Povežite se sa nama

GLEDIŠTE

Sistemska neodgovornost

Objavljeno prije

na

Premijer koji je prvi put u („demokratskoj“) Crnoj Gori učinio javnim sjednice Vlade ,uskraćuje javnost za podatke koje nezakonitosti i na koji način su uklonjene u ponovnom postupku, u skladu sa razlozima koje je decidno naveo Upravni sud u obrazloženju svog ukidnog rješenja, o smjeni Zorana Brđanina  sa mjesta direktora UP

 

„U prethodne tri godine crnogorska javnost je navikla na neobaziranje vlastodržaca na zakone i druge pozitivno pravne norme. Zato  ne iznenađuje nepoštovanje sudske odluke kojom je poništeno rješenje o smjeni Brđanina”, saopštio je DPS. Toje ona partija čije „poštovanje zakona“ u desetostruko dužoj vladavini ilustruje podatak da su izgubljeni sporovi zbog nepoštovanja zakona u državi njihove vlasti, samo u periodu od 2012–2015. godine, koštali građane 71 milion eura.

Da nije u pitanju ljubomora? Da li je to DPS, u rješenju Vlade o prestanku mandata direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, na predlog premijera Dritana Abazovića, prepoznao sopstveni sistem (ne)odgovornosti u vršenju izvršne vlasti?

Zanimljiva je ta promptna reakcija najprepoznatljivijih prekršilaca Ustava i zakona sopstvene države sa pozicije vlasti od svrgnuća jednopartizma. Podsjetih se  višedecenijskog “obaziranja” DPS-a na “zakone i sve druge pozitivnopravne norme” ne samo kršenjem već i njihovim bahatim “prekrajanjem”, protivno javnom interesu, radi prilagođavanja nezajažljivim potrebama tih bivših vlastodržaca, njihovih porodica i bliskih im struktura (legalnih i nelegalnih), “ostvarivanih” upravo na toj DPS -ovoj “doslednosti” u izgradnji  građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava. Kakvu su 30.08.2020. godine predali novim, vlastodršcima.

Ova zabrinutost „principijelnog“ DPS-a podsjeti me da je prethodna Zaštitinica imovinsko-pravnih interesa, Dragana  Đuranović, od strane činilaca „stare“ i „nove“ vlasti,  na tradicionalan način, izabrana za sutkinju Ustavnog suda i to nakon što je aktuelna Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Bojana Ćirović u jednom intervju bila jasna: „Situacija koju sam zatekla i problemi koje sam naslijedila nijesu mi dozvolili da krenem od nule, već iz dubokog minusa. Zatekla sam nedomaćinski odnos prema državnoj kasi“.

Opet nedoumica. Da li je akt premijera Abazovića primjer novouspostavljenog domaćinskog odnosa nakon „osvježenja“ od 30.08.2020. godine ili se tu nešto drugo valja? Pokušavam da rastumačim da li je „slučaj Brđanin“ nastavak višedecenijske bahatosti neodgovorne vlasti. Ne želim da vjerujem da se premijer upravlja po onoj, meni omiljenog Broza: „Ne treba se držati zakona k'o pijan plota“. Nespojivo je sa procesom demontiranja prethodnog sistema koji je baštinio upravo tu praksu. A, opet, brine me što Premijer koji je prvi put u („demokratskoj“) Crnoj Gori učinio javnim sjednice Vlade uskraćuje javnost za podatke koje nezakonitosti i na koji način su uklonjene u ponovnom postupku, u skladu sa razlozima koje je decidno naveo Upravni sud u obrazloženju svog ukidnog rješenja o smjeni Brđanina.

Vjerujem ministru Adžiću kada kaže: „Odbor za bezbjednost nije razmatrao izvještaj o radu Uprave policije, iako mu je on predat još u decembru 2022. godine“. I Upravni sud je utvrdio da „nema dokaza da Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore nije prihvatio izvještaj direktora policije” niti za „zaključak Vijeća za nacionalnu bezbjednost“ u tom pravcu. Time je otpao jedan (od dva) zakonski razlog za razrješenje Direktora policije. Nema ni podatka da je Brđanin osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti direktora policije, da mu je izvršnim rješenjem izrečena disciplinska mjera prestanak radnog odnosa i slično nešto,  pa je otpao i drugi  zakonski razlog za razrješenje.

Abazović, uz sve,  kaže  kaže da ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje intelektualni ili profesionalni kapacitet Brđanina.

Kod prethodnih činjenica i nepoznatih razloga u obrazloženju novog rješenja o prestanku mandata direktoru Uprave policije, ne želim da vjerujem da smo ih navikli na „nova vlast – stari sistem“. Nije valjda,  da se Premijer (i Vlada) na tako drzak način nadmeće sa „prethodnicima“ u nipodaštavanju suda i sudskih odluka i u nanošenju materijalne i nematerijalne štete državi i građanima.

Uslijed uskraćenih informacija, ne mogu da se, sa odgovarajućim stepenom odgovornosti, javno odredim prema ovom u javnosti vrlo aktuelnom slučaju. Bih da ne sličim akterima “agitpropa” po kojima je URA, sa snagom tri poslanika (od osamdeset-jednog, koliko čini najvišu vlast), i to u poslednje tri godine, ključni krivac za trodecenijsko stanje države i društva u Crnoj Gori, zaključno sa raspadom pravnog sistema. Opet, ne bih da odćutim eventualno stradanje profesionalca, kako sam i ja doživio u tom bezbjednosnom sektoru devedesetih godina, protivno pravnim i etičkim normama. Vođen nasušnom potrebom da se svim “novim” partitokratama stavi do znanja da više nema prolaza bahatom i neodgovornom bezakonju, zbog kojeg su pali “rodonačelnici” tog sistema vladanja Crnom Gorom. Da se izgrađuje sistem koji će isključivati ovu vrstu dilema.

Premijer se u konkretnom slučaju izričito stavio na raspolaganje sistemu:  spreman (sam) da podnesem odgovornost. To hoće li za svoje postupke podnositi odgovornost, ne treba da zavisi od njega i bilo kojeg premijera, već od nadležnih institucija. No, stanje naših “institucija” za utvrđivanje te vrste odgovornosti u sistemu razgrađivanom decenijama “pod dirigentskom palicom” autora saopštenja sa početka teksta i bez adekvatne reakcije “pobjednika parlamentarnih izbora 2020. godine”, ne daje nadu za optimizam.

Na građanima je da, konačno, shvate da odgovornost za (tradicionalno) stanje crnogorskih  institucija nije isključivo na vlastima, već (prvenstveno) na biračima koji su svedeni na glasače “političke elite” na vlasti i u opoziciji.

Od nas, od našeg interesovanja za društvene procese i sudbine pojedinaca u tim procesima, od naše posvećenosti i istrajnosti zavisi kakav sistem želimo i gradimo.

A svaki,  budući, i postojeći, predstavljaju sistem kakav zaslužujemo.

Budislav MINIĆ

Komentari

GLEDIŠTE

“Paf, paf” nije metod

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvođenje vetinga, koji podrazumijeva provjere imovine, integriteta i stručnosti sudija, prijeko potrebno u interesu sudstva i stručnih sudija od integriteta. U mjeri u kojoj je u postojećoj partitokratiji moguće obezbijediti 2/3 većinu za promjenu Ustava i dosljedno sprovođenje vetinga, postoji i nada u očuvanje kompetentnog sudijskog kadra od integriteta za oporavak sudstva

 

 

Na ulici ispred probušene crnogorske “palate pravde” nastavlja se novoustanovljena praksa “dvorskih advokata”, uz učešće bivšeg i sadašnjeg predsjednika Advokatske komore Crne Gore. Branioci pritvorenih i optuženih visokopozicioniranih osoba u pravosuđu i bezbjednosnim strukturama obavljaju zastupanja svojih klijenata “edukujući” javnost o sopstvenoj verziji sadržine i pravnog značaja presude Evropskog suda pravde iz Luksemburga o dokaznoj snazi Sky podataka. Na drugoj strani, advokat Veselin Radulović oponira kolegama riječima: “neozbiljno je i nekorektno prema javnosti, ali posebno i prema optuženim licima, to saopštavati i obećavati”.

Uporedo pišem žalbu Višem sudu u Podgorici protiv presude, ilustrativne za stanje u sudstvu, koju je donio donedavni član Sudskog savjeta iz reda sudija kadrovski najjačeg osnovnog suda u Crnoj Gori. Naglašavam, u građanskopravnom postupku protiv Crne Gore, radi naknade štete zbog nepravilnosti i nezakonitosti u radu tog i Osnovnog suda u Podgorici, pišem Višem sudu u Podgorici pred kojim se vode sudski postupci na Sky dokazima uz primjenu relevantne prakse međunarodnih sudova. U obije vrste postupaka odluke se temelje na presudama međunarodnih sudova kojima se ustanovljavaju opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava koja, prema članu 9 našeg Ustava, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom.

Prisjećam se svojeg uzaludnog nadanja u kadrovske promjene u sudstvu nakon odlazaka u penziju notornih neznalica u togama: dugogodišnje sutkinje koja mi, punomoćniku stranke u brakorazvodnoj parnici, odbija dati kopiju zapisnika jer “suđenje nije javno”, zatim starog sudije koji mi prigovara da sam “doveo u zabludu klijenta da je list nepokretnosti dokaz da je on vlasnik porodične kuće a ne tuženi stric” i td. U dijelu građansko-pravnih postupaka protiv države partitokrata izostao je očekivani pad uticaja političkih centara moći u sudstvu odlaskom u penziju ovih sudija, “lojalnih državi” po kriterijumima Duška Markovića i Zorana Pažina iz Saopštenja sa 67. sjednice Vlade od 8. marta 2018. godine.

I nakon odlaska Vladarke? sudske vlasti i njenog procesuiranja, sudije Osnovnog i Višeg suda nastavljaju da predano sprovode direktivu izvršne vlasti protiv “nelojalnih građana” koji se odvaže da svoja prava i slobode pokušaju zaštititi pred sudovima svoje države u skladu sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim konvencijama i time “slabe finansijsku moć države”. To čine pozivajući se na presude evropskih sudova na način koji kompromituje sud i funkciju sudije.

Nakon što je njegov mlađi kolega u istom sudu (sin donedavnog istražnog sudije u Višem sudu u Podgorici), istim nonsensom odbio istovjetnu tužbu protiv Države, donedavni član Sudskog savjeta iz reda sudija u drugom postupku na isti način odbija tužbu istog tužioca, citirajući iste besmislice iz presuda koje potvrđuju neznalice u Višem sudu u Podgorici! Svi sa istim defektom u (ne)znanju.

Neznalice u togama ne razlikuju Evropski sud pravde iz Luksemburga kao sud Evropske unije kojoj Crna Gora (verbalno) teži i čije presude su obavezujuće za članice Evropske unije, od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao suda Savjeta Evrope čiji je Crna Gora član. Pri tome, neznalice u togama u postupajućim sudovima, uz nerazumijevanje svrhe i sadržine presuda međunarodnih sudova, presudu Evropskog suda pravde u predmetu Gerhard Kubler protiv Austrije redovno pripisuju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, stvarno nenadležnom za suđenje u predmetima protiv Austrije. Pri tome, sudovi oba nivoa krivotvore bitne poruke te presude o obavezama država članica EZ/EU, istovjetnim sa obavezama država članica SE i sa materijalno-pravnim propisima Crne Gore, “štiteći finansijsku moć države” kršenjem svih nacionalnih propisa zaključno sa najvišim, bez ikakve odgovornosti.

U tom ambijentu u setu od dvadesetak predmeta protiv Crne Gore postupa i mlada sutkinja od integriteta. Advokati i mediji ne pokazuju spremnost da javno, konkretno i argumentovano prezentuju bitno različite stručne i etičke pristupe sudija u vršenju te složene i odgovorne funkcije. To rezultira nekritičkim uopštavanjem i generalizovanjem na štetu sudstva i sudija od znanja i integriteta. Stoga je uvođenje vetinga, koji podrazumijeva provjere imovine, integriteta i stručnosti sudija, prijeko potrebno u interesu sudstva i stručnih sudija od integriteta. U mjeri u kojoj je u postojećoj partitokratiji moguće obezbijediti 2/3 većinu za promjenu Ustava i dosljedno sprovođenje vetinga, postoji i nada u očuvanje kompetentnog sudijskog kadra od integriteta za oporavak sudstva.

“Paf, paf” nije metod.

Budislav MINIĆ

Komentari

nastavi čitati

GLEDIŠTE

Malo rukah, malena i snaga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve druge teme u medijima padaju u sjenku privođenja predsjednika u Specijalno tužilaštvo, radi procesuiranja! Na predsjednika Atlas grupe mislim U svakom slučaju, “obruč se steže”. Da li samo oko tvoraca mafiokratskog sistema ili i oko  njihovih nasljednika na vlasti koji, nakon 2020. godine, suludaju u partitokratiji – vidjećemo

 

Krenem danas na pješačenje od  podgoričkog Tuškog puta prema Zabjelu. Policija blokirala saobraćaj ulicama 4. jula i Zetskih vladara u oba smjera dokle pogled seže?! Poprečne ulice i bulevari začepljeni nepreglednim kolonama vozila. Kod jednih od više policijskih vozila duž ulice, mladi policajac, uz osmijeh, potvrđuje moju pretpostavku: “Plava torba stiže iz Londona”!

Sve druge teme u medijima padaju u sjenku privođenja Predsjednika u Specijalno tužilaštvo, radi procesuiranja! Na predsjednika Atlas grupe mislim.

Bivam zatečen činjenicom da mi logika bivšeg bezbjednjaka potpuno potisnu advokatsku logiku. Šest potvrđenih optužnica – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebe u privredi, povodom kojih je uslijedilo izručenje “odbjeglog biznismena” iz Velike Britanije, bivaju mi nebitne(?!) kod činjenice da je dolazeći predsjednik poznavalac iznutra višedecenijskog procesa mafiokratskog devastiranja Crne Gore od strane “dvorjana” navodno odlazećeg iz politike “predsjednika svih Crnogoraca” i njemu bliskih struktura. Nadzemnih i podzemnih.

Prisjetih se Afere koverta  i svojih (bezuspješnih) nastojanja,  u najužem rukovodstvu Odupri se,  kao advokata i edukovanog bezbjednjaka, da sa međunarodnim predstavništvima u Crnoj Gori realizujemo koncept zdravog jezgra u pravosuđu, koje će biti kadro da se izbori sa izazovima “koverti”. Ne zaboravljam riječi bezbjednjaka u britanskoj ambasadi koji, nakon što me saslušao, kaže: “Gospodine, godinama čekamo od predstavnika naroda da čujemo tako nešto. Britanija je, uz prethodni pristanak crnogorske vlasti, finansirala projekat protiv visoke korupcije. Angažovali smo eksperta koji je taj koncept prethodno realizovao na Tajlandu i krenuli smo u realizaciju projekta.” Međutim, dok se tajlandski Šinavatra, sa crnogorskim državljanstvom, sklonio kod crnogorskog da izbjegne krivični progon, vlast se predomislila i projekat je obustavljen. Tadašnju opoziciju to nije interesovalo.

Nakon isteka pet godina od te 2019., i obznane Afere koverta u “ondašnjoj Crnoj Gori”,  stiže “odbjegli biznismen” sa plavom torbom u “sadašnju” Crnu Goru. Mnogo toga se u Crnoj Gori promijenilo u proteklih pet godina, nabolje i nagore. No, svjedočimo i izostanku onih dugo očekivanih promjena. Nekadašnja vlast je  opozicija a opozicija je na vlasti već četvrtu godinu. “Sve je isto samo Njega nema” reklo bi se u pogledu nastavka stare prakse u državnom sistemu i izostanka ozbiljnih reformskih procesa u državnom sistemu. Te dvije rečenice odslikavaju ambijent u kojem iznova rastu nerealna očekivanja dok, uz rotacije i zvuke sirena policijskih vozila, kolona velikom brzinom grabi prema Palati pravde u Njegoševoj. “Apsurdistan” u kojem živimo spojio je u Spužu isporučenog “odbjeglog biznismena” optuženog za organizovani kriminal sa glavnim specijalnim tužiocem i njegovim najvažnijim zamjenikom iz vremena optuženja?! Predsjednica tadašnjeg crnogorskog sudstva je svojim izlaskom oslobodila mjesto u istražnom zatvoru i, šesnaestim odlaganjem ročišta u Višem sudu u Podgorici, šalje jasne poruke javnosti iz netaknutog bedema posljednje odbrane visokopozicioniranih graditelja mafiokratskog sistema.

Ne napušta me (realan) pesimizam u pogledu ishoda postupaka u nereformisanom pravosuđu sa kadrovima u tužilaštvu iz vremena prije izbora Novovića i Markovića i bez ikakve odgovornosti za brojne katastrofalne nepravilnosti i nezakonitosti u svom radu i teškim posledicama. Ne napušta me pesmizam  u  pogledu “dijeljenja pravde” u netaknutom sudstvu od najvećeg nepovjerenja javnosti od početaka dijeljenja pravde u crnogorskim plemenima. Isto tako, ni u pogledu “finansijskih istraga” i drugih vještačenja sudskih vještaka kakve sam godinama sretao po crnogorskim sudovima… Uz (rijetke) izuzetke u svim djelovima pravosuđa, najmanje na čelnim pozicijama.

Ipak, optimistički gledam na aktuelne postupke inicirane od tužilaštva, nezavisno od njihovog ishoda pred crnogorskim sudovima. Kroz sučeljavanje argumenata i dokaza u procesima koji predstoje saznaćemo bitne činjenice za koje smo bili uskraćeni u proteklom vremenu. Te činjenice će (pr)osvijetliti svijest crnogorskih građana o sopstvenoj ulozi u izgradnji/razgradnji crnogorske države i društva, kako ko shvata taj proces u ambijentu podjela kojima se odvijao proteklih decenija.

U svakom slučaju, “obruč se steže”. Da li samo oko tvoraca mafiokratskog sistema ili i oko  njihovih nasljednika na vlasti koji, nakon 2020. godine, suludaju u partitokratiji – vidjećemo.

Zasluga svih “političkih elita” višedecenijske simulirane višestranačke demokratije u Crnoj Gori do danas je što će tužilaštvo i u ovom vrlo složenom slučaju postupati sa motom:  “Malo rukah, malena i snaga”.

Budislav MINIĆ

Komentari

nastavi čitati

GLEDIŠTE

Na klackalici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitanje je kakvi su izgledi da u postojećim okolnostima u Crnoj Gori o kvalitetu najtežih optužnica, nasuprot dvorskim advokatima, presudi nezavisan i nepristrasan sud u pravičnom postupku, u dogledno vrijeme

 

 

Izborom čelnika na dvije najznačajnije funkcije u državnom tužilaštvu, enormno su porasla očekivanja javnosti od nereformisanog pravosuđa, decenijama stvaranog da ne bude smetnja organizovanom kriminalu i korupciji na visokom nivou.

Sa vrlo upitnim kapacitetima tužilaštva, novoizabrani VDT i GST, kao jedina suštinska (kadrovska) promjena u pravosuđu, krenuli su putem evropskih integracija procesuiranjima koja su izazvala brojne reakcije svih verbalnih zagovornika “puta u Evropu”. Duboko podijeljeno društvo svakodnevno se “puni” iz (svrstanih) medija informacijama iz redova tzv. “političke elite” i njihovih podanika  uključujući nove “mlade i pametne”, iz kojih se sagledava složenost i izazovnost  tog “diranja u osinjak”, opstruiranog od onih čija je obaveza da doprinesu konačnom obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, u državi ogrezloj u tim pošastima.

Ambijent u kojem domaća i međunarodna javnost, nakon smjene DPS-a, očekuju istinski napredak u oblasti reforme pravosuđa  (Pregovaračko poglavlje 23) karakteriše nespremnost “političke elite” (na vlasti i u opoziciji) da otpočnu konkretne reforme u pravosuđu.  I to u situaciji kada,  prvi put od uvođenja višestranačja,  nema (verbalnog) nesaglasja o evropskim integracijama kao jedinom pravom putu Crne Gore.

Iz javih istupa “političke elite” u vlasti i u opoziciji, i iz poruka sa okupljanja njihovih slijedbenika povodom radnji tužilaštva u konkretnim predmetima, uočljiva su još dva njihova štetna pristupa u vezi sa procesuiranjem osumnjičenih za organizovani kriminal i korupciju.

Prvi karakteriše politikantsko svojatanje svakog procesuiranog slučaja od strane najodgovornijih u vlasti za nesprovođenje neophodnih odocnjelih reformi u pravosuđu i za višestruko limitirajuće uslove rada.

Drugi štetni pristup je naročito izražen kod glavnih aktera podjela u društvu kojima su, u vrijeme DPS- ove vlasti, uspostavljanje vladavine prava i ostale životne teme bile potisnute u drugi plan.

U aprilu prošle godine je “više stotina građana” blokiralo kružni tok u Budvi tražeći da se gradonačelnik Milo Božović, osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe i šverc narkotika, pusti iz pritvora i da mu se omogući da se brani sa slobode. Predsjednik SO Budva je ocijenio da je hapšenje Božovića politička montaža a Skupština opštine je usvojila zaključke kojima se zahtijeva ukidanje pritvora Božoviću i kako bi Opština Budva “nesmetno funkcionisala”?!  I najviši funkcioneri Demokratskog fronta su otvorene sjednice odbora Skupštine Crne Gore koristili kako bi saopštavali svoja uvjerenja da je njihov partijski funkcioner nevin, te da je uhapšen navodno po nalogu stranih centara moći i da hapšenje ima politički karakter. „Znao sam da će i žalbe i rješenja o pritvoru biti donošena u britanskoj ambasadi, a da će se i suđenje održavati paralelno u britanskoj ambasadi, kao što bi tamo moglo da bude i suđenje za državni udar”, konstatovao je predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine  Milan Knežević.  Sadašnji predsjednik Skupštine, Andrija Mandić: “Raspored hapšenja se bavi po onom redosljedu, sad ćemo nekog iz DPS-a, pa iz Ure, pa iz DF, po principu neke nevidljive ruke, koja je izvan Crne Gore”.

U aprilu ove godine, njihovi saigrači u blokiranju države diobenim temama, motivisali su stotinak građana da se okupe ispred SDT, kao “još jedne okupirane crnogorske instuticije od strane velikosrpske mašinerije koja vlada Crnom Gorom rukom svojih uslužnih političara, medija, NVO sektora”, i da ne dozvole da “pod direktivom i palicom BIE instruišu i po spisku hapse časnog Katunjanina starocrnogorskog kova i etike” i da „tužiocu za državni udar sude ruski agenti“.

Prethodno je DPS saopštio da je hapšenje bivšeg GST Milivoja Katnića i visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića zbog sumnje za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, “nastavak prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar” “dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjedu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost”.

Glavni šef, dok se krug oko njega opasno sužava, poručio je da je crnogorsko društvo – društvo osvetnika i krvne osvete pa “onaj ko radi ovo što sada radi, ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta”.

Tužilački Dvojac je na pravom kursu, što je dvostruka ozbiljna opasnost: za ugrožene njihovim aktivnostima, na jednoj, i za bezbjednost Dvojca, na drugoj strani.

Na klackalici smo. Pitanje je kakvi su izgledi da u postojećim okolnostima u Crnoj Gori, o kvalitetu optužnica, nasuprot dvorskim advokatima, presudi nezavisan i nepristrasan sud u pravičnom postupku, u dogledno vrijeme?

Budislav MINIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo