Povežite se sa nama

Izdvojeno

ARBITRAŽNI SUD U LONDONU ZABRANIO POSTAVLJANJE KAPIJA NA PLAŽAMA: I nad privrednim sudom ima sud

Objavljeno prije

na

Samo sedam dana nakon podizanja nove kapije u Miločeru, Privrednom sudu i zakupcu stiže svojevrsni pravni šamar od međunarodnog suda u Londonu. Prema nalogu arbitražnog suda, donijetom na predlog pravnih zastupnika angažovanih za račun Ministarstva ekonomskog razvoja, nalaže se hitna obustava radova koji se odnose na podizanje ograda i kapija, te da se osigura da i druge kapije, ukoliko postoje, budu otvorene za nesmetani prolaz građana

 

Vijest dana 20. marta ove godine, koju je na svom Twiter nalogu objavio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, bila je odluka Arbitražnog suda u Londonu kojom se zabranjuje postavljanje privremenih objekata u zaleđu male Kraljičine plaže, kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park. Riječ je o onoj već poznatoj gvozdenoj kapiji, koju je zakupac hotelskog rizorta Sveti Stefan-Miločer prije 14 godina postavio na javnoj stazi koja vodi pored jedne od najljepših prirodnih plaža Crnogorskog primorja, kako bi zabranio pristup moru i pijesku svakome ko nije gost Hotela Aman Sveti Stefan.

Gvozdenu kapiju srušili su u martu prošle godine mještani Pržna i Svetog Stefana, revoltirani zabranom kretanja kroz Miločer, koju trpe duže od jedne decenije. Nasilno rušenje ograde imalo je za direktnu posljedicu skandalozno zatvaranje elitnih crnogorskih hotela, koji prošle ljetnje sezone nisu radili, prvi put u svojoj dugoj i sjajnoj turističkoj istoriji.

Grčki zakupac Petros Statis i hotelski operater Aman rizorts odlučili su tada da  raskinu ugovor o zakupu i napuste posao u Crnoj Gori.

Uslijedilo je pokretanje postupka za raskid ugovora o zakupu sa HG Budvanska rivijera, pred sudom u Londonu za međunarodnu arbitražu, kojim Adriatic properties od države Crne Gore potražuje 100.000 eura na ime odštete, plus izgubljenu dobit za preostali ugovoreni dio zakupa.

Arbitražni postupak pred istim sudom povela je i Vlada Crne Gore, odnosno njena kompanija Sveti Stefan Hoteli, kao vlasnik elitnih hotela Miločer i Sveti Stefan, protiv zakupca, kompanije Adriatic properties iz Budve i Aman rizortsa, kako bi zaštititli svoja prava iz ugovora, kapital akcionara i imovinu društva.

Pobuna mještana i rušenje male gvozdene kapije i ograde na šetalištu uz Kraljičinu plažu dovelo je do toga  da se trenutno vode dva arbitražna postupka oko utvrđivanja međusobne odgovornosti za zatvaranje hotela, nepoštovanje ugovora o zakupu i visine eventuane odštete.

Međutim, igra oko kapije nenadano je obnovljena početkom marta ove godine. Statis je, kako se čini, odustao od javno obznanjene odluke o odlasku iz Crne Gore, najavom otvaranja ekskluzivnog rizorta za predstojeću turističku sezonu. Podrška takvoj odluci stiže iz Privredng suda u Podgorici i predsjednika suda Blaža Jovanića, koji 7. marta donosi privremenu mjeru u korist kompanije Adriatic properties, po kojoj plaže Miločera i Svetog Stefana mogu koristiti isključivo gosti Aman rizorta.

Kapije, ograde, bezbjednjaci i njihove karaule, mogu nazad u Miločer. Mještani i turisti su, privremeno, gubitnici u borbi za slobodne staze i promenade duž najljepše morske obale Crnogorskog primorja.

Rješenjem Privrednog suda potvrđena je ranije donijeta odluka o Privremenoj mjeri kojom se Vladi, odnosno nadležnom Ministarstvu ekonomskih odnosa kao garantu zakupodavca i preduzeću HG Budvanska rivijera kao zakupodavcu, zabranjuje preduzimanje bilo kakvih radnji koje mogu da štete Adriatic propertiesu i njegovim pravima na ekskluzivitet i mirno uživanje zakupljene imovine rizorta Aman Sveti Stefan, uključujući susjedne plaže i morsko dobro koje je zakupac bez ometanja koristio više od 14 godina.

Zabrana se odnosi na radnje oko ponovnog uklanjanjanja metalne kapije, ograda, instalacija i opreme, koju zakupac postavlja kako bi zaštitio garantovanu privatnost i mir bogatih gostiju Hotela Aman Sveti Stefan.

Nakon donošenja privremene mjere Privrednog suda, kompanija Adriatic „sa zadovoljstvom“ objavljuje svoju namjeru da otvori Aman Sveti Stefan rizort za predstojeću turističku sezonu 2022. godine. I pokreće građevinske radove za vraćanje porušene kapije, ograda i pomoćnih objekata na stazi pored Kraljičine plaže. Pred iznenađenim mještanima demonstrira se povratak zakupljenog ljetovališta u pređašnji režim strogo izolovanog prostora, sa zabranama pristupa javnim stazama i plažama Miliočera i Svetog Stefana.

Samo sedam dana nakon podizanja nove kapije u Miločeru, Privrednom sudu i zakupcu stiže svojevrsni pravni šamar od međunarodnog suda u Londonu. Prema nalogu arbitražnog suda, donijetom na predlog pravnih zastupnika angažovanih za račun Ministarstva ekonomskog razvoja, nalaže se hitna obustava radova koji se odnose na podizanje ograda i kapija, te da se osigura da i druge kapije, ukoliko postoje, budu otvorene za nesmetani prolaz građana.

Kako su u pitanju javne staze na javnom prostoru koji nije bio predmet ugovora o zakupu, ovakva odluka londonskog suda ne iznenađuje. Međutim, u pitanju je hitna privremena mjera. Da li će biti ukinuta ili postati trajna, kao sastavni dio presude o arbitraži, znaće se po okončanju ovog međusobnog sudskog spora.

Nakon nepovoljnih vijesti iz Londona, kompanija Adriatic ubrzo je uklonila kapiju i ogradu koje je postavila po osnovu rješenja Privrednog suda. Ovaj sud nije se bavio ocjenom zakonitosti postavljanja ograda u zoni morskog dobra niti detaljima da li je taj uslov obuhvaćen osnovnim ugovorom o zakupu hotela. Zakonom o morskom dobru zabranjuje se svaki vid ograđivanja plaža i onemogućavanja pristupa morskoj obali.

Privredni sud oglušio se  i o mišljenje zaštitnice imovinsko pravnih interesa Crne Gore Bojane Ćirović, koja je ovom sudu, prošle godine, dostavila izjašnjenje po pitanju prava korišćenja spornih staza i puteva.

Adriatic properties više od 10 godina bespravno koristi šetališta između Kraljičine plaže i Aman spa centra i javni put koji povezuje ostrvo Sveti Stefan sa obalom i nezakonito zabranjuje drugima njihovo korišćenje. Ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu. U pitanju je neograničena privatna upotreba onoga što nije predmet ugovora o zakupu“, navedeno je u njenom dopisu.

Iza zakupa hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža stoji of šor kompanija Aidwey investments Ltd, čija je vlasnička struktura crnogorskoj javnosti nepoznata. Ova kompanija osnivač je budvanske firme Adriatic properties koja u ime više skrivenih tajkuna vodi zakup hotela. Da li će, nakon odluke londonskog suda o suspenziji zabrane kretanja u okviru ljetovališta, zakupci ostati pri odluci da hotele otvore, saznaće se ubrzo.

Navikli na privilegije koje su kod bivše vlasti uživali od dana zaključenja ugovora o zakupu uz dozvole za gradnju stanova za tržište na najskupljoj lokaciji u zemlji, teško se mire sa situacijom u kojoj moraju poštovati zakone Crne Gore, istorijsko i kulturno nasljeđe Svetog Stefana. Naravno, i minimalne potrebe mještana okolnih naselja koji ne prihvataju ograničenja kretanja, pristup moru  i svakovrsne zabrane u neposrednom okruženju bez ikakvog pravnog osnova.

Branka PLAMENAC

Komentari

FOKUS

RAZLAZ MILATOVIĆA I SPAJIĆA: Novo miješanje karata

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik države poručuje da ćemo o njegovim budućim političkim potezima biti na vrijeme obaviješteni. Sada je, kaže,  posvećen samo državnoj funkciji. Premijer se ne oglašava. Valjda sprema program održivih reformi. Ostali  preračunavaju šta im raskol u PES-u može donijeti a šta odnijeti

 

 

Za nama je vikend koji je protresao crnogorsku političku scenu. Sa tendencijom, smatraju mnogi, da je iz temelja preobrati. U kom pravcu – neizvjesno je.

Prvo je, u subotu poslije podne, stigla vijest da Predsjednik države Jakov Milatović napušta pokret Evropa sad (PES). “Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u pokretu”, objavio je Milatović, inače osnivač i potpredsjednik PES-a, na društvenoj mreži X. Uz to je podsjetio da su, osnivajući PES, građanima obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog, te kompentenciju i lični integritet kao odlučujući faktor pri zapošljavanju i napredovanju. Da bude jasnije šta zamjera doskorašnjim partijskim kolegama.

U danima koji su prethodili Milatovićevoj objavi svjedočili smo obraćanju Igora Dodika (sin predsjednika RS i funkcioner tatine partije) u kojoj on Milojka Spajića podsjeća na navodni vlastiti doprinos podizanju PES-ove partijske infrastrukture u Crnoj Gori. Iz PES-a su to prećutali.

Potom su Spajić i Milatović, kao premijer i predsjednik države, “konstruktivno” razgovarali o popuni upražnjenih ambasadorskih mjesta. “Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je Vlade i predsjednika države da personalna rješenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama”, navedeno je u zajedničkom saopštenju. Međutim, nezvanične informacije o tome kako su partije vladajuće koalicije međusobno podijelile zone uticaja u upražnjenoj diplomatskoj mreži ne ulivaju povjerenje u taj proces. Dok se Predsjedniku, kažu neki, učinilo kako je neopravdano ostao bez mogućnosti da ponudi neka svoja rješenja.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DODIK POSLIJE PUTINA OBIŠAO MANDIĆA: Open srpski svet

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik parlamenta CG ugostio je predsjednika RS koji se prije nedjelju  vratio sa poklonjenja PutinuDodik je u Moskvi ponovio  punu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu.  Putinu poželio “sve pobjede koje može da ostvari i rekao : “ Sve Putinove pobjede i pobjede Rusije su i naše pobjede”. Obišao je i  Putinovog vazala  Lukašenka.   Umjesto zastave BiH, čiji je RS sastavni dio, Mandić je  postavio samo zastavu Dodikovog (po mnogima de facto privatnog) entiteta. Uslijedila je  nota Ministarstva vanjskih poslova BiH našem ministarstvu

 

 

Nedavna, tobože državna, posjeta Milorada Dodika, predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), Crnoj Gori ozbiljno dovodi u pitanje javno deklarisane političke motive i ciljeve njegovog domaćina – predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Bilo bi razumljivo da je Mandić primio predsjednika Skupštine RS ili Parlamentarne Skupštine BiH. Umjesto njih dolazi Dodik koji se samo prije nedjelju dana vratio sa poklonjenja diktatoru Vladimiru Putinu u Moskvi. Dodik je u izjavama ruskom RT-u i domaćim medijima, po ko zna koji put, dao punu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu rekavši da je Putinu “poželio sve pobjede koje može da ostvari i rekao da su sve Putinove pobjede i pobjede Rusije i naše pobjede”.

Dodik se osvrnuo i na  posjetu 19. januara Putinovom vazalu i diktatoru Aleksandru Lukašenku rekavši da je uspio “dogovoriti razne aranžmane bitne za RS”. Bjelorusija je, po Dodiku, “razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave”. Ona je prijatelj RS-a. Takođe je rekao da vjeruje da će jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dvije strane Drine kao što je došlo do ujedinjenja dvije Njemačke. On već duže vrijeme ne krije da mu je rasturanje BiH, kako kaže mirnim sredstvima, jedan od glavnih političkih prioriteta.

Dodik, kao takav – ratnohuškački nacionalista i sa oreolom sponzora organizovanog kriminala i korupcije, u Crnoj Gori nije dočekan sa državničkim počastima niti su ga primili njegov kolega Jakov Milatović ni premijer Milojko SpajićVijestima je nezvanično saopšteno iz Vlade i Predsjedništva da Dodik nije ni tražio sastanak – vjerovatno znajući kakav bi odgovor bio. Kod Mandića je dobrodošao i učinio mu “veliku čast”. Iako je crnogorski predsjednik parlamenta kasnije izjavio da Crna Gora poštuje BiH kao državu, on je umjesto zastave Bosne i Hercegovine, čiji je RS sastavni dio, postavio samo zastavu Dodikovog (po mnogima de facto privatnog) entiteta zbog čega je uslijedila i nota Ministarstva vanjskih poslova BiH našem ministarstvu.

Dodik je Mandiću izrazio i brigu “da srpska nacionalna zajednica u Crnoj Gori bude adekvatno zastupljena” ali i da je tu da podrži stabilnost i razvoj Crne Gore kao i njeno EU članstvo. Koncept srpskog sveta je za Dodika “fenomenalna ideja” i ranije je govorio da je prirodno i da Crna Gora bio dio tog projekta.  Na kraju, Mandiću je predat, suprotno protokolima i rangu sagovornika, i Prijedlog sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između RS i CG koji je Mandić na sebe preuzeo da proslijedi predsjedniku i premijeru.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DRŽAVA I MONTENEGRO PETROL: Hoće li građani opet platiti krađu šljunka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Montenergo Petrol pred Privrednim sudom od države traži da mu plati četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka

 

U Privrednom sudu u Podgorici, kod sutkinje Nine Jovović, protekle sedmice, održano je pripremno ročište po tužbi Montenegro Petrola protiv države.

Navedena firma traži od države odštetu od četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka.

Montenegro Petrol tuži državu jer su uz veliku medijsku pažnju i uz prisustvo najviših državnih zvaničnika 13. februara prošle godine  srušeni njegovi nelegalni objekti za proizvodnju šljunka. Taj događaj tadašnji premijer Dritan Abazović ocijenio je kao početak borbe protiv građevinske mafije i najavio da je  država konačno riješila da stane na put višedecenijskoj krađi šljunka.

Prije samog rušenja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je 7. februara 2023. predložilo Vladi da donese zaključak o proglašenju ekološke katastrofe u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

U predlogu se navodi da je ovo Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine analiziralo negativan uticaj postojećih objekata, postrojenja koja negativno utiču na životnu sredinu i vodostaj rijeka na način što iste u fazi rada kao i u mirovanju emituju i ispuštaju štetne materije čime direktno ugoržavaju vodovizvorište. Zatražilo se hitno rušenje objekata.

Vlada je 9. februara 2023. razmotrila Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna sa elementima ekološke katastrofe. Usvojila je Vlada tada Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena uz obale ove dvije rrijeke.

Zaduženo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine da hitno uklone i sruše objekte u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo