Povežite se sa nama

Uncategorized

ALEKSA BEČIĆ, PREDSJEDNIK DEMOKRATA: Ne mogu zaustaviti promjene

Objavljeno prije

na

MONITOR: Vaša partija je prvi put izašla na izbore. Kakvi su utisci, nakon ove distance?
BEČIĆ: Definitivno da su Demokrate u proteklih godinu i po dana, odnosno od trenutka kada su osnovane, pokazale kako, i u ovako degradiranom sistemu, mogu pobijediti ideje, programi i ljudi, a ne samo novac, podvale i laži. Iako smo osnovani u dosta turbulentnim političkim vremenima, praćenim do sada neviđenim političkim brlogom sa brojnim izazovima, i pored činjenice da je na ovim izborima učestvovao najveći broj izbornih lista od uvođenja višestranačja, od kojih su pojedini naši konkurenti raspolagali, za crnogorske prilike, do sada neviđenim finansijskim sredstvima, uspjeli smo, zahvaljujući volonterskom radu armije naših mladih ljudi, članova organa partije na državnom i mjesnom nivou, opunomoćenih predstavnika na biračkim mjestima, da udarimo snažne temelje moderne, građanske, progresivne partije, koja je jedina ponudila novu generaciju političara, sopstvene ideje i program bez alternative ,,Pobjede, a ne podjele”.

MONITOR: Vaši rezultati?
BEČIĆ: Opšti je zaključak da su Demokrate moralni pobjednici ovih izbora. Takvu konstataciju nijesu mogli zaobići ni naši najveći oponenti iz režimskih struktura. Podsjetiću vas da naš rezultat dodatno dobija na težini, ako uzmemo u obzir činjenicu da smo jedan od rijetkih respektabilnih subjekata koji je nastupio samostalno, a ostvario dvocifren rezultat i zavrijedio nakon prvog nastupa zvanje druge po snazi partije u državnom parlamentu.

Na lokalnim izborima u Budvi i Kotoru, iako praktično jedini koji smo samostalno nastupili, osvojili smo najveći broj glasova od konstituenata buduće vlasti. Nakon izbora, imamo izražen priliv članstva, tako da sve ukazuje da smo snažno zakoračili na političku pozornicu Crne Gore.

MONITOR: Koliko su na izborni rezultat uticale informacije o spriječenom državnom udaru?
BEČIĆ: Nemam bilo kakvu dilemu da je stvaranje atmosfere straha i panika u središtu izbornog dana, prouzrokovano saopštenjima Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije, direktno uticalo na izlaznost i opredjeljenje birača, posebno opozicionih i birača manjinskih naroda. Prostom analizom izlaznosti u toku izbornog dana, dolazi se do zaključka da je izlasnost birača naglo opala u drugom dijelu dana. Ovo posebno dobija na težini, imajući u vidu da je oko jedan odsto birača opredeljivalo da li će opozicija sama uspjeti da dođe do potrebne većine, što jasno navodi na zaključak da su javne aktivnosti nadležnih državnih organa, praćene ,,dobro” obaviještenim medijima, direktno uticale na konačan rezultat izbora i formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.

MONITOR: Da li se tako nešto moglo izbjeći?
BEČIĆ: Tužilaštvo je saopštilo da je hapšenjem tih lica spriječilo opasnost koju su mogli da proizvedu po Crnu Goru i njene građane. Zašto onda tu informaciju nije saopštilo dan nakon održavanja izbora ili nakon zatvaranja biračkih mjesta, već u samom toku izbornog dana, posebno imajući u vidu da su bili svjesni da je u toku najosjetljivi izborni proces od uvođenja višestranačja?

Polazeći od toga da su nam Specijalni tužilac i Predsjednik države tvrdili da je spriječeno najveće krvoproliće od Drugog svjetskog rata, kako za to nije znao Premijer i šef Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao ni ministarka odbrane, niti lideri parlamentarnih političkih partija? Zašto nije održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao ni Savjet za odbranu i bezbjednost? U odgovorima na ova pitanja leži i odgovor na pitanje kako se moglo preduprijediti da pomenuta dešavanja direktno utiču na rezultat izbora.

MONITOR: Kako gledate na tu priču o puču, njegovim naručiocima, organizatorima, izvođačima… Vjerujete li u zvaničnu verziju?
BEČIĆ: Brojne su nelogičnosti, kontradiktornosti i nedorečenosti u onome što su zvanično saopšteni stavovi nadležnih. Pomenuću samo pojedina. Kako možemo imati toliku kontradiktornost dva nadležna državna organa? Jednog – Državne izborne komisije, koja tvrdi da se izbori održavaju u fer i slobodnom ambijentu, i drugog – Specijalnog državnog tužilaštva, koji pompezno saopštava da su u toku pokušaji terorističkih napada?

Da li postoji još neka zemlja savremene civilizacije u kojoj se istovremeno mogu održavati slobodni i fer izbori, sprovoditi pokušaji terorističkih napada i suspendovati pravo korišćenja savremenih sredstava komunikacije?

Kako to da je u zvaničnom saopštenju Uprave policije i Specijalnog tužilaštva navedeno da su tih 20-ak lica lišeni slobode u trenutku kada je trebalo da preuzmu oružje u Podgorici, a nakon tri dana gospodin Katnić nam saopštava da oružje nije ni došlo do Crne Gore, već je uništeno van granica države Crne Gore? Kakav je kredibilitet svjedoka saradnika u ovom postupku?

Upravo zbog želje da se ne miješamo u rad nadležnih organa, osvrnuo sam se u formi pitanja na sve ono što opterećuje našu javnost i budi brojne dileme kod građana Crne Gore.

MONITOR: Dok formirate vlast na lokalnom nivou u Budvi i Kotoru i tražite priliku za sastavljanje vlade, iz vlasti stižu ozbiljne optužbe na račun dijela opozicije (DF). Koliko je teško funkcionisati u takvom ambijentu?
BEČIĆ: Kada je u pitanju konkretan slučaj, stanovište Demokrata je od početka jasno. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da slučaj ,,terorističkog napada” dovedu do kraja, jer ukoliko ne bude konkretnih i jasnih dokaza, valjanih optužnica, efikasnih sudskih procesa i pravosnažnih presuda za izvršioce i nalogodavce, smatraćemo da se radilo o farsi, sa ciljem direktnog uticaja na izlaznost i opredjeljenje opozicionih birača. U suprotnom, ako se dokaže da veze sa navedenim ima bilo koji politički subjekt, smatramo da bi takvom političkom subjektu trebalo zabraniti rad i brisati ga iz Registra političkih partija.

MONITOR: Sva je prilika da će mandatar Marković namaći potrebnu većinu. Kako će četvorka (DF, Demokrate, Ključ i SDP) djelovati u tom slučaju?
BEČIĆ: Duško Marković je crna kutija svih društveno-političkih zbivanja decenijama unazad, tako da se od njega nije ni mogla očekivati u bilo kom poslu demokratska većina. I u ovom slučaju, ukoliko do takvog finiša dođe, možemo govoriti samo o matematičkoj, veoma krhkoj većini, koja može Crnu Goru da povede samo u još dublju krizu.

Kao neko ko se uvijek zalagao za njegovanje dobrih odnosa među opozicionim partijama, smatram da je od samog izbora metoda političkog pritiska mnogo važnije da ti potezi budu koordinirani, sinhronizovani, isključivo demokratski i građanski. Snažna je poruka svima, i unutar i van Crne Gore, odluka svih 39 poslanika opozicije da ne prisustvuju konstitutivnoj sjednici parlamenta. O daljim potezima, potencijalnim oblicima vanparlamentarne borbe i izražavanja nezadovoljstva, kojih imate na desetine, razgovaraće se i dogovarati na način kako sam predočio. Ono što je suština jeste da nam svaki potez mora biti moderan, progresivan, građanski, demokratski, kreativan i produktivan.

MONITOR: Kako će Đukanovićeva odluka o ponovnom povlačenju na rezervni položaj uticati na politički život?
BEČIĆ: DPS i njen predsjednik se nalaze na vještačkom disanju i toga su svjesni svi u Crnoj Gori. Radi se samo o njegovom neuspješnom potezu samospasavanja, po cijenu žrtvovanja bilo čega i bilo koga. Međutim, i oni su svjesni činjenice da su suštinski žestoko poraženi 16. oktobra i zato nije ni bilo dugo najavljivanog slavlja. I pored svih krađa, zloupotreba, kupovine glasova, širenja straha i panike, opozicija je uspjela da osvoji rekordnih 180.000 glasova, što je za oko 30 hiljada glasova više u odnosu na rezultat opozicije na prethodnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. U glavnom gradu Crne Gore, opozicija je pobijedila sa preko 10 000 glasova razlike u odnosu na DPS i njegove satelite, a ubjedljiv poraz su doživjeli i u mnogim drugim opštinama, kao i u Budvi i Kotoru gdje su izgubili vlast. Tako da je DPS suštinski politički nokautiran i nema dileme da proces promjena koji je započeo niko i ništa ne može zaustaviti.

Sebično lutanje Đukanovića

MONITOR: Vrijeme pred odlazak sa čela vlade premijer je iskoristio da, uz sukob sa opozicijom, značajno zaoštri odnose i sa jednom velesilom (Rusijom). Zašto?
BEČIĆ: Đukanović je uvijek lutao, jer mu je lični interes bio zvijezda vodilja i u unutrašnjoj, ali i u spoljnoj politici. Sjetimo se samo optužbi njegovih koalicionih partnera, iz vremena kada su zajedno vršili vlast, da je on odgovoran za poharu KAP-a u iznosu od oko 800 miliona, a da su mu glavni partneri u tom poslu bili upravo određeni Rusi. Spoljna politika se ne vodi emocijom, ali ni ličnim interesima i periodičnim dilovima. Partnerski sa svima, podanički ni prema kome, služiti samo svojoj zemlji i svom narodu – nešto je što moramo uspostaviti ako želimo ići naprijed.

Pravda nema alternativu

MONITOR: Dajete kandidata za prvog čovjeka Budve. Plašite li se „Budvanskog sindroma”, kako ćete odgovoriti na koruptivne izazove koji, neće biti mali?
BEČIĆ: Naš potpredsjednik Mijomir Pejović, kao i Opštinski odbor u Budvi, na čelu sa budućim predsjednikom Opštine, Draganom Krapovićem, dali su snažan doprinos razotkrivanju i procesuiranju organizovane kriminalne grupe u Budvi, za šta smo i javno dobili prizanje od strane nadležnih državnih organa. Imamo tim ljudi čistih ruku, hrabrih, stručnih i nepotkupljivih pojedinaca, koji su pokazali kako se može nokautirati organizovana kriminalna grupa, a u narednom periodu ćemo, zajedno sa našim partnerima, pokazati kako se vlast vrši u opštem interesu, na dobro svih građana Budve i budućih generacija. Znam da je našim protivnicima iz vrha režima i kriminalnog miljea veliki problem što znaju da Demokrate ne mogu korumpirati, ucijeniti, zaplašiti ili na bilo koji način zaustaviti na putu ozdravljenja crnogorskog društva. Spremni smo na tim principima istrajati i po cijenu života, a ako bi se neki predstavnik Demokrata na bilo kom nivou usudio da krene drugačijim putem, automatski bi postao naš najveći neprijatelj. Pravedna, uređena, bogata i prosperitetna i Budva i Crna Gora za nas nema alternativu.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo