Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1012

Objavljeno prije

na

PLUS

PARTIJE U CRNOJ GORI koje su se zalagale za zajedničku državu glasno su rekle da, ako dođu na vlast, neće dovoditi u pitanje crnogorsku državnost. Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević rekao je da je neozbiljno pričati o novom referendumu, pojašnjavajući da je ta partija sa obje noge u Crnoj Gori i da nema rezervne države. „Desilo se to što se desilo i mi apsolutno smatramo da je Crna Gora kao članica Ujedinjenih nacija i svih međunarodnih institucija država kojoj ne prijeti nikakva opasnost niti od opozicije niti od bilo koje nacije”, tvrdi Lalošević. „Na ličnu žalost nije realno da možemo očekivati za dugi niz godina da ćemo biti u prilici da raspišemo takav referendum, između ostalog, što bi za takvu stvar trebalo da postoji saglasnost i nekadašnje druge članice državne zajednice. Mnogo realnija i izvjesnija je zajednička budućnost u Evropskoj uniji”, rekao je potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović. Tako se izbija glavni adut vlastima da manipulišu podjelama.
radulovicBRANISLAV RADULOVIĆ, predsjednik Upravnog suda nije ćutke prihvatio kritike na rad institucije kojoj je na čelu. Optužio je ministarku za evropske integracija Gordanu Đurović da želi da utiče na donošenje presude tog suda. Nakon presude Upravnog suda po tužbi Asocijacija mladih novinara, da odgovori na Upitnik Evropske komisije ne mogu biti tajni, Đurovićeva je najavila da neće objaviti odgovore. Kazala je da želi da vjeruje da je sud radio po zakonu, razumijevanju predmeta i svojoj savjesti i ,,čestitala” mu što je i presudio u roku od 20 dana, u rekordnom trajanju presude. ,,Upravni sud je, kao i u svim predmetima do sada, i u ovom, radio po zakonu, razumijevanju i svojoj savjesti, a tako će raditi i ubuduće, bez obzira na pokušaje da se utiče na Sud u donošenju odluka. Ovakav komentar ministarke za evropske integracije se jedino može tako i shvatiti”, rekao je Radulović. Jedino tako.

MINUS

miskovukovicMIODRAG VUKOVIĆ, poslanik DPS-a, ustanovio je da opozicija sve češćim zahtjevima za kontrolnim saslušanjima pred skupštinskim odborima zloupotrebljava tu mogućnost. ,,Povećan broj zahtjeva da se za sve i svašta organizuju kontrolna saslušanja pokazuje neprekinuti napor da se uznemiri parlament, vlada, država i sudovi i pokuša zaustaviti napor države da Crna Gora postane demokratska država i član evroatlantskih integracija”, požalio se Vuković. On je rekao da nije protiv kontrolnih saslušanja pred odborima, ali ,,u mjeri mogućeg i potrebnog”, ocjenjujući da nema odbora i strukture u parlamentu koji se ne pokušavaju zloupotrijebiti. ,,Ovo što se radi i što se pokušava raditi u crnogorskom parlamentu, da se predstavnici vlasti propituju za sve i svašta, predstavlja besmisao i negaciju nečega što je normalno u svakoj parlamentarnoj državi”, rekao je Vuković. Stvarno svašta.

milosbesicUNIVERZITET CRNE GORE predstavio je istraživanje o korupciji na Univerzitetu, čiji nalazi kažu da je korupcija na Univerzitetu prisutna, ali je ima mnogo manje nego u drugim oblastima. Kao autor istraživanja pominje se Miloš Bešić, docent na Fakultetu političkih nauka koji je krajem prošle godine javno, preko sajta Univerziteta, kritikovao nalaze CEMI-ja na istu temu koji su pokazali da je korupcija ozbiljan problem na Univerzitetu Crne Gore. Bešićevo istraživanje popravilo je sliku. On je na prezentaciji istraživanja predstavio i rezultate Evropskog istraživanja vrijednosti rađenog u Briselu koje, prema Bešićevom tumačenju, kaže da građani „najveće povjerenje imaju u vaspitno-obrazovni sistem”. „I to istraživanje potvrdilo je da građani i studenti smatraju da je korupcija na UCG manje izražena nego u carini, policiji, sudstvu…”, objasnio je Bešić, ocjenivši kao „čist falsifikat istraživanje CEMI-ja iz 2008. godine”.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo