Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Jezik i sloboda

Objavljeno prije

na

Bilo da je drugo ime za Satanu, bilo da je u hrišćanskoj mitologiji demon rangiran odmah poslije Lucifera, Mefistofeles se nije pokazao vještim trgovcem u mitskoj transakciji s doktorom Faustusom. Doktorovu dušu je skupo platio, možda i preplatio. Mogao je proći bolje, recimo, kao lukavi trgovci s taktikom obescjenjivanja onoga što hoće kupiti. Ako taktika uspije, onda i prodavca ubijedi da mu roba nema neku vrijednost. Onda taj pohita da je kupcu utrapi po bilo koju cijenu. Poslije je sretan u uvjerenju da je dobro trgovao. Ne znači da se tako u trgovini poništavaju poznati tržišni zakoni ponude i potražnje. Uz njih uvijek ide psihologija kupovine i prodaje kao vražja rabota kojoj su dorasli samo odabrani. Dorasli su joj tako što u samjeravanje vrijednosti kvalitativno i kvantitativno različitih stvari, podliježno mnogim nesigurnostima ovoga svijeta, što je suština trgovine, unose dodatni psihološki elemenat nesigurnosti. Unose ga da bi lakše i jeftinije došli do onoga što im srce žudi ili skuplje prodali ono čega hoće da se riješe.

Eto što mi se čini da opaki Mefistofeles nije bio dobar trgovac. Od početka je neskriveno doktoru Faustusu pokazivao koliko mu je stalo da se dokopa njegove duše i koliko je puno spreman da plati za nju. Nije drugačije ni s odnosima naroda u istoriji. Doduše, u istoriji niti su na cijeni, niti se trguje narodnim dušama. Među narodima se radi o odnosima slobode, o tome ko će kome nametnuti svoju volju i ko će kome stijesniti slobodu, čak, ko će koga toliko osloboditi od slobode da ga više nema i da ne postoji kao narod. U takvim čistim istorijskim igrama sa slobodom i oko slobode, čak i kad im se istorija potpuno očisti od svake mitologije, Crnogorci nijesu bili loši, između ostalog, i zbog toga što su „pravila igre” bila jednostalna i lako shvatljiva. Crnogorci su znali ko im, kako i zašto nasrće na slobodu. Znali su i kako i zašto mogu i moraju da se odupiru takvim nasrtajima. Znali su kakvu vrijednost ima život u „voljnosti”, tj. slobodi. Zato im je sloboda bila toliko skupa. Od vremena kad su se „pravila igre” počela bitno mijenjati, počela je padati cijena života u „voljnosti”. A promjena se sastojala upravo u unošenju nesigurnosti u dotadašnji čvrsti vrijednosni poredak.

Prihvatanje tuđe jezičke norme poslije Bečkog književnog dogovora rodno je mjesto svih potonjih crnogorskih istorijskih nesigurnosti. Dogovor je otvorio proces hibridizacije crnogorskoga jezičkog bića. Hibrid crnogorsko-srpsko-srpskohrvatskog jezika pokrenuo je hibridizaciju duha crnogorskoga naroda, a ona je pokrenula kolonu istorijskih nesreća i konvulzija. To stanje vlada do danas i iznova indukuje osjećaj jezičke nesigurnosti i inferiornosti Crnogoraca. Pod ruku s jezičkom nastupala je politička inferiornost. Zajedno su stvarale inferiornost životnih orijentacija i paradigmi Crnogoraca. Kad su Crnogorci u svome vrijeme nepromišljenom „jezičkom politikom”, tuđim učiteljima na agitaciono-špijunskim zadacima, tuđim udžbenicima, školovanjem na tuđim narječjima, stavljanjima u tuđe službe etc. učinjeni nesigurnim u jeziku, zakonomjerno je bilo da postanu nesigurnim u svemu! Čak da više ne znaju ni ko su, nego da im to drugi govore. Ko dopusti da ga porobe u jeziku, postaće robom tuđih interesa, ideologija i pogleda na svijet.

Danas u Crnoj Gori oni što su školovani da budu porobljeni u jeziku nazivaju „arhaičnima” i „anahroničnima” one koji se nijesu dali porobiti u jeziku! Nazivaju ih tako, jer sami ne umiju niti smiju da budu slobodni. I mrze ih kao što samo robovi nenavide slobodne ljude! A to više nije stvar lingvistike, nego malog, otužnog i patološkog provincijalnog učiteljičarenja.

Milenko A. Perović

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo