Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Kalemarenje zla

Objavljeno prije

na

Ne znam da li je, s tačke gledišta strateških interesa države Crne Gore, neukusnije ili nepromišljenije sve ono što se dešavalo oko otvaranja srbijanskog konzulata u Herceg Novom. Nemam ni volje ni potrebe da otvaram pitanje koju to politiku slijedi i sprovodi Filip Vujanović, još manje što on dopušta sprdnju s dostojanstvom fukcije predśednika jedne suverene države, a i sam se ponaša onako kako ne priliči tradiciji naroda koji je u boljim vremenima jako držao do vlastitog dostojanstva, kao i do obraza gosta (čak i kad se taj ponašao bezobrazno)! O svemu tome dobre i precizne sudove izrekli su oni koji su pozvaniji i od mene bolje upućeni. I s punim pravom su izrazili moralnu konsternaciju nad činjenicom što se uopšte dopustilo da taj konzulat bude otvoren i nad činjenicom kako je otvaran, a posebno nad otužnim prozorima ponašanja „državnika” koji su ga otvarali! Svemu tome mogu pridodati uvjerenje da se konzulatu, iako mu lično nikad neće zatrebati, ponajviše obradovao dedinjski nesvršeni kalemar svih srbijanskih imperijalnih snova i nesreća u potonjih četvrt stoljeća. Taj „klasik iz Drenove” i „otac nacije” Dobrica Ćosić i dalje je alfa i omega vladajuće političke „elite” u Beogradu. Obradovao se on konzulatu kao da je iz njegove glave, a direktno ili indirektno i jeste iz nje, jer jedino iz nje je i moglo prosteći nešto takvo. Konzulat u Novome simbolički je, a bogme i materijalni izraz nade da nije sve propalo s velikosrpskim „imperijalnim” projektom, tj. velikosrpskom ideologijom brečanja na okolne države i narode, te prštenja naroda koji im se dopuste!

Valjalo bi podśetiti zaboravne kakav je bio sadržaj Ćosićeve nade, dok je bila jača od svih njegovih strepnji. Bila je toliko jača da je vjerovala da svojom „katićki nabreklom” silom može ostvariti svoje najluđe nade. Prije dvadeset godina valetao je „klasik” s dedinjske visine i prijetio svima po Jugoslaviji, baš kao kad pomahnitali siledžija u teškom pijanstvu upadne u kafanu i počne terorisati mirne goste.

Prijetio je Slovencima da će ih „izbaciti iz Jugoslavije”. Prijetnja je ostvarena operetnim ratom 1991. godine, a Slovenija je postala samostalna država! Hrvatima je skresao da su Srbima „vekovni neprijatelji” i da će biti kažnjeni oduzimanjem „srpskih teritorija” u Hrvatskoj. Amputaciju je vršio naživo njegov ideološki šegrt Milošević. Rezultat je egzodus Srba i državno osamostaljenje Hrvatske. No, Ćosić je ućario. Stekao je pravo na vječni resantiman. „Šiptarima” je „klasik” poručio”: „Prognaćemo vas preko Prokletija”. Ozbiljno se prionulo na „posao” kad su „sazreli uslovi”, tako efikasno da je nastala samostalna država Kosovo. No, i ovđe je Ćosić ućario. Može se vječno igrati „podjele Kosova”. Pošto nikako neće da budu Srbi, Bošnjake je optužio da „islamizuju Bosnu”. Nastade država Bosna i Hercegovina. I tu se Ćosiću posrećilo. Ne patiše kombinujući kako da razvali BiH. Makedoncima je nabreknuo da će spriječiti proces „makedončenja Srba”. Začudo, bez krvi osvanu samostalna Makedonija. Bi Ćosić i tu nešto ućario od snova i nada, no ne daju Bugari, Grci, Albanci, ali ni sami Makedonci.

„Rasrbljivanje Crnogoraca” je tragična krivica koju je „klasik” imao namjeru ozbiljno da kazni. Crna Gora jedva umače. No, eto i tu sreće Ćosiću. Dok je njemu „ideoloških Srba” neće mu ponestati volje za razvaljivanjem Crne Gore. Voljenoj Srbiji je „klasik” ovako poručio: „Osloboditi one koji se sa Srbima ne osećaju slobodnim i koji Srbima ograničavaju i zagađuju slobodu na njihovoj zemlji”1. Od tada nacionalne manjine u Srbiji žive u pojačanoj strepnji. I tu je Ćosić taličan. Imaju mu se na kome vježbati sljedbenici.

E, da „klasiku” to nije sitno, valjalo bi ga staviti za konzula u Novi. Možda bi mu sjeni Lalića ili Andrića došapnule kako treba živjeti, misliti i pisati!

Milenko A. PEROVIĆ

1Svi navodi su uzeti iz knjige Dobrice Ćosića „Promene”, Dnevnik, Novi Sad 1992. godine

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo