Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1009

Objavljeno prije

na

PLUS


FATIMA KRNIĆ, samohrana majka troje djece, proglašena je za najboljeg đaka na kursu jezičkog i matematičkog opismenjavanja koji je ovih dana završilo osamnaest Roma. Ona je poručila Romkinjama da ,,iskoriste svoju drugu šansu i utiču na svoju djecu da pohađaju redovno nastavu”. Pripadnici RAE populacije su kroz obuku prošli zahvaljujući projektu Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za zapošljavanje i Fondacije za stipendiranje Roma (FSR), koji je finansirala italijanska organizacija COSV. Polaznici su bili i učesnici istraživanja Fondacije, koje je pokazalo da je polovina njih bez iskustva u traženju posla zbog odsustva obrazovanja ali i straha od diskriminatorskog ponašanja poslodavaca. Koordinator stručnih obuka u Fondaciji Senad Sejdović istakao je da 65 odsto onih koji su tražili posao tvrde da su bili predmet različitih ponižavanja po rasnoj i etničkoj osnovi, a da gotovo svi ispitanici navode da je diskriminacija Roma na tržištu rada veoma izražena.
zzzcgZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE CRNE GORE raspisao je konkurs za dodjelu kredita za stimulaciju zapošljavanja i preduzetništvo osoba sa invaliditetom. Prema podacima Zavoda, na evidenciji nezaposlenih imaju dvije i po hiljade osoba sa invaliditetom. Konkurs koji je raspisao Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a koji radi u okviru ZZZCG, treba da pomogne da se te osobe zaposle. U Fondu su optimistični. Priznaju da su raniji projekti bili neuspješni, ali je ovaj, kažu, drugačiji ,,jer uključuje subvencije” što bi trebalo da privuče poslodavce.

MINUS

vesna-medenicaVESNA MEDENICA, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, učestvovala je na svečanom defileu kojim su otvorene Zimske olimpijske igre u Vankuveru. Pojavila se u crvenoj trenerci, korak iza Bojana Kosića, našeg jedinog skijaša na Olimpijadi. Sve joj basta – kao onda kad je u posjetu zatvoru otišla u bundi od nerca. Nije objavljeno ko je Medenici platio put i boravak u Vankuveru. Predsjednica Vrhovnog suda inače je sklona putovanjima. U januaru je poslom bila u Strazburu, u decembru u Indiju, prije toga na Jahorini i u Vrnjačkoj Banji. Medenica je predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore i vjerovatno je to službeno objašnjenje za njeno pojavljivanje na defileu. Ostalo je stvar ukusa.

nova-zgrada-vlade-cgVLADA CRNE GORE potrošila je na novu zgradu, u koju se uselila u ponedjeljak, na rođendan premijera Mila Đukanovića, deset miliona eura. U vrijeme ekonomske krize, predviđeni budžet za vladinu novu zgradu, probijen je za čitavih pet miliona eura. Nego, bitno je da su potrebe premijera i ministara zadovoljene. ,,Objekat je projektovan i izveden tako da funkcionalno zadovolji sve potrebe predsjednika, potpredsjednika, ministara bez portfelja i generalnog sekretarijata Vlade”, pohvalili su se iz Direkcije za javne radove. Deset miliona eura, objasnili su, otišlo je na opremanje nove zgrade Vlade, sa pratećim objektima, saobraćajnicama i parking prostorom. ,,Posebna pažnja je posvećena zajedničkom radnom prostoru tako da su, osim sale za sjednice Vlade, u objektu projektovane i četiri sale za rad njenih stalnih tijela, kao i višenamjenska sa 78 mjesta”, navode u Direkciji javnih radova.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo