Crnoj Gori, a sada je zove „evropskom“.

MONITOR:  Kako vidite ovdašnje reakcije na glas Vlade za usvajanje Rezolucije UN o Srebrenici, te Rezoluciju o Jasenovcu koja je u parlamentu?

MAROVIĆ: Reakcije su različite i bespotrebno ispolitizovane i one su skrenule pažnju sa suštine: ovdje se ne radi o većem ili manjem značaju rezolucija, ovdje je riječ o tome da je Rezolucija o Srebrenici bila na dnevnom redu GS UN-a, da smo se kao članica morali izjasniti, a da je naš stav o tom pitanju odavno utvrđen, zasnovan na presudama međunarodnih sudova i civilizacijskoj obavezi. Ponoviću: najmanje što možemo da učinimo za žrtve genocida u Srebrenici je da ih se sjetimo 11. jula, a Rezolucija je važna i zbog toga što se sam genocid u javnosti često negira. Rezolucija o Jasenovcu koja bi bila usvojena u Skupštini Crne Gore ne bi suštinski ništa promijenila, jer se 22. april već obilježava kao dan proboja zarobljenih iz jasenovačkog logora i komemoraciji svake godine prisustvuje državni vrh Hrvatske, a, takođe, u javnosti niko nikada ne negira Jasenovac. Rezolucijom o Jasenovcu možemo pogoršati odnose sa Hrvatskom koja je dobar susjed i pruža nam podršku na svim poljima u procesu demokratizacije, a pogrešan je i motiv usvajanja Rezolucije da bi određena politička grupacija ostala na vlasti i to je nepoštovanje samih žrtava.

MONITOR: Šta nas čeka poslije IBAR-a?

MAROVIĆ: Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti, a samim tim što i ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima. Najzahtjevniji će, opet, biti rad na vladavini prava, odnosno jačanju institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, neselektivnoj primjeni zakona u svim oblastima. Pregovori u poglavljima 23 i 24 će ubuduće biti usmjereni na ispunjavanje završnih mjerila, a koje ćemo dobiti u Zajedničkoj poziciji. Od presudne je važnosti da napravimo jasnu mapu puta, prioritete po godinama u trogodišnjem periodu, te da oko tih prioriteta gradimo konsenzus.

Glasanje za IBAR zakone je pokazalo da, iako vlast ne radi na toj sponi sa opozicijom, prvi put smo imali jasnu poruku opozicije da ne želi da blokira EU put. Da li je to bilo zbog „signala“ iz EU da ćemo IBAR dobiti bez obzira na sve, pa niko nije htio da političkim protivnicima pruži priliku da u njih upiru prstom, ili je rezultat, konačnog shvatanja da je EU cilj svih nas i da svi moramo učestvovati u njegovom ostvarivanju, ostaje da se vidi, ali je jasan putokaz u kom pravcu se mora ići.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo