Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1006

Objavljeno prije

na

PLUS

TV VIJESTI uskoro će moći da se vidi na gotovo čitavoj teritoriji Crne Gore preko zemaljskih predajnika, objavio je taj medij. Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost zaključio je tender za slobodne frekvencije i dodijelio ih Televiziji Vijesti. Program tog medija zemaljskim putem ubuduće će moći da prate i stanovnici Podgorice, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Ulcinja, Plava, Budve, Mojkovca, Kolašina i Žabljaka. Televizija Vijesti je dosad program emitovala preko kablovskih sistema i zemaljskim putem u manjem dijelu crnogorskih opština. Glavni i odgovorni urednik Televizije Vijesti Vladan Mićunović kaže da ta televizija radi pod ogromnim pritiskom od samog početka emitovanja programa.„Dio vlasti, preko marionetskog ponašanja Agencije za radio-difuziju sve je u protekle gotovo dvije godine učinio kako bi nas ekonomski slomili i na kraju ugasili”.

romi-ROMSKI KRUG, koalicija nevladinih organizacija, uz finansijsku podršku Advokatske kancelarije Prelević, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, sporta i medija, i Merkator mexa je za učenike RAE nacionalnosti, koji se školuju u područnom odjeljenju Osnovne škole Božidar Vuković Podgoričanin obezbjedila 220 novogodišnjih poklon paketića i 220 kompleta školskog pribora. Paketići, olovke, sveske i blokovi, povodom početka drugog polugodišta školske 2009/10. godine podijeljeni su u školi u Kampu II na Koniku. Donatori su naglasili da je cilj obavještavanja javnosti o ovakvim aktivnostima animiranje svih pojedinaca i kolektiva da doprinesu boljoj integraciji RAE djece u redovan obrazovni proces i stvaranje jednakih uslova za školovanje.

MINUS

djoko-jocicĐOKO JOČIĆ, predsjednik Ljekarske komore, negirao je da je u Crnoj Gori korupcija najzastupljenija u zdravstvu, ocjenjujući da se o tome najčešće govori neargumentovano. Istraživanje javnog mnjenja o korupciji, koje je za potrebe Uprave za antikorupcijsku inicijativu sproveo Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj, pokazalo je da je u Crnoj Gori korupcija najzastupljenija u zdravstvu. Ne zna se na osnovu kojih podataka je dr Jočić dao svoju procjenu. “Zdravstvo je djelatnost od posebnog interesa za građane. Zbog toga je u fokusu javnosti, i bilo koji propust u ovoj djelatnosti ne može ostati neregistrovan”, rekao je Jočić. “O tome informacije šire oni koji nude novac, a koji, po meni, nijesu bolji od onih koji traže i uzimaju”, rekao je Jočić. Po zakonu je, zaista kažnjivo i davanje mita. Samo, bolestan i zdrav, onaj koji traži novac i onaj koji je, po cijenu zdravlja, primoran da ga da, ipak, nijesu isti.

osnovni-sud-podgoricaOSNOVNI SUD u Podgorici kaznio je istoričara Živka Andrijaševića zato što je, u tekstu Mizerija, objavljenom u Monitoru 2007, uvrijedio predsjednika CANU Momira Đurovića. Đurović je Andrijaševića tužio za klevetu i tražio 50 hiljada eura odštete. Osjetio se oklevetanim jer ga je Andrijašević, kako je tvrdio u tužbi, nazvao ,,mizerijom”, i ,,mizerijom višeg reda” što ,,na najgrublji mogući način” vrijeđa njegovu ličnost. Andrijašević je objasnio da je u tekstu opisao pojavu, fenomen koji je prisutan u crnogorskom društvu, jer kao profesor ima pravo da kritikuje. ,,Ni u jednom trenutku nijesam se bavio niti pravnom, niti intelektualnom ličnošću Đurovića, a u tekstu koji sam objavio opisivao sam pojavu čiji je nosilac predsjednik CANU”, rekao je Andrijašević. Sudija Dragiša Baletić prekvalifikovao je djelo stavljeno istoričaru na teret u uvredu. Sud kaže da iz sadržine teksta nedvosmisleno proizilazi da Andrijaševićeva namjera nije bila samo da opiše mizeriju kao pojavu već da se ta tvrdnja odnosi na Đurovića. To, kaže sud, košta mizernih hiljadu eura.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo