Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1011

Objavljeno prije

na

PLUS

TROJE DJECE iz porodice Ćirković – Ilija, Božidar i Jelena iz sela Kolijevka u opštini Pljevlja svakodnevno do škole pješače po dvanaest kilometara. I toliko nazad. Ćirkovići do škole Živko Džuver, u Bobovu, prolaze teškim putem, po kiši, snijegu, vjetru i ledu. Pola puta prolazi kroz gustu smrčevu šumu, ali su djeca novinarima rekla da se ne plaše. Ilija je učenik sedmog razreda, a Božidar i Jelena šestog. Ilija kaže da je naporno svakodnevno pješačiti do škole, ali da su do sada taj put prolazili bez problema. ,,Nije nam lako da toliko pješačimo, ali nam drugačije ne može biti. Ustajemo u pet i pripremamo se za put, a negdje ispred šest krećemo u školu. Na putu do škole u Jelovom panju ponekad naiđe neko vozilo pa nas poveze, ali je to rijetko, jer ovim putem malo ko putuje. Tako pješačimo i pričamo o svemu i svačemu. Ponekad brojimo korake i kada izbrojimo nekoliko hiljada, zabrojimo se, pa počnemo iz početka”, priča Ilija, koji za jednu školsku godinu sa bratom i sestrom od kuće do škole i od škole do kuće prepješači oko četiri i po hiljade kilometara.
vanjaVANJA ĆALOVIĆ, direktorica MANS-a, istrajno pokušava da pomogne rudarima nikšićkih Boksita koji već sedamnaest dana štrajkuju u jami Biočki stan. Silazila je u jamu kod rudara, pokušavala da dođe do dokumenata koji definišu prava radnika, učestvovala na radničkom protestu. MANS je Vrhovnom državnom tužiocu i Odjeljenju za privredni kriminal Uprave policije podnio krivičnu prijavu protiv ministra ekonomije Branka Vujovića zbog sumnje da je nesavjesno vršio dužnost nadzora nad sprovođenjem obaveza iz Ugovora o privatizaciji Rudnika boksita Nikšić, te da je usljed toga nastupila teža povreda zaposlenih u Rudniku boksita i znatna imovinska šteta kako po njih tako i po budžet Vlade Crne Gore i državnih fondova koji su prodali akcije. MANS je radnim tijelima Skupštine podnio četiri inicijative kojima je tražio uključivanje crnogorskog parlamenta u rješavanje problema nikšićkih rudara. Od Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, MANS je tražio da ispita zašto je došlo do kršenja Ugovora o privatizaciji Rudnika boksita, te da sasluša ministra ekonomije Branka Vujovića, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran što kršenje Ugovora od strane poslodavca nije sankcionisano.

MINUS


skolaMINISTARSTVO PROSVJETE I NAUKE policijskim metodama preko noći obezvređuje i obesmišljava sve postignuto u reformi obrazovnog sistema, ocijenili su iz Zavoda za školstvo. ,,Najnovija intervencija Ministarstva prosvjete i nauke u Osnovnoj školi u Vraćenovićima kod Nikšića, kada su pred djecom u školi roditelji uhapšeni i privedeni u stanicu policije, slučaj je bez presedana u novijoj prosvjetnoj istoriji. Za dobro upućene i obaviještene ništa novo i neočekivano. Poslije serije sličnih skandala, od čuvene (vojne) naredbe školama, cetinjske Gimnazije, izbora direktora u Dječijem vrtiću u Nikšiću, do puča u smjenivanju najuspješnijeg direktora Zavoda za školstvo, ovo je samo još jedan u nizu skandala ovog Ministarstva. Predstavnici Ministarstva prosvjete su pokazali zube u jednoj maloj seoskoj školi i skrenuli pažnju na sebe i svoju snagu, možda i da bi učvrstili pozicije i obezbijedili alibi za nove kadrovske kombinatorike, koje su sada na pomolu”, piše u saopštenju Zavoda. U Zavodu za školstvo smatraju paradoksom što je isto to Ministarstvo u strateškom dokumentu za period do 2009. godine kao glavne ciljeve projektovalo veću autonomiju škole u procesu odlučivanja i veće učešće roditelja i učenika u procesima odlučivanja preko Savjeta roditelja.

pinjaticODBOR ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE odbio je inicijativu Mreže za razvoj nevladinog sektora za raspravu o štrajku nikšićkih rudara, i inicijativu MANS-a za kontrolno saslušanje ministra ekonomije Branka Vujovića i ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića. Inicijative nijesu odbijene zbog njihove sadržine. Iz odbora su obrazložili da su još ranije odlučili da neće razmatrati inicijative MANS-a jer ih ta organizacija šalje – u velikom broju. ,,MANS nas zatrpava inicijativama i zbog toga je zauzet ovakav stav”, objasnili su iz Odbora. Predsjednik Odbora Đorđe Pinjatić je čak predložio i da poslanik albanske koalicije Perspektiva Amir Holaj preformuliše inicijativu MANS-a kao svoju da bi ona bila razmatrana na sjednici tog tijela.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo