Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Đavolje śeme

Objavljeno prije

na

Red bi bio da bar neko stane u odbranu i zaštitu popa Nikodima iz Dajbaba. Nešto ga se previše hitro odreče firma u kojoj je zapošljen na izvršavanju vjerskih i drugih poslova i zadataka. Javni tužilac mu prekršajno, dakle, vrlo opasno zaprijeti. A i crnogorska javnost se nešto, doduše dosta mlako i rutinski, konsternira zbog popove izjave da su Crnogorci – ni manje, a više ne može – śeme nečastivoga! Pošto Nikodima neće baš niko da brani, javljam se dobrovoljno. Nijesam učio advokatske škole i vještine. Znam i da mi niko neće platiti za odbranu, pošto se sačekivanje u mraku ne smatra plaćanjem. Pa koji je onda moji skriveni razlozi? Odmah ću ih otkriti. Ima ih dva. Prvo, Nikodim nije radio ni govorio ništa što je neuobičajeno u Crnoj Gori, pa što da samo on ispašta! Drugo, Nikodim je prvi koji je uvrstio Crnogorce u ontološki poredak svijeta! Da to sad malo obrazložimo. Nije u redu da Nikodimu zafali dlaka s glave i brade zbog toga što je govorio nešto o Crnogorcima. Njegov šef, uzurpant koji nastava u Cetinjskom manastitu, evo već dvadeset godina ne patiše od govorenja o Crnogorcima. Njegova je priča mnogo uvredljivija, ubojitija i uticajnija od Nikodimove, pa ga niko ne dira. Nikodimov šef čini i priča po Crnoj Gori što ga je volja. I može mu biti. Svjetovne vlasti drže ga iznad zakona i ne dopuštaju da i za njega važe zakoni države Crne Gore.

Nije u redu da se Nikodimu zamjera što ružno govori o Crnogorcima i da od toga trpi posljedice, kad se mnogim ljudima u nacionalnim naučnim i kulturnim institucijama „od ugleda” ne zamjera što još gore misle i govore o Crnogorcima. Primjerice, popriličan dio tzv. Crnogorske akademije nauka i umjetnosti ne misli o Crnogorcima ništa bolje od Nikodima. I Akademiju niko ne tura, nego joj još gradi zgradetinu, da se ima đe slobodno raširiti anticrnogorska misao i akcija! Ne misli bolje o Crnororcima ni dobar dio Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Ni njega niko ne tura, nego ga još i kloniraju u vidu Filološkog fakulteta!

Nije u redu da se Nikodim optužuje kao plaćenik petokolonaš, dok bar trećina crnogorskoga parlamenta ide u stranu državu po instrukcije i pare da bi radila na ukidanju Crne Gore i njezinom prisajedinjavanju drugoj državi. Nije u redu da se pop gleda poprijeko zbog onoga što je rekao kad najveći dio političke opozicije u Crnoj Gori to isto misli i govori, čak to „s ponosom” deklariše kao svoju „legalnu” i „legitimnu” političku doktrinu i ideologiju.

No, sve to nastranu. Sitno je to, jer pop Nikodim je zadobio moju veliku naklonost po drugome, daleko bitnijem osnovu. Svi narodi ovoga svijeta, osim Crnogoraca, tvrde da su u specijalnim odnosima s Bogom ili bogovima. Neki sebe smatraju izabranim narodom, neki narodom planetarne misije, neki narodom koji bog posebno obožava, neki narodom pod najvišom božjom zaštitom, neki narodom koji smatra da sve što čini – čini u božje ime i s božjim dopuštenjem. Samo kukavni Crnogorci, od silnog međusobnog rođakanja, ne śetiše se nikad da se ozbiljno počnu rođakati s nebesima. Jedino oni ne ukabuliše da Boga priznaju kao bližu svojtu.

Dobri Nikodim otvorio je proces obogotvoravanja Crnogoraca. I veliko mu ljudsko hvala na tome! Doduše, Crnogorce je s tanjega i nemilijega kraja uvrstio u svojtluk s najvišim ontološkim i transcendentnim poretkom svijeta. No, važnije je da ih je nekako uvrstio. Uostalom, od ona dva koji upravljaju tim poretkom, đavo je uvijek bio zanimljiviji!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo