Povežite se sa nama

MONITORING

ANKETA: Razriješiti tužioca zbog slučaja Šarić

Objavljeno prije

na

AZRA JASAVIĆ, ADVOKATICA
Tužilaštvo u rukama organizovanog kriminala?

Tužilaštvo nije neznaveno do ove mjere, zbog čega se nameće pitanje: da li je tužilaštvo u rukama organizovanog kriminala?

Iz Odluke Apelacionog suda u slučaju Šarić i Lončar da se zaključiti da tužilaštvo ne zna da radi svoj posao, neće da zna ili ne smije da zna. Biće da ne smije da zna. Naime, tužilaštvo je Šarića i Lončara okrivilo za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koje u vrijeme izvršenja nije bilo krivično djelo.

Apelacioni sud dalje navodi da tužilac nije znao da sačini optužnicu jer ne zna šta su obilježja bića krivičnog djela nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Za ova dva krivična djela ova sudska stvar je pravosnažno okončana. Presuda je ukinuta samo za krivično djelo pranje novca.

Nakon ovih stavova suda, logično je da državni tužilac podnese inicijativu Tužilačkom savjetu za razrješenje tužioca koji je sačinio sumnjivu optužnicu, koja je kao što vidimo neodrživa. Da li će Vrhovna državna tužiteljka postupiti na taj način ostaje nam da vidimo. Ukoliko se to ne desi, ne može biti govora o ispunjavanju proporuka Evropske komisije iz Izvještaja o skriningu. Pri čemu mislim na činjenicu da je Crnoj Gori od Evropske komisije Izvještajem o skriningu za poglavlje 23 preporučeno da preispita sistem obaveznih uputstava unutar Tužilačkog savjeta.

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT
Ne može se govoriti o neznanju

Specijalno tužilaštvo je Dušku Šariću stavio na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koje je propisano izmjenama Krivičnog zakonika iz maja 2010. godine, dakle poslije radnje koja je stavljena na teret Šariću. Takođe, specijalno tužilaštvo je u odnosu na krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga propustilo da u optužnici navede sve elemente bića tog krivičnog djela kako su definisani u Krivičnom zakoniku. Takva optužnica je morala ishodovati oslobađajuću presudu. Po mom ubjeđenju, ne može se govoriti o neznanju na nivou specijalnog tužilaštva, jer ti tužioci imaju i stručne kvalifikacije i dovoljno iskustva. Podsjetiću da se za zamjenika specijalnog tužioca može izabrati lice koje ispunjava uslove za višeg državnog tužioca, što znači da ima minimum 10 godina iskustva na poslovima pravne struke. Zato sam sasvim siguran da se sa puno osnova može sumnjati da je u pitanju nezakoniti uticaj na tužilaštvo, odnosno da se radi o korupciji i to ne samo tužioca koji je postupao u tom predmetu, nego i svih njegovih pretpostavljenih zaključno do samog vrha hijerarhije tužilačke organizacije, jer niko od njih nije preduzeo ništa nakon ove presude.

STANKO MARIĆ, PRAVNIK
Razriješiti sudiju i tužoce

Domaća i međunarodna javnost su upoznate sa odlukom Apelacionog suda da su Duško Šarić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe za krivično djelo za koje su optuženi, sa razloga što isto u vrijeme izvršenja nije bilo propisano zakonom kao krivično djelo.

Ako je odluka Apelacionog suda zasnovana na zakonu, očigledno je da su postupajući tužilac i sudsko vijeće grubo povrijedili zakon na štetu optuženih, odnosno osuđenih prvostepenom presudom. Postavlja se ozbiljno pitanje u kojoj mjeri je povrijeđen javni interes, što treba sa posebnom pažnjom ispitati.

Odredbom člana 121. stav 3. Ustava Crne Gore propisano je da se sudija razrješava dužnosti ako nestručno i nesavjesno obavlja sudijsku funkciju. Istovjetno rješenje sadrži i Zakon o državnom tužiocu, u odnosu na razloge za razrješenje državnog tužioca i njegovog zamjenika. Radi se o normama koje obavezuju na razrješenje, što podrazumijeva hitno pokretanje postupka, a ne višedecenijsko ponašanje u ovakvim i sličnim slučajevima, kao da se ništa nije desilo.

Zaboravljen je institut odgovornosti, i sve dok je to tako nema vladavine prava i djelotvorne zaštite ljudskih prava i sloboda i zaštite javnog interesa.

Ako tužilac optuži, a sud osudi lice za krivično djelo koje nije bilo propisano zakonom u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a naročito ako to uradi u predmetu koji, zbog svoje težine i značaja za borbu protivu organizovanog kriminala i korupcije, izaziva posebnu pažnju domaće i međunarodne javnosti, stekli su se Ustavom i Zakonom propisani uslovi za hitno razrješenje postupajućeg tužioca i postupajućih sudija u vijeću koje je donijelo prvostepenu odluku. Ovo tim prije ako se radi o svjesnom pogrešnom optuženju i osudi, radi izbjegavanja krivičnopravnog progona, što bi podrazumijevalo i krivičnopravnu odgovornost postupajućih i drugih odgovornih lica u tužilaštvu i sudu.

Kako se radi o razlozima za razrješenje koji su utvrđeni Ustavom i zakonom, a Vrhovni državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda nijesu, u skladu sa obavezama iz Ustava i zakona, pokrenuli postupak za razrješenje odnosnog tužioca i sudija, stekli su se uslovi i za njihovo razrješenje po istom osnovu i po osnovu objektivne odgovornosti.

GORAN RODIĆ, ADVOKAT
Niko ne snosi odgovornost za profesionalne greške

Kao što se desilo i u slučaju Duška Šarića, već više puta sam ukazivao na slične propuste u predmetima ratnih zločina, poznatijih u javnosti kao slučajevi Morinj i Kaluđerski laz. Međutim, sa istim propustima tužilaštva često se srećem i u svom radu na predmetima koji nisu pod većom pažnjom javnosti, npr. optužbe za krivična djela krađe, teške tjelesne povrede, oštećenje povjerioca, povreda prava na rad, ugrožavanje saobraćaja i sl., tako da se prvo može govoriti o površnosti, nestručnosti ili neznanju. Ovo zbog toga što se radi o stvarima koje spadaju u pravnu abecedu i koje bi trebao znati i svaki student prava. Zašto je to tako i zašto niko ne snosi barem profesionalnu odgovornost (jer nije svaki pravnik za posao tužioca ili sudije), o tome bi trebali govoriti oni koji biraju i postavljaju takve pravnike na mjesto tužioca ili sudije. Nesporno je da ovakvi postupci stvaraju nesigurnost kod građana i bitno utiču na povjerenje u rad pravosuđa.

R.M.

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ILEGALNI IZVOZ BOKSITA: Laka zarada u zemlji prespore pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću ranije je odbacilo krivičnu prijavu bivših radnika Boksita protiv kompanija VSS i Rapax. Sada je u njihovim rukama, dokazima upotpunjena, prijava MKI

 

Iz svijeta nas, ponovo, podsjećaju na ono što bismo sami, odavno, morali znati. „Korupcija je najrasprostranjenija u Crnoj Gori u sektoru državnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za primanje mita i prijateljske odnose”, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o globalnoj investicionoj klimi za 2021. godinu.

U izvještaju koji služi kao svojevrstan vodič potencijalnim investitorima iz SAD, apostrofira se negativna uloga pravosuđa s posebnim naglaskom na Privredni sud kome se zamjeraju: slaba primjena zakona, ograničeni kapaciteti i stručnost sudija, veliki broj zaostalih predmeta… Sve je začinjeno podatkom iz prošlogodišnjeg istraživanja o ovdašnjoj poslovnoj klimi, koje je među svojim članovima provela Američka privredna komora u Crnoj Gori. Njeni članovi su, pokazalo je istraživanje, posebno nezadovoljni trajanjem sudskih postupaka (79,5 odsto anketiranih) i nejednakom primjenom zakona (63,6 odsto anketiranih).

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju duže od godinu upozoravaju nadležne na nezakonit iskop i izvoz 2.664 tone rude boksita iz Nikšića. Uglavnom, uzaludno. Njihova priča zaslužuje pažnju makar zbog neobičnog sadržaja.

Izvezena ruda nije „iskopana” na rudarskim kopovima već sa placa – urbanizovanog gradskog građevinskog zemljišta – na kome je Samostalni sindikat Rudnika boksita planirao izgradnju desetak zgrada kako bi riješio stambene probleme zaposlenih. Rudu u Češku nijesu izvezli ni Boksiti ni Uniprom Veselina Pejovića, koji je nakon stečaja Boksita kupio veći dio imovine rudarske  kompanije i „naslijedio” njenu koncesiju za eksploataciju rude. Izvoz je obavljen u organizaciji i za račun privatnih firmi iz Nikšića: Vector System Security DOO i Rapax DOO, iako nijedna od njih ne ispunjava zakonom propisane uslove za taj posao – nemaju sa državom zaključen ugovor o koncesiji ni odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina. Država (čitaj – bivše vlasti) bila je blagovremeno obaviještena o tom nezakonitom poslu, ali ga nije spriječila.

Nove vlasti, preciznije, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), riješile su da stvari istjeraju na čistac, pa su se početkom ljeta obratili Vrhovnom državnom tužiocu Draženu Buriću Informacijom o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza rude boksita. To ide očekivano sporo. Prema informacijama Monitora, iz Vrhovnog tužilaštva nedavno su obavijestili nadležne u MKI da je njihova Informacija, sa pratećom dokumentacijom, proslijeđena Onovnom tužilaštvu u Nikšiću. Gdje je jednom, u nešto drugačijoj formi, već bila. I završila u košu.

Sada o detaljima.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA U CRNOGORSKOM PODMORJU:  Prazne mreže i snovi o milijardama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je počela bušenje dna Jadrana i pored jasne poruke Evropske unije da su fosilna goriva prošlost, te da je budućnost rezervisana za ekološku i obnovljivu energiju, i uprkos lošim iskustvima iz regiona. Ekološki aktivisti najavljuju da će poslije turističke sezone obnoviti proteste

 

Iskusni ribar Branko Vujičić uzalud traži kozice i gambore po dnu Jadrana. Nestale su, kaže, i to pripisuje bušenju morskog dna u potrazi za naftom.

„Oni leže na samom dnu. Vjerovatno, bušenje izaziva neku vibraciju koja tjera ribe. Kozice su se potpuno izgubile, ne možemo uhvatiti dva kila, a hvatali smo po stotinu, cijena im je bila spala na tri eura. Nestale su ne samo u Ulcinju i Baru nego šire. One i sardele su hrana za svu ostalu ribu“, kaže Vujičić u razgovoru za CIN-CG, Monitor i BIRN.

Gigantska metalna svrdla, postrojenja Topaz Driller, probušila su 25. marta morsko dno, na 20 kilometara od obale, između Ulcinja i Bara u potrazi za naftom. Investitor, italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek crno zlato će tražiti do dubine od 6.500 metara. Da li u crnogorskom podmorju ima nafte znaće se, navodno, početkom septembra.

Put ka zemljinoj utrobi nastavlja se uprkos upozorenjima ekologa da je riječ o rizičnom poduhvatu i kršenju Pariskog sporazuma i najavama da će, kada turisti odu, organizovati proteste.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

GODINU DANA PROTESTA MJEŠTANA KRALJSKIH BARA: Male HE – agonija koja traje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja  problema od strane Vlade. Tako su na protestu koji je održan prošlog mjeseca istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine

,,Ne dirajte naše vode, ostavite naša izvorišta Tare, dosta ste uzeli, nemojte više kumim vas bogom”, poručili su prije godinu dana mještani kolašinskog sela Kraljske Bare, ispod Komova. Od tada traju njihovi protesti u cilju zaustavljanja gradnje malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja  i Čestogaz.

Ove tri rječice formiraju rijeku Drcku, jednu od većih pritoka Tare. Koncesiju na jedina tri preostala vodotoka u Parku prirode Komovi, koja nijesu stavljena u cijevi, dobilo je preduzeće Dekar energy. Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović bivše pomoćnice ministra zdravlja i visoke funkcionerke DPS-a.

Od prošle jeseni mještani Bara Kraljskih imaju podršku mještana Rečina, koje je snašla ista muka. Oni se protive gradnji mini hidrocentrale na Rečinskoj rijeci. Na Rečinskoj rijeci mHE Skrbuša gradi kompanija Hydro logistics. Vlasnik ove kompanije je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi BB hidro Blaža Đukanovića, sina predsjednika države,  koji je takođe u poslu sa malim HE.

Na ovonedjeljnom protestu mještani Kraljskih Bara i Rečina su pozvali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ,,dođe i potvrdi ili porekne ono što je obećao u septembru prošle godine”. Abazović je tada prisustvovao protestu u Kraljskim Barama i, između ostalog, rekao da ,,buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani gradnju”. On je tada tvrdio i da je ,,svaka gradnja mHE korupcija sama po sebi”.

Do sada su raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a za sve ostale traži se rješenje koje neće ići na štetu države, odgovoreno je mještanima iz Abazovićevog kabineta. Podsjetili su da je Abazović obećao moratorijum na izgradnju mHE, što je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

,,Inspekcija će u saradnji sa geometrima uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata male HE, najavljeno je iz Kabineta poptredsjednika Vlade. To je, kako su precizirali, osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora.

Dok se čeka nova inspekcijska posjeta, nedavno je Direktorat za inspekcijske poslove privremeno zabranio koncesionarima nastavak radova.

Na protestu su mještani Bara Kraljskih i Rečina iskazali zabrinutost i tražili od vicepremijera da im garantuje da niko neće krenuti silom na one koji se protive gradnji mini-hidroelektrana na tom području.

Milovan – Mišo Labović, predsjednik Savjeta MZ Kraljske Bare, za Monitor kaže da mještani trpe pravno nasilje jer se privremenim mjerama koje donosi Osnovni sud u Kolašinu ugrožavaju ljudska prava: ,,Kad investitor podnese zahtjev za 24 sata se odlučuje, a mještanima za krivične tužbe preko dva mjeseca traje istraga”. On objašnjava da se koncesionar bori svim silama za svoj profit, pa da je bilo i prijetnji, ali da se nesigurnost  sada provlači kroz institucije.

Labović ističe da su više puta nadležnima predočili dokaze o tome da su u odluci o koncesiji pogrešno tretirani slivovi rječica, da nijesu riješeni građevinsko pravni odnosi, da je ugovor sa koncesionarom koji je trebao da završi radove 2016. na volšeban način bivša Vlada, na osnovu zaključka, produžila 2019. godine…

,,Očigledno da će ovo trajati”, kaže Labović i napominje da ugovor koncesionaru ističe krajem godine. ,,Imali smo  dva sastanka u Vladi.  Nijesmo dobili bilo kakve garancije. Oni se drže  priče da ne žele da plaćaju milionske odštete. Mi smatramo da se na osnovu člana 23 koncesionog ugovora i člana 18 – nesaglasnost mještana, ugovori mogu oboriti. Član 23 jasno kaže – da se dozvole koje su dobijene na osnovu pogrešnih podataka odmah mogu raskinuti. Onda bi trebalo da onaj koji je potpisao takve ugovore pozove na odgovornost”.

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja ovog problema od strane Vlade. Tako su na protestu, koji je održan prošlog mjeseca, istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine.

Krajem maja su pozvali ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da podnese ostavku „iz moralnih razloga“. Ministar Mitrović je autor studija tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje i idejnih rješenja za 20 mHE, među kojima i Crnja, Ljubaštica i Čestogaz u Barama Kraljskim.

U Crnoj Gori rade 32 mHE, a njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije manji je od tri odsto. Građani su na osnovu podsticaja investitorima do sada platili preko 19 miliona eura. Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, firma BB Hidro, čiji je suvlasnik  Blažo Đukanović, projektovala je za 12 godina rada  mHE Bistrica u Kolašinu, profit od tri miliona eura, a za to vrijeme će državi biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, izračunali su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ines Mrdović, pravna savjetnica ove organizacije nedavno je izjavila da je  nova Vlada obećala reviziju projekata mHE ,,ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep”.

Nova Vlada je odlučila da zaustavi odobravanje izgradnje malih HE dok ne okonča postupak do sada zaključenih ugovora. A to ide vrlo sporo. Zbog ove odluke investitori tuže državu i hoće da naplate navodnu 30-godišnju štetu – ceh bi za crnogorske građane mogao da bude veći od 50 miliona eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u decembru formiralo radnu grupu koja treba da sagleda i preispita ugovore o koncesijama za male HE. Monitoru su ranije iz ovog ministarstva odgovorili da je potrebno razumijevanje jer taj postupak nije jednostavan ni brz. Rezultata još nema.

Niko od nadležnih ne pridaje važnosti na uporne tvrdnje Vasilija Miličkovića, predstavnika manjinskih akcionara EPCG koji pokušava da dokaže da je cijeli posao oko malih HE i subvencija nezakonit i protivan Ustavu. On ponavlja da se zarad interesa ljudi iz Đukanovićeve familije i okruženja, EPCG obavezala da struju otkupljuje po cijeni tri puta većoj od tržišne. Navodi i da će nas prema procjenama stručanjaka to reketiranje i pljačka građana kroz OIE 1 i 2 za 30 godina koštati 600 miliona ili 20 miliona godišnje.

Vlada je početkom ovog mjeseca donijela odluku da milion eura iz budžeta dodijeli za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE). Prema uredbi koju je donijela prethodna vlast, vlasnici obnovljivih izvora energije imaju status povlašćenih proizvođača kojima se plaća podsticajna cijena struje.

Prošle godine je 13 povlašćenih vlasnika mini HE od građana i privrede
dobilo blizu četiri miliona eura podsticaja, a imali su ukupan profit od 1,6 miliona eura. Da nije bilo podsticaja od građana, vlasnici mHE bi godinu završili sa dva miliona gubitka.

I dok čekaju šta će  se i kako prelomiti u Podgorici, u Kraljskim Barama su više puta istakli da nijesu i neće dati da se politika umješa u njihovu borbu. Labović ističe: ,,Mi branimo naše živote, naše selo je mrtvo ako se desi da nam se uzme voda, tu više nema života”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo