Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1005

Objavljeno prije

na

PLUS


NAMJEŠTAJ, ukupno vrijedan 200 hiljada eura, Centralnoj narodnoj biblioteci Đurđe Crnojević donirao je Centar za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije. Iz Biblioteke je saopšteno da je Centar za međunarodnu saradnju i razvoj 2008. godine opredijelio donatorska sredstva za opremanje škola i biblioteka u Crnoj Gori u iznosu od pola miliona eura. Namještaj je namjenski i stilski prilagođen enterijeru objekta, a naročita pažnja je posvećena javnom korisničkom prostoru, čitaonicama, svečanom holu, katalozima i posebnim zbirkama. “Donacija Centra će omogućiti stvaranje savremenih uslova za unapređenje bibliotečkih usluga, adekvatan smještaj posebnih zbirki – muzikalije, geografske karte, rukopisi, fotografije – u cilju njihovog čuvanja i prezentacije, i obezbjeđivanja privlačnog poslovnog ambijenta za rad zaposlenih”, piše u saopštenju.

manslogoMANS je primljen u članstvo međunarodne Mreže za borbu protiv mafije i transnacionalnog organizovanog kriminala. FLARE mreža, osnovana u junu 2008. godine u Evropskom Parlamentu, sastavljena je od nevladinih organizacija iz 30 zemalja koje su aktivne u oblastima borbe protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije, posebno u dijelu šverca oružja i narkotika, pranja novca, ali i zaštite ljudskih prava koja su povrijeđena ovim pojavama. Iz MANS-a ističu da je FLARE mreža posebno aktivna u oblasti konfiskacije imovine stečene mafijaškim udruživanjem i organizovanim kriminalom. ,,Do sada je u Italiji direktno ili posredno učestvovala u zapljeni brojnih nepokretnosti i ostale imovine koju su posjedovale tamošnje kriminalne organizacije. Prijem u FLARE omogućiće MANS-u da međunarodnoj zajednici dodatno ukaže na probleme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji postoje u Crnoj Gori, kao i na nedostatak političke volje da se najvažniji slučajevi procesuiraju”, piše u MANS-ovom saopštenju.

 

MINUS


skadarČIŠĆENJE Skadarskog jezera od smeća koje je isplivalo nakon poplava ide slabo, na akciju se odazvalo tek tridesetak građana, većinom aktivista nevladinog sektora i sportskih društava, desetak barskih srednjoškolaca. Došlo je i dvadesetak pripadnika Vojske Crne Gore. Na akciju su bili pozvani svi ekološki osviješteni građani Crne Gore. Na licu mjesta bili su i ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Zoran Mrdak i gradonačelnik Bara Žarko Pavićević. Gradonačelnici Podgorice i Cetinja, Miomir Mugoša i Milo Janković nijesu bili zainteresovani. Jedna od parola glasila je: “Ispliva nam obraz – očistimo ga”. Ministar Gvozdenović je najavio da će ministarstvo uskoro usvojiti rješenje kojim se predviđaju strožije krivične sankcije za one koji zagađuju okolinu. Direktor nacionalnog parka Skadarsko jezero Zoran Mrdak objasnio je da je problem naša svijest zbog koje ne odlažemo otpad na primjeren način. ,,Za vrijeme ljetnih mjeseci stanovništvo koje živi u blizini Morače i drugih rječica koje su ulivaju u jezero, deponuje sav otpad iz domaćinstva duž tih rijeka.”

vlahovicVRATA crnogorske ambasade u Vašingtonu otvorena su za sve koji svoj angažman ili nastup organizuju na način koji bi potvrdio njihovu ozbiljnost i lojalnost sopstvenoj zemlji, rekao je ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Miodrag Vlahović. Povodom najavljenog dolaska u SAD lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, Vlahović je kazao da su “vrata ambasade otvorena i za opoziciju”. “To važi za sve koji svoj angažman ili nastup u Vašingtonu organizuju na način koji bi potvrdio njihovu ozbiljnost i lojalnost sopstvenoj zemlji. Sve aktivnosti politički angažovanih ljudi iz Crne Gore ovdje u Vašingtonu doživljavamo isključivo na taj način”, rekao je Vlahović. On je podsjetio da je do sada bilo slučajeva kada su opozicionari u takvim prilikama kontaktirali sa svojom ambasadom, ali ,,nažalost i onih drugih”. Vlahović jedino nije precizirao ko će i po kojim kriterijumima utvrđivati ko je , a ko nije ,,ozbiljan i lojalan”.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo