Povežite se sa nama

INTERVJU

ANA NENEZIĆ, CEMI: Ne znamo ko stvarno podržava Spajića, a ko želi nove izbore

Objavljeno prije

na

Dobiti mandat i formirati Vladu, dva su različita procesa. Mi ne znamo da li su interesi partija koje učestvuju u pregovorima da zaista podrže Spajića, ili dovedu do novih izbora,  dok istovremeno pružaju deklarativnu podršku

 

MONITOR: Lider Evropa sad Milojko Spajić izabran je za mandatara.  To je bilo očekivano, ali stvari ne izgledaju tako jasno kada je u pitanju sastav vlade. Šta će biti najveći izazovi za njeno formiranje?

NENEZIĆ:  Spajić  ima pred sobom ne samo značajne izazove, već i velika očekivanja  javnosti, koje treba da ostvari sa pozicije mladog lidera, koji se do sada nije susreo sa nivoima odgovornosti koje nosi pozicija premijera.

Dolazak do mandata bio je izvjestan nakon odluke Ustavnog suda da ukine određene članove ranijeg neustavnog Zakona o predsjedniku, čime se uloga Predsjednika Crne Gore suštinski svela na protokolarnu. Zakon jasno propisuje da je Predsjednik dužan dati mandat onom kandidatu koji ima jasnu podršku najmanje 41 poslanika, izraženu kroz potpise poslanika, ili pisane izjave lidera partija da će podržati Spajića za mandatara. Njihove izjave tokom konsultacija bile su jasan pokazatelj.

Međutim, dobiti mandat i formirati Vladu, dva su različita procesa i uspjeh jednog ne garantuje rezultat drugog. Mi  ne znamo da li su interesi partija koje učestvuju u pregovorima da zaista podrže Spajića, ili dovedu do novih izbora, koji bi uslijedili ukoliko Spajić ne uspije formirati Vladu u propisanom roku od 90 dana, dok istovremeno pružaju deklarativnu podršku. Postoji opcija i da Spajić vrati mandat  nakon određenog vremena, kako bi ostavio prostor za ostale političke lidere, ali to je zaista teško očekivati.

Zagonetka ostaje u kom pravcu će Spajić ići i ko će činiti sastav buduće Vlade. Nedostatak političkog iskustva i političke zrelosti neće mu  ići na ruku, imajući u vidu  iskustva većine lidera stranaka sa kojima pregovara. Da bi bio uspješan, mora imati jasnu dugoročnu viziju razvoja Crne Gore,uz jaku platformu, od koje neće odstupiti kako bi utolio političku žeđ drugih političkih subjekata sa kojima pregovara.

Jedan od ključnih izazova je pronalaženje zajedničkog jezika među različitim političkim strankama, različitih politika, interesa i vizija daljeg razvoja zemlje. Takođe, pitanje raspodjele ministarskih portfelja može da bude tačka razdora, jer svaka stranka želi da osigura svoje interese i da ima uticaj u ključnim sektorima.

Važno je istaći i pitanje političke stabilnosti buduće vlade. Jasno je da većina od 41 poslanika u ovim okolnostima ne znači ništa, u smislu dostizanja javno predstavljenih prioriteta. Minimum podrške koju Spajić treba je ona koja će omogućiti da se konačno odblokira pravosudni sistem i podrška planiranim reformama. Bez takve podrške, vlada  neće biti u prilici da uradi gotovo ništa, posebno jer će sa druge strane imati nikad jaču opoziciju partija koje imaju potrebno političko iskustvo da blokiraju i onemogućavaju mandatara i vladu da realizuju planirane aktivnosti.

Kako je Spajić na samom početku eksplicitno isključio mogućnost saradnje sa DPS i URA, jasno je u kojim okvirima se može kretati. Ukoliko se odluči za pravac saradnje sa partijama bivšeg DF-a, suočava se sa ne samo sa reakcijama međunarodne zajednice koja je bila eksplicitna u poruci da ove partije ne vidi kao svoje partnere, već i predstavnicima partija manje brojnih naroda, koje su jasno saopštile da neće biti dio takve Vlade. Sa druge strane, lideri ovih partija očito nijesu spremni na kompromis koji bi podrazumijevao otvaranje prostora za manje poznata nova lica, već jasno izražavaju stav da pozicije u Vladi žele za sebe. Tu se onda otvara pitanje njihovih političkih prioriteta.

Dodatno, a ništa manje važno, je i koliku podršku Spajić ima kod političkih subjekata koji su činili poslaničku listu Evrope sad, ali i same te partije. Bez pune i izvjesne podrške ovih subjekata, teško će ubijediti buduće koalicione partnere da može koordinirati ovako heterogen sastav buduće Vlade, ako ne može to učiniti u svom najbližem okruženju.

Put do formiranja vlade će biti ispunjen mnogim izazovima. Zahtijevaće mnogo diplomatije, strpljenja i spremnosti za kompromis. Nadam se da će sve strane prepoznati važnost postizanja dogovora, koji bi vodio ka politički stabilnoj vladi i da neće propustiti još jednu šansu da Crnu Goru dovedu do vrata EU.

MONITOR: Kako vidite dosadašnje pregovore?

NENEZIĆ: Oni ilustruju kompleksnost političke scene i heterogenost potencijalnih koalicionih partnera.

Postoji nekoliko elemenata koji čine ovu situaciju posebno složenom. Prevashodno to je heterogenost budućih koalicionih partnera ćije interese će biti izazovno uskladiti i staviti u službu javnog interesa. Iskustva prethodne dvije Vlade pokazale su da su razlike među strankama posebno naglašene kada zajednički neprijatelj – u ovom slučaju DPS – više ne predstavlja ujedinjujući faktor. Vjerujem da će sukobi interesa onih političkih subjekata koji budu činili buduću Vladu, kao i njihovih političkih vizija, postati još očigledniji sada kada Đukanović nije na vlasti.

Situaciju dodatno komplikuju i nesporni vanjski uticaji.  EU i SAD imaju jasna očekivanja u pogledu proevropske orijentacije nove Vlade i ispunjavanja obaveza u kontekstu članstva u NATO. S druge strane, stranke poput onih iz bivšeg DF, koje su bliske vlastima u Srbiji, imaju drugačiji set prioriteta, uključujući pitanja poput priznanja Kosova i odnosa prema Rusiji. Upravo zato, formirati političku, a ne programsku Vladu, odnosno ne postaviti kao preduslov u pregovorima jasna programska opredjeljenja koja će u svom središtu imati politiku pristupanja EU, bila bi prepreka koju nije moguće prevazići u kasnijem periodu.

MONITOR: Koliko će principi, a koliko raspodjela resora biti značajni u procesu formiranja vlade?

NENEZIĆ: Jedan od glavnih izazova je, bez sumnje, pitanje raspodjele ministarskih mjesta. Svaka stranka koja ulazi u koaliciju želi da osigura svoje interese i da ima ključne pozicije koje će joj omogućiti da sprovede svoju političku agendu. Vidimo da to ide toliko daleko da stranke traže i one resore za koje je jasno da nemaju potrebno znanje i ekspertizu praveći time „političku pijacu“, dok se istovremeno građanima šalje poruka da javni interes nije prioritet.

Razočaravajuće je ali tačno zaključiti da složenost pregovora ne uslovljavaju sukobi vizija o tome kako Crnu Goru izvući iz dugotrajne društveno političke krize, približiti je Evropskoj uniji i ojačati socio ekonomski polođaj građana, već kako obezbijediti što više resora i pozicija po dubini pa čak i onda kada nemate potrebne kadrove u svojim redovima koji bi garantovali dobre rezultate.

Ništa manje važna nisu ni identitetska pitanja, koja su uvijek bila osetljiva tema u Crnoj Gori, a vjerujem da će igrati važnu ulogu u pregovorima. Odnos prema pravima manjina, crkvi, obrazovanju i jeziku biće predmet intenzivnih diskusija. Iako važna, vjerujem da fokus ipak mora biti na široj ideji koja okuplja, naspram tema koje decenijama dijele Crnu Goru. Isto tako, insistiranje na ovim pitanjima tokom pregovora i uslovljavaje podrške njima, bići pokazatelj skrivenih motiva za učešće u pregovorima, bez realne namjere da se buduća vlada Spajića zaista i podrži.

Iako se površinski može činiti da proces ide glatko, uz deklarativnu spremnost većine partija da podrže Spajića, dublja analiza pokazuje da postoji mnogo složenih pitanja koja treba riješiti prije nego što se postigne konsenzus o sastavu nove vlade.

Na to nas upućuju i dosadašnji neformalni pregovori, koji su bili ispunjeni ne samo potragom za političkim kompromisom, već i navigacijom kroz lavirint nacionalnih, etničkih i socio-ekonomskih pitanja, koja se prepliću, a koje partije ističu kao prioritetne.

MONITOR:  Postoji li mogućnost formiranja koncentracione vlade ?

NENEZIĆ: Kada govorimo o konceptu koncentracione vlade, radi se o specifičnoj formi koalicije koja se obično stvara u trenucima krize ili nacionalne potrebe, u kojem različite stranke, često sa suprotnim stavovima, dolaze zajedno, kako bi se suočile sa izazovima koji se smatraju nacionalnim prioritetima. U Crnoj Gori, s obzirom na trenutne političke prilike i promjene koje su se dogodile poslije izbora, postoji teoretska mogućnost formiranja takve vlade, u završnici pregovora, ako postane jasno da gospodin Spajić nije uspio i da su novi izbori jedina izvjesnost. Tu se onda otvara pitanje: koji će biti zajednički ciljevi oko kojih će se sve strane složiti? Ako je to evropski put Crne Gore, to može biti temelj na kojem će se graditi koncentraciona vlada, ili reforma izbornog zakonodavstva.

Vjerujem da bi i ovaj pokušaj naišao na otpor kod onih stranaka koje vjeruju da bi im novi izbori donijeli bolji rezultat, a na krilima neuspješnih pregovora i nemogućnosti Evrope sad da formiraju Vladu.

MONITOR: Može li buduća vlada biti stabilna i isporučiti rezultate koji se prvenstveno tiču pravosuđa i ključnih zadataka na evropskom putu?

NENEZIĆ: Stabilnost buduće vlade i njen uspjeh u reformama pravosuđa i na evropskom putu su od suštinske važnosti za Crnu Goru. Ali to neće biti lak zadatak. Dok postoji jasna ambicija i deklarativna spremnost prema evropskoj integraciji, put ka tome je prepun izazova.

Da bi Crna Gora uspješno implementirala reformu pravosuđa, neophodno je postići nacionalni konsenzus i obezbijediti potrebnu većinu, kako bi se konačno odblokirao pravosudni sistem, odnosno izabrali u punom mandatu čelnici ovih institucija.

Osim toga, ključni zadaci na evropskom putu uključuju i potrebu za reformama u drugim sektorima, kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura i ekonomski razvoj. Svaki od ovih sektora nosi svoje specifične izazove i zahtijevaće konsenzus kako bi se postigao napredak.

Stabilnost vlade takođe će zavisiti od toga kako će se ona nositi s eksternim izazovima, poput odnosa sa susjedima i velikim međunarodnim akterima. Ovi odnosi mogu uticati na unutrašnju dinamiku zemlje, kao i na kapacitet vlade da sprovede reforme.

S obzirom na sve ove faktore, buduća vlada će morati da bude izuzetno vješta u navigaciji kroz ove kompleksne izazove, a za to je potreban jak lider koji ima politički autoritet. Potrebno je vođstvo koje je sposobno da pregovara i gradi mostove između različitih političkih frakcija, dok istovremeno zadržava fokus na ključnim nacionalnim prioritetima. Ukoliko uspije formirati Vladu, vrlo brzo ćemo vidjeti da li je upravo gospodin Spajić takav lider.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo