Povežite se sa nama

MONITORING

EPIDEMIJA VAŠKI I MASOVNA POJAVA ŠUGE: Smrt sa državnim žigom

Objavljeno prije

na

E.M, petogodišnja djevojčica, sahranjena je u srijedu u rožajskom selu Besnik. Djevojčica je od vaški ,,liječena” etiolom koji se koristi za suzbijanje biljnih i stočnih vaši. Od ove izuzetno opasne hemikalije otrovala se i majka djevojčice za koju policijski izvori navode: ,,Majka, koja je u psihički lošem stanju, kazala je da je djevojčicu povela u štalu i tamo joj vatom nanosila sredstvo za stočne vaši”.

Ljekari svjedoče da je velika koncetracija tog hemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta. Roditelji su u rožajsku Hitnu pomoć doveli djevojčicu prije desetak dana sa ugroženim vitalnim funkcijama. Tim ljekara u beranskoj bolnici borio se djevojčici za život, transportovana je u KBCG u Podgoricu, konsultovani su i ljekari Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Uzalud.

Majka je u izuzetno lošem psihičkom stanju, otac je van sebe, kazao je Vijestima predsjednik Mjesne zajednice Besnik i rođak ožalošćene porodice Hadžija Murić: ,,Iz čistog neznanja je ugašen život djeteta”.

U rožajskom Centru za socijalni rad kažu da nijesu zvanično obaviješteni, ali opominju porodicu da ima prostora za pokretanje oduzimanja starateljstva nad djecom, ako se pokaže tačnim da su ,,liječena” opasnim insekticidom. Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj.

Reagovalo je i Ministarstvo zdravlja apelom roditeljima i građanima da se ne liječe preparatima koji nijesu namijenjeni za ljudsku upotrebu. Pominju i podizanje svijesti građana, te da su naložili zdravstvenim ustanovama da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje informišu javnost . Pripremili su i liflete koji će se dijeliti u vrtićima, školama, a i domovima zdravlja.

Sve ovo ne bi bilo u redu da smo u poratnoj 1946, a ne u godini kada je hemikalijom za stoku ,,tretirano” čak 11 djece. Nikakva je utjeha to što tužilaštvo vrši izviđaj u dva slučaja, od prije par mjeseci, kada je opasnim sredstvima na bazi etiola od vaški liječeno osmoro djece. Niti je Centar za socijalni rad pokretao priču o oduzimanju starateljstva, niti je ministarstvo grmljelo da upozori neznavene roditelje.

Sve je zataškano jer su djeca prošla bez težih posljedica, nakon što su liječena u podgoričkom KCCG. Mediji prenose da su se oba slučaja desila u rožajskim selima. Ali da se epidemija neznanja i egzistencijalne ugoženosti širi i prema centru svjedoči i ovonedjeljni slučaj u jednom podgoričkom prigradskom naselju. Monitovori izvori tvrde da je u jednom od podgoričkih domova zdravlja primljeno dijete kome su roditelji protiv vaški u kosu stavljali petrolej. Nakon što su se stvorile ranice na glavi i dijete se nije moglo češljati, došli su kod doktora i upućeni su na Kožno odjeljenje KCCG.

Monitorovi dobro upućeni izvori tvrde da su vaške česte u školama i vrtićima: ,,Ova neugodna pojava muči brojne roditelje koji često moraju uzimati bolovanje jer djecu ne mogu pustiti natrag u kolektiv dok ih potpuno ne ‘očiste’, a to može potrajati i do dvije nedjelje. Kako su vaške prenosive, cijela porodica kreće u njihovo istrebljenje. Problem je što umjesto da se obrate za pomoć, kako bi se spriječilo širenje, porodice o tome uglavnom ćute. Stid ih je iako je to sasvim uobičajena pojava”.

Toliko uobičajena da su nam izvori iz zdravstva rekli da bi se mogla tretirati i kao epidemija, te da je u ovom periodu najviše prijavljenih slučajeva u domovima zdravlja na Koniku, Starom aerodromu i Zagoriču. Kada se pojavi više od 30 djece iz pojedine škole ili vrtića, onda nadležni dom zdravlja šalje podatke epidemiološkoj službi i oni obavještavaju tu školu ili vrtić. Trenutno je više od trideset prijavljenih slučajeva djece sa vaškama i u podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Štampar Makarije”.

Takvih slučajeva ima još puno, tvrde naši izvori, ali se tome ne pridaje značaj da se ne plaši javno mijenje. Iako je za ovu bolest prvenstveno kriva ljudska nebriga, loši higijenski ali i socijalni uslovi.

U ,,državnim” Montefarm apotekama protiv vaški prodaju šampon Pedilin koji košta tri eura. Ista cijena tog šampona je i u privatnim apotekama, dok je šampon Ekoped 2,50 eura, a Sumifen 5,80, ista je cijena i spreju Sufitoks.

,,Ako pođemo od pretpostavke da šampon koristi cijela porodica i da traje dva-tri dana, onda za liječenje trebaju desetine eura, uz obične i električne češljeve i druga sredstva za uništenje vaški”, navodi Monitorov izvor uz opasku da proces liječenja može iziskivati puno vremena i novca.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Monitoru su rekli da ,,u većini evropskih zemalja, te zemljama u regionu, pa tako i u Crnoj Gori pediculosis, tj. vašljivost, shodno zakonskoj regulativi, ne pripada grupi oboljenja koja se obavezno prijavljuju. S obzirom na zakonsku regulativu, u Institutu za javno zdravlje ne postoji baza podataka za ovo obolijevanje”.

Možda bi ipak trebala da postoji, jer smo jedna od rijetkih zemalja u kojima zbog sveopšte ,,neobaviještenosti” i nebrige od nečeg tako bezazlenog umre petogodišnja djevojčica.

Osim vaški, sve je veći broj slučajeva šuge. Šuga, pored vaški takođe spada u red higijenskih i socijalnih bolesti. No , za razliku od vaški, šuga (lat.scabies) spada u red zaraznih oboljenja koje ljekari obavezno evidentiraju.

Posljednje dvije godine broj oboljelih je porastao.

,,U posljednjih deset godina, na teritoriji Crne Gore se godišnje registruje od 150 do 900 oboljelih lica od ove bolesti. U 2011. godini registrovana su 173, u 2012 – 700, u 2013 – 571, u 2014 – 623 i u 2015. godini 884 slučaja obolijevanja od šuge”, kazali su Monitoru iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Tokom ove godine, zaključno sa 05.12.2016. godine, Institutu za javno zdravlje Crne Gore je prijavljeno 785 slučajeva obilijevanja od skabijesa (šuge). Taj broj je približno isti broju slučajeva koji su prijavljeni za isti period 2015. godine (786 slučajeva), podaci su koji su nam dostavljeni iz Instituta.

Od 1. januara do početka decembra najviše oboljelih je registrovano u Podgorici (225 slučajeva), Bijelom Polju (127 slučajeva) i Nikšiću (115 slučajeva).

Prema Monitorovim pouzdanim podacima stvarni broj oboljelih od šuge je na godišnjem nivou bar za trećinu veći od zvanične statistike.

Iako je šuga prisutna tokom cijele godine, broj oboljelih se povećava u zimskim mjesecima (oktobar,mart).

,,Šuga je zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu i od koga može oboljeti svaka osoba. Izaziva je parazit sarcoptes scabiei (u narodu poznat kao šugarac) koji nastanjuje površinski sloj kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja. Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine i/ili odjeće sa oboljelom osobom. Najčešća tegoba koja se javlja kod oboljelih je svrab, koji je najizraženiji noću. Javljaju se i promjene na koži… Osobe sa ovim tegobama treba da se jave izabranom ljekaru. Takođe, potrebno je da se izabranom ljekaru jave i članovi porodica osoba kod kojih je dijagnostikovana šuga”, naveli su iz Instituta.

Šuga je bolest koja je karakteristična za siromašne zemlje, tzv. trećeg svijeta. Ljekari sa kojima smo razgovarali upozoravaju da je u pitanju bolest koja je u vezi sa vodom, lošim higijenskim uslovima, nepranjem ruku. Ističu da je za šugu, kao i za vaške, kriva – ljudska nebriga.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

DPS FENOMENOLOGIJA: Između štitonoša i insajdera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prijetnja Đukanoviću danas su oni sa kojima je gradio višedecenijski sistem nejednakih i privilegovanih. I koji su od tog sistema profitirali. Brane ga, ako treba i “radikalno”, mladi nasljednici koji nemaju teško breme prošlosti, ni prve milione. Ponašanje novih čelnika DPS  svjedoči da oni,  uprkos onom prividu neposrednih izbora, nijesu  izabrani  već – zaglavareni. Vođa je  i dalje vođa

 


Danijel Živković
, lider Demokratske partije socijalista zacementirao je ove sedmice mogućnost da ta stranka sa novim rukovodstvom krene putem reformi. U razgovoru za podgoričku Antenu M, Živković je poručio da će odgovor na eventualno hapšenje Đukanovića biti- “radikalan”.

“Ako postoji ta i takva namjera, i ako neko misli da će političkim uticajem ili instrumentalizacijom pravosuđa da pokrene i nastavi spiralu revanšizma ili da kroz iskazanu namjeru eventualno krene u takav naum, onda nemojte da imate dilemu da će odgovor biti radikalan. To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti”, saopštio je mladi Đukanovićev nasljednik.

I ranije se vidjelo da novo rukovodstvo DPS-a ne namjerava da napravi otklon od Đukanovićevog nasleđa i suštinski reformiše stranku. Jedan od nedavnih očiglednih znakova bio je i onaj kada je Živković  stao iza  Đukanovićevih opasnih poruka da  hapšenja bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora Zorana Lazovića mogu rezultirati osvetama.  Istih dana mlado rukovodstvo DPS-a stajalo je uz Đukanovića i na sahrani Nikšićanina Brana Mićunovića, sa kojim je višedecenijski vođa svojevremeno dijelio međunarodnu optužnicu za šverc cigareta. To je onaj zvanični dio. Nezvanično, dijelili su još toga.

Živkovićeve najnovije poruke govore ne samo da ova stranka pod novim rukovodstvom institucije poštuje samo ako ih kontroliše, već i da se zarad bespogovorne lojalnosti Đukanoviću, odriče i svoje evropske maske.

Sa Živkovićem se slažu i ostali u stranci. Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković saopštio da je Živkovićeva izjava primjerena i da je njom poslata poruka da “niko neće mirno posmatrati da se nešto dešava nezakonito, protivustavno i selektivno…, nego da želimo svim sredstvima da branimo ono što je u okvirima zakona i Ustava Crne Gore”.  Po Erakoviću je normalno da Đukanović bude izvan zakona. Nedodirljiv.  Po onoj, svi smo jednaki, samo su neki jednakiji.

Sve zajedno to svjedoči da novo vođstvo DPS- a, uprkos onom prividu neposrednih izbora, nije izabrano  već – zaglavareno. Vođa je  i dalje vođa.

Živkovićeva najava radikalnog odgovora na eventualno Đukanovićevo hapšenje  uslijedila je nakon prošlonedeljne objave hrvatskog Jutarnjeg lista  da bi Đukanović mogao biti lišen slobode “sljedećih dana”, i da su to saznali “iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Korak 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Šta znači IBAR za Crnu Goru ?

 

 

DEJAN MILOVAC, MANS:
Iskorak, ali i izgovor za loša zakonska rešenja

Izvjesno dobijanje IBARa će predstavljati iskorak u evropskim integracijama Crne Gore i ponovno pokretanje procesa koji bi trebalo da doprinese izgradnji institucija koje će konačno obezbijediti snažniju vladavinu prava.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR:
Reforme kad prođe veselje

IBAR za Crnu Goru znači jasnu političku poruku EU da postoji u ovom trenutku spremnost da se proces integracije Zapadnog Balkana drži živim.
Dobijanje IBARa je posljedica geopolitičkih okolnosti a ne “nevjerovatnog” učinka onik koji vrše vlast.
Vlada je od prethodne preuzela skoro gotove i pripremljene zakone u oblasti medija i pravosuđa, dok je strategije donijela bez konsultacija i mogućnosti za ozbiljnu debatu.

 

JOVANA MAROVIĆ, ČLANICA SAVJETODAVNE GRUPE BALKAN U EVROPI:
Motivacija, ne i garancija  

IBAR, ili izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila, za Crnu Goru znači da ulazi u fazu kad može da privremeno zatvara pregovaračka poglavlja koja su spremna za zatvaranje. Po procjenama Vlade, do kraja godine, Crna Gora može zatvoriti i do 10 poglavlja. Isto tako, samim tim što je Evropska komisija/EU procijenila da je Crna Gora ispunila to što se do sada od nje tražilo u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, znači da će definisati završna mjerila u poglavljima 23 i 24, a što će značiti da sa zakonskih i institucionalnih izmjena treba preći na dosljedno sprovođenje svega usvojenog.

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS:
Šansa i obaveza 

IBAR prvenstveno znači šansu i motivaciju ali i obavezu da ozbiljno radimo na reformama. Problemi koje imamo sa slabim institucijama ostaju i kroz primjenu strateških akata i zakona kao i ispunjavanje zavrṣ̌nih mjerila možemo postići cilj. To je Crna Gora punopravna članica EU. Najveći rizik za ostvarivanje ovog cilja ostaje neodgovornost donosilaca odluka koji dolaze iz političkih subjekata koji konačno moraju imati veći nivo odgovornosti za javni interes i prestati da partijski afirmišu kao primaran.

 

SERGEJ SEKULOVIĆ, ANALITIČAR:
Podstrek

IBAR znači vraćanje optimizma i fokusa. Nakon dugo vremena vidi se svjetlo na kraju tunela, vraća se vjera da je ulazak u EU moguć. Završnim mjerilima nećemo dobiti samo mogućnost za zatvaranje drugih poglavlja, već ćemo dobiti i mapu puta kako da izgradimo pristojnu državu. Mora se vratiti povjerenje u institucije, osjećaj građanima da u političkom procesu znače, da politika više ne liči na igru koja nema ili gubi smisao, jer pravila ne postoje, nego da je proces gdje se gradi javno dobro.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PROVJERA ZNANJA MATURANATA I POLUMATURANATA: Prepisivanje onemogućeno , stanje očajno    

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezultati ovogodišnjeg testiranja pokazuju da je u odnosu na prethodne tri godine, jedinica dva do tri puta više, a odličnih je tri do četiri puta manje. Razlog za to je što ove godine učenici nijesu mogli prepisivati

 

Ove sedmice predstavljeni su rezultati provjere znanja za maturante i polumaturante. Loši su, ali za razliku od prethodnih godina vjerodostojni i odražavaju pravo stanje u školstvu.

Pet puta više jedinica dobili su učenici na ispitu nego što ih je zaključeno u školama. Petica je tri puta manje.

Ispit iz maternjeg jezika nije položio 501 maturant, a peticu je zaradilo svega 100 učenika. Čak 300 srednjoškolaca ima diplomu Luča, pa je direktor Ispitnog centra Miloš Trivić konstatovao ,,da nam 200 Luča fali”.

Stanje u osnovnim školama je još gore. I pored toga što su iz Udruženja nastavnika matematike kazali da provjere znanja iz matematike za đake devetog razreda nikada nije bio lakša i da je test svako mogao uraditi za prelaznu ocjenu, desilo se da je jedinicu dobilo šest učenika kojima je zaključena petica. Na ispitu je 1.244 učenika dobila jedinice, a tu ocjenu na kraju godine imala su svega 188 učenika. Od 1.397 polumaturanata koji su dobili peticu iz matematike na kraju školovanja, svega 351 dobio je istu ocjenu i na provjeri znanja.

Rezultati ovogodišnjeg testiranja pokazuju da je u odnosu na prethodne tri godine, jedinica dva do tri puta više, a odličnih je tri do četiri puta manje. Razlog za to je što ove godine učenici nijesu mogli prepisivati.

Prije ispita najavljene su rigorozne kontrole i zaprijećene kazne. Za svaki slučaj učenici su pri ulasku u školu provjeravani detektorom koji su otkrivali telefone i bubice.

Otkriveni su razni pokušaju prevare – u nekim školama učenici su telefone umotali u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič. Bilo je i onih koji su mislili da će proći detektor ako predaju jedan telefon, a drugi ili treći sakriju, pa su sakrivali  telefone u obući, kapama…

Kada se poštuju i znaju pravila, nema ni prigovora. Ove godine, Ispitni centar bilježi najmanje prigovora učenika – od 107, usvojena su 38, a 20 ih je uticalo na promjenu ocjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo