Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1010

Objavljeno prije

na

PLUS

ZORAN LUTOVAC, ambasador Srbije u Crnoj Gori, vratio se na dužnost u Podgoricu. ,,Na konsultacije” u Beograd povučen je sredinom januara zbog odluke Vlade Crne Gore da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom. Ministar inostranih poslova Milan Roćen pozdravio je povratak ambasadora Srbije na dužnost u Podgorici, ocjenjujući da nije ni morao da odlazi na konsultacije u Beograd. Roćen je novinarima kazao da je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore zvanično obaviješteno od Beograda da se Lutovac vratio na dužnost ambasadora u Podgorici. „Šta da kažem, osim dobrodošao. Što se nas tiče, nije morao ni da odlazi”, rekao je šef crnogorske diplomatije. Roćen je naveo da su pozivi na konsultacije sastavni dio u radu jednog ambasadora, odnosno diplomate. yihrlogoINICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA ponovo je zatražila od ministra pravde Miraša Radovića da preispita navode iz ranije krivične prijave koju je tužilaštvo već odbacilo i smijeni Upravu ZIKS-a. Povod za taj zahtjev je video klip na kome se vidi kako grupa sprovodnika tuče pritvorenike Istražnog zatvora u Spužu, koji ne pružaju otpor. Snimak se u srijedu pojavio na stranici You Tube, a na njemu je prebijanje Dalibora Nikezića i Igora Milića, tvrde u Inicijativi mladih. ,,Na snimku se jasno vidi kako službenici ZIKS-a primjenjuju silu prema osobama koje ne pružaju otpor i brutalno ih tuku. Majka, jednog od osuđenih nad kojim je primijenjena sila od strane službenika ZIKS-a, istraživačima Inicijative ispričala je da je bila u posjeti sinu tri dana nakon incidenta i da je svog sina prepoznala po odjeći, dok su mu oči bile zatvorene od podliva i krvi”, saopštili su iz Inicijative. Ranije je vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić odbacila krivične prijave protiv više osoba iz spuškog zatvora zbog sumnje da su 27. oktobra prošle godine zlostavljali i mučili pritvorenike Nikezića i Milića, i to na osnovu snimka koji se sada pojavio na You Tube stranici. Da nije NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, direktor spuškog zatvora Milan Radović i dalje bi se mogao hvaliti da tamo nema torture i zlostavljanja.

MINUS

rajko-kovacevicRAJKO KOVAČEVIĆ, portparol DPS-a, opet nam je otvorio oči. „Dio crnogorske opozicije poguran sa nekog novog kanabea, posljednjih nedjelja, intenzivno vodi borbu protiv organizovanog kriminala. Spremni su, da u toj borbi, polože i svoj politički život, ali samo pod uslovom da se kao krivac, za ovaj planetarni problem, juri Crna Gora”. Crnu Goru niko ne može omesti ili usporiti na putu evroatlanskih integracija, pa ni crnogorska opozicija, poručio je Kovačević. „Crna Gora je i ranije, u uslovima otvorenijeg antievropskog djelovanja i raspoloženja dijela, tada značajno relevantnijih opozicionih činilaca nego što su to oni danas, u momentima kada su te snage u Crnoj Gori imale konkretniju, neskriveniju i snažniju podršku svojih mentora, bila na svom evropskom kursu”. ,,Knjiga Razvoj crnogorske opozicione misli od banana do kokaina, bi mogla biti interesantno štivo o političkom sazrijevanju crnogorske opozicije”, poručio je Kovačević. U nastupu duhovitosti, zaboravio je duvan.

vracenovici-jovan-gnjatovicMINISTARSTVO PROSVJETE opet ima problem sa izborom direktora u školi. Ovoga puta, u Osnovnoj školi Jovan Gnjatović u Vraćenovićima, spremno su zaveli red pomoću policije. Roditelji učenika OŠ Jovan Gnjatović nekoliko dana nijesu djeci dozvoljavali da idu u školu. Tražili su da za v.d. direktora bude postavljen neko od nastavnika iz škole dok novi Školski odbor ne raspiše konkurs i izabere direktora. Bivšem direktoru istekao je mandat 9. februara, a Školski odbor nije izabrao novog. Pomoćnica ministra prosvjete i nauke Vesna Vučurović, glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić i v.d. direktora škole Vesna Mijušković, koju je na tu dužnost postavilo Ministarstvo, došli su u Vraćenoviće kako bi obavili primopredaju dužnosti. Zbog toga što nije želio da preda dužnost, bivši direktor škole Jovan Gnjatović u Vraćenovićima, Branislav Mićanović i jedanaest roditelja djece koja pohađaju tu školu privedeni su u stanicu policije područne jedinice Nikšić. Pušteni su kućama nakon višečasovnog razgovora. Primopredaja pečata i štambilja izvršena je u prisustvu vlasti. Dosta je jedno Cetinje.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo