Povežite se sa nama

Izdvojeno

PRAVOSUĐE NA LEDINI: Umjereni napredak na leđima Vladimira Novovića

Objavljeno prije

na

Protekla godina nije bila djelotvorna za pravosuđe nakon što političari u više navrata nijesu uspjeli da se dogovore o izboru Ustavnog suda, Sudskog savjeta i vrhovnog tužioca. Dosadašnju percepciju o radu tužilaštva značajno je popravilo Specijalno državno tužilaštvo pod rukovodstvom Vladimira Novovića

 

Crna Gora ostaje „umjereno“ spremna za Evropsku uniju kada je u pitanju pravosudni sistem. To je ocjena Evropske komisije u posljednjoj godini. Nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima vrlo malo se radilo na reformi pravosuđa uprkos dogovorima, pregovorima i obećanjima da će to biti prioritet sada već dvije smijenjene vlade.

Mali broj promjena dolazio je sporo usljed institucionalne krize u pravosuđu. U VD stanju nalaze se Sudski savjet, Vrhovni sud, Vrhovno tužilaštvo, većina nižih sudova i tužilaštava, dok Ustavni sud nema kvorum za odlučivanje.

Promjene su veoma sporo došle u tužilaštvu. Početkom ove godine Maja Jovanović izabrana je za VD vrhovne državne tužiteljike a  tek u martu imenovan novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović. Tome su prethodile izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, koje su omogućile izbor Tužilačkog savjeta po novim pravilima, i Zakona o radu, koji je smanjio godine za penzionisanje javnih funkcionera i službenika. Na osnovu tog zakona u penziju je ispraćen Novovićev prethodnik Milivoje Katnić zajedno sa još devet tužilaca. Na isti način razriješeno je 23 sudija.

Za Sudski savjet poslanici još nemaju rješenje jer ne mogu skupiti dvije trećine, odnosno tri petine od njihovog ukupnog broja, koliko je potrebno za izbor četiri člana tog tijela. Tako sudska grana vlasti gotovo obezglavljena čeka dogovor političara, dok optužnice za organizovani kriminal čekaju bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije kažu da je sprovođenje ključnih pravosudnih reformi i dalje u zastoju. „Bilans rezultata u odnosu na sudsku odgovornost i dalje je ograničen. Efektivna nezavisnost, integritet, odgovornost i profesionalizam pravosuđa treba dalje da se jača, uključujući sprovođenje relevantnog ustavnog i zakonskog okvira i usvajanje zakonskih promjena u skladu s evropskim standardima“, piše u Izvještaju EK.

Skupština Crne Gore nije izabrala članove Sudskog savjeta na vanrednoj sjednici 17. avgusta, niti u drugom krugu 20. septembra. Savjet ima deset članova kojima je mandat četiri godine, ali je postojećim iz redova uglednih pravnika produženo VD stanje, jer poslanici u Skupštini ne mogu da se dogovore o izboru novih članova od 2018. godine, kada im je prestao puni mandat. Sudski savjet je institucija koja bira i postavlja sudije, odnosno treba da obezbijedi nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija.

Početkom decembra propao je četvrti pokušaj za izbor četvoro sudija Ustavnog suda jer nijedan od predloženih kandidata, koji su se prijavili na četiri javna poziva, nije dobio potrebnu većinu u Skupštini. Od ukupno sedam sudija Ustavnog suda, Crna Gora ima tri. Sudije Ustavnog suda bira parlament na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Crna Gora čeka i na izbor novog vrhovnog državnog tužioca, koji je skoro tri godine u VD stanju. Maji Jovanović je krajem jula Tužilački savjet ponovo produžio šestomjesečni mandat. Ona je treći tužilac koji tu funkciju obavlja kao vršilac dužnosti. Njoj 5. februara ističe drugi mandat i više po zakonu ne može biti izabrana.

Tužilački savjet se obratio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i nadležnom Odboru kako bi hitno razmotrili izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu, odnosno, člana 48 stav 4 i 5, ali i brisanje stava 6, kojim je određeno da ista osoba najviše dva puta po šest mjeseci može biti u VD stanju na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva. Savjet tako pokušava da, ukoliko dođe do zakonskih izmjena, sačuva tužiteljku Maju Jovanović na čelnom mjestu u Vrhovnom državnom tužilaštvu sve dok se ne izabere neko da u punom kapacitetu rukovodi tužilačkom organizacijom. Male su šanse da ovaj predlog prođe jer će Skupština tek na proljeće imati prvo redovno zasijedanje.

Sjednici tog tijela, kada se raspravljalo o slanju dopisa parlamentu, nije prisustvovao član Stevo Muk koji je dan kasnije poslao saopštenje u kojem je naveo da bi izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, bez odgovarajućeg procesa javne rasprave ,,donio više štete, nego koristi”. NVO Akcija za ljudska prava (HRA), je kritikovala tu odluku da se informisanja javnosti, predlože Skupštini izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima bi se produžio mandat sadašnjoj vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca sve do izbora u punom mandatu. Oni su saopštili i da je Venecijanska komisija već kritikovala takve ad hominem izmjene zakona jer ugrožavaju pravnu sigurnost.

,,Zabrinjava tendencija da se prvo predlažu rješenja kojima se VD stanja u nedogled održavaju – sjetimo se tri člana Sudskog savjeta koji su već devet godina u tom tijelu, umjesto četiri; i drugo, da se predlažu zakonska rješenja, kojima bi se određeni nosioci pravosudnih funkcija smijenili, poput bivšeg GST-a Milivoja Katnića, ili zadržali na funkciji i poslije isteka mandata, poput ovih sada predloženih, koji se odnose na VD VDT-a Maju Jovanović”, navela je HRA.

Dosadašnju percepciju o radu tužilaštva značajno je popravilo Specijalno državno tužilaštvo pod rukovodstvom Vladimira Novovića. Istraživanje OEBS-a pokazuje da je u posljednjih 12 mjeseci čak 41,3 odsto ispitanika primijetilo uglavnom promjene nabolje u radu Državnog tužilaštva, dok 47,8 odsto anketiranih ne vidi promjene u radu državno-tužilačke organizacije. Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2020. godine svega 17 odsto ispitanih  primijetilo promjene nabolje u radu Državnog tužilaštva. Gotovo polovina ispitanika istakla je da podržava rad Novovića.

Njegovi tužioci i Specijalni policijski tim tokom devet mjeseci krenuli su na najviše funkcionera bivšeg, ali i aktuelnog režima. Sa jedne strane, podigli su optužnice protiv Medenice i Jovanića (još nijesu potvrđene), uhapšen je agent i sin bivšeg policijskog funkcionera Petar Lazović, pokrenuta je istraga za „prvi milion“ predsjednika Mila Đukanovića, uhapsili su bivše direktore Plantaža Veselina Vukotića i Vericu Maraš, dok je sa druge strane uhapšen visoki funkcioner Građanskog pokreta URA Rade Milošević, osumnjičen da je sa mjesta direktora Uprave prihoda i carina organizovao šverc cigareta sa zaposlenima u tom državnom organu. Aktuelan je i predmet dodjele stanova funkcionerima, gdje su osumnjičeni poslanici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, koji su u ime Vlade bivšeg režima odlučivali o stambenim potrebama zaposlenih.

Međutim, ni u jednom od ovih predmeta nadležni sudovi nijesu potvrdili optužnicu, dok su Medenica, Lazović, Vukotić i Maraš pušteni da se brane sa slobode. Ishod ovih procesa odlučiće u kojem pravcu će se kretati „umjereni napredak“ pravosuđa koji za sada drži Novovićev tim.

 

Sudija traži novu optužnicu za „državni udar“

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je krajem godine zbog sumnje da je radio za organizovanu kriminalnu grupu i štitio navodno korumpirane policajce Petra Lazovića i Ljuba Milovića. Sudija za istragu mu je odredio pritvor od 30 dana.

Čađenovićev bivši nadređeni Milivoje Katnić tvrdi da je tužilac uhapšen kako bi se opstruirao predmet za pokušaj terorizma, u narodu poznatiji kao „državni udar“. Čađenović je bio postupajući tužilac, dok su optuženi funkcioneri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Viši sud je na ponovljenom suđenju tražio dopunu optužnice, koja je prethodno pala na Apelacionom sudu. Čađenovićev nasljednik je, kako tvrdi Novović, sudu dostavio da se optužnica ne može mijenjati u ovoj fazi postupka. Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar 2023. godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

IBAR: Šta poslije

Objavljeno prije

na

Objavio:

IBAR nije konačan cilj, kao što bi neko mogao pomisliti slušajući vladine zvaničnike ovih dana, veća prolazna kontrolna tačka nakon koje slijedi najteži posao. Opet, daleko od toga da je beznačajan

 

 

 

Forsiranje IBAR-a. Možda će istoričari pod tim naziv proučavati crnogorsko političko proljeće 2024.. Pod uslovom da se ne pokaže kako je to bila samo još jedna, neuspješna, epizoda u dugogodišnjoj seriji pokušaja Crne Gore da se transformiše u društvo koje baštini vrijednosti slobode, pravde i jednakosti.

Za sada, sluti na dobre vijesti. Dok nastaje ovaj tekst, u Skupštini poslanici raspravljaju o 12 zakona koje je im je nedavno na usvajanje dostavila Vlada, kao uslov koji je neophodno ispuniti da bi Crna Gora „do kraja juna“ od Evropske komisije dobila pozitivan izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava (IBAR – Interim Benchmark Assessment Report).

Pošto je 12 godina, uglavnom, otaljavala pregovore o pristupanju EU, Crnu Goru je pripalo pravo i obaveza da pokuša postati 28. članica EU po novom modelu pristupanja. Još na početku pregovora tadašnjim vlastima je, ne bez dobrog razloga, stavljeno do znanja da će u fokusu pristupnih pregovora biti poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda sloboda i bezbjednost. Zato se DPS-u baš i nije žurilo da se odrekne uspostavljenog modela funkcionisanja koji im je donosio značajne političke i ekonomske pogodnosti. EU nas je požurivala i čekala, pa joj je sve to i dosadilo.

Od februara 2020. pred Crnom Gorom je nova metodologija pregovora prema kojoj se ni jedno pregovaračko poglavlje nije moglo ni privremeno zatvoriti dok se ne dobije IBAR. Potom, nakon pozitivnog izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava (naglasak je na onom privremenih) treba da uslijedi naredna faza pregovora. Zemlja kandidat dobija završna mjerila Evropske komisije i, ispunjavajući ih, zatvara pregovaračka poglavlja. Na kraju tog procesa svi se vraćaju na poglavlja 23 i 24. I kada ona budu (trajno) zatvorena pregovori su završeni. Onda na red dolazi politika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DPS FENOMENOLOGIJA: Između štitonoša i insajdera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prijetnja Đukanoviću danas su oni sa kojima je gradio višedecenijski sistem nejednakih i privilegovanih. I koji su od tog sistema profitirali. Brane ga, ako treba i “radikalno”, mladi nasljednici koji nemaju teško breme prošlosti, ni prve milione. Ponašanje novih čelnika DPS  svjedoči da oni,  uprkos onom prividu neposrednih izbora, nijesu  izabrani  već – zaglavareni. Vođa je  i dalje vođa

 


Danijel Živković
, lider Demokratske partije socijalista zacementirao je ove sedmice mogućnost da ta stranka sa novim rukovodstvom krene putem reformi. U razgovoru za podgoričku Antenu M, Živković je poručio da će odgovor na eventualno hapšenje Đukanovića biti- “radikalan”.

“Ako postoji ta i takva namjera, i ako neko misli da će političkim uticajem ili instrumentalizacijom pravosuđa da pokrene i nastavi spiralu revanšizma ili da kroz iskazanu namjeru eventualno krene u takav naum, onda nemojte da imate dilemu da će odgovor biti radikalan. To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti”, saopštio je mladi Đukanovićev nasljednik.

I ranije se vidjelo da novo rukovodstvo DPS-a ne namjerava da napravi otklon od Đukanovićevog nasleđa i suštinski reformiše stranku. Jedan od nedavnih očiglednih znakova bio je i onaj kada je Živković  stao iza  Đukanovićevih opasnih poruka da  hapšenja bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora Zorana Lazovića mogu rezultirati osvetama.  Istih dana mlado rukovodstvo DPS-a stajalo je uz Đukanovića i na sahrani Nikšićanina Brana Mićunovića, sa kojim je višedecenijski vođa svojevremeno dijelio međunarodnu optužnicu za šverc cigareta. To je onaj zvanični dio. Nezvanično, dijelili su još toga.

Živkovićeve najnovije poruke govore ne samo da ova stranka pod novim rukovodstvom institucije poštuje samo ako ih kontroliše, već i da se zarad bespogovorne lojalnosti Đukanoviću, odriče i svoje evropske maske.

Sa Živkovićem se slažu i ostali u stranci. Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković saopštio da je Živkovićeva izjava primjerena i da je njom poslata poruka da “niko neće mirno posmatrati da se nešto dešava nezakonito, protivustavno i selektivno…, nego da želimo svim sredstvima da branimo ono što je u okvirima zakona i Ustava Crne Gore”.  Po Erakoviću je normalno da Đukanović bude izvan zakona. Nedodirljiv.  Po onoj, svi smo jednaki, samo su neki jednakiji.

Sve zajedno to svjedoči da novo vođstvo DPS- a, uprkos onom prividu neposrednih izbora, nije izabrano  već – zaglavareno. Vođa je  i dalje vođa.

Živkovićeva najava radikalnog odgovora na eventualno Đukanovićevo hapšenje  uslijedila je nakon prošlonedeljne objave hrvatskog Jutarnjeg lista  da bi Đukanović mogao biti lišen slobode “sljedećih dana”, i da su to saznali “iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

IZBORI U SRBIJI I NJIHOV EHO U CRNOJ GORI: Ono što su nekad bili Miloševićevi sljedbenici, danas su Vučićevi 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čak i da Crna Gora dobije ovog mjeseca pozitivan odgovor na famozni IBAR i završna mjerila, vrlo je upitno kako će Crna Gora sa DPS-om i bivšim Demokratskim Frontom ikada stići do članstva u EU

 

 

Prošle nedjelje u Srbiji su održani lokalni izbori u 89 opština, uključujući i ponovljene izbore u glavnom gradu Beogradu i njegovih 17 opština. Sadašnji, kao i raniji izbori u decembru, koji su se poklopili sa parlamentarnim, su praćeni sa velikim kontroverzama. Posmatrači OSCE-a i EU, domaće NVO i opozicija su krajem prošle godine primijetili i dokumentirali ozbiljne neregularnosti – dupli birački spiskovi, kupovina glasova, pritisci i ucjene zaposlenih u državnim službama uz angažmane kriminalnih grupa za bolje utjerivanje glasova. Pride toga, dovedene su na desetina hiljada bosanskih Srba (po nekim procjenama preko 40 hiljada) da glasaju u Beogradu nakon što su prijavljeni na fiktivnim adresama, nekad i po stotinu u istom ili čak i nepostojećem objektu.

Kako ipak niko nije dobio čistu većinu, vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) predsjednika države Aleksandra Vučića su se odlučile na mali „ustupak“ EU i opet pozvali na birališta 2. juna. Prateći predizbornu kampanju i kreiranu histeriju oko izglasavanja rezolucije o genodicu u Srebrenici kojom se navodno Srbi etikatiraju kao genocidan narod, mnogi su očekivali i najavljavali da će isti problemi pratiti i ove izbore.

Međutim, ovaj put je rezultat bio i više nego izgledan. Glavni opozicioni blok Srbija protiv nasilja (SPN) predvođen Strankom slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa se odlučio za bojkot zbog nepostojanja fer i poštenih uslova iako je on rekao da ne poziva druge na bojkot već da sami odluče. Neizlazak je izabrao i drugi opozicioni blok – koalicija NADA, čiji je predvodnik Nova Demokratska stranka Srbije (DSS). Ostale opozicione partije iz bivšeg SPN su formirale blokove Biramo Beograd i Kreni-Promeni uz još nekoliko drugih manjih stranaka i izašle na izbore.

Sa druge strane, Vučićev SNS je izašao u širokoj koaliciji u kojoj su i Socijalistička partija Srbije (SPS), Zavetnici i Srpska radikalna stranka. Zavetnici, koji su zajedno sa Dverima izašli u decembru na izbore, i radikali tada nisu prošli cenzus. Tako je SNS je „čisto i ubedljivo pobedio“ u svim opštinama, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu, gde u većini žive manjinske zajednice – Mađari i Bošnjaci, saopštio je formalni lider SNS-a i formalni premijer Miloš Vučević. Vučićev blok je osvojio gotovo 53 odsto glasova ili 64 mandata u beogradskoj skupštini od ukupno 110 što mu daje komformnu većinu, dijelom zahvaljujući bojkotu glavnine opozicije. SNS-om predvođena koalicija je osvojila i Novi Sad sa preko 52 odsto glasova. Opozicija u Novom Sadu je naknadno pokazala paralelni spisak za biračko mjesto 163 na Limanu do kojeg su došli i koji je koristila Vučićeva SNS. Kandidat za novosadskog odbornika Miran Pogačar je objasnio da su u svesci naznačeni sigurni glasovi SNS-a, ko kada dolazi na glasanje ali i kome su bili namijenjeni SNS paketi za pomoć. Na spiskovima se vide i različite napomene koje su napravljene za svakog birača- „ne glasa za SNS”, „drsko zatvara vrata”, „neće da glasa”, „svašta priča protiv SNS-a“, „odbija paket”, „neće glasati”, “stranac”, “odselio se” i slično.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo