Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1013

Objavljeno prije

na

PLUS

LJETOVANJE u Crnoj Gori za 99 eura promovisaće u regionalnoj kampanji Crnogorsko turističko udruženje, Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija. Cilj je da u vrijeme ekonomske krize sezona bude uspješnija. Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović Objasnio je da će kampanja ljetovanja u Crnoj Gori za „99 eura” podrazumijevati da gost za taj iznos može platiti desetodnevni smještaj, ali i prevoz. ,,Ministarstvo turizma pregovara sa Željeznicom i autobuskim prevoznicima da spuste cijene, kako bi se uklopili u ovaj aranžman.” Radulović je naglasio da ćemo ,,pokvariti utisak” ukoliko ponudu ne budu pratilo sniženje u sektoru usluga. „Na primjer, parking u Budvi je skuplji nego u Parizu, a cijene iznajmljivanja plažnog mobilijara moraju biti niže… Statistika pokazuje da dvije trećine gostiju iz regiona dolaze u Crnu Goru sopstvenim prevozom, tako da u maju, junu i septembru mogu platiti svega 60 eura za desetodnevni boravak u budvanskom privatnom smještaju. Takođe, razmatramo opciju da svima koji budu učestvovali na aukciji privatnog smještaja omogućimo da ne plaćaju ulaznice za muzeje i nacionalne parkove”.
tcomŠTRAJK zaposlenih u crnogorskom Telekomu od ostalih u Crnoj Gori razlikuje se po tome što se radnici ne bore za puko preživljavanje. Zaposleni u crnogorskom Telekomu zahtijevaju poništenje Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, odlaganje dodatnog otpuštanja, završetak pregovora o povećanju najniže cijene rada, kao i unošenje u Kolektivni ugovor klauzule da zaposleni koji su u radnom odnosu duže od godinu i imaju ugovore na određeno vrijeme, moraju biti prevedeni u radni status na neodređeno vrijeme. ,,Ne može da se otpušta kao što su oni to uradili ovog puta – potpuno samovoljno, u stvari, suprotno zakonu i kolektivnom ugovoru”, rekao je predsjednik Sindikata Telekoma Željko Burić. Radnici su podnijeli krivičnu prijavu protiv dijela uprave zbog ,,nezakonitog utvrđivanja minimuma procesa rada, s namjerom da se zaposleni spriječe da protestuju na svojim radnim mjestima”. Sindikat Telekoma ima podršku svoje krovne Unije slobodnih sindikata, a u konkurentskom Savezu samostalnih sindikata podržavaju štrajk.

MINUS

medenicaVESNA MEDENICA, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, umoljena da prokomentariše ocjenu američkog Stejt departmenta da crnogorski sudovi donose presude pod političkim uticajem, odbrusila je: ,,Ja ga uopšte ne bih komentarisala. Apsolutno me ne dotiče. Mi radimo i imamo rezultate”. „Mislim da takav način izvještavanja i takvo paušalno gledanje, neobjektivno, zavisno, normalno, ko im pruža te podatke, je najveći pritisak na rad crnogorskih sudova”. Na pitanje kako komentariše ocjene da crnogorski sudovi ne donose presude u slučaju takozvane „visoke korupcije”, Medenica je kazala: „Osnovna nadležnost sudova je da sude – niti da otkrivaju, niti da krivično gone. Mi ne cijenimo optužene da li je to korupcija na visokom ili niskom nivou. I nije mi poznata definicija što se smatra korupcijom na visokom, a što na niskom nivou.” Nisko je kad policajca koji je primio mito od pet eura svrstate u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, na primjer. Zna Medenica i šta je visoko, samo se pravi.

skupstinaSKUPŠTINA Crne Gore neće izmijeniti izborno zakonodavstvo i uskladiti ga sa Ustavom ni za lokalne izbore. Venecijanska komisija najvjerovatnije će tek u junu raspravljati o izmjenama zakona o izboru odbornika i poslanika. Rok za usklađivanje izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom Crne Gore ističe 30. aprila, a do sada je produžavan nekoliko puta. Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da činjenica da će Venecijanska komisija navjerovatnije u junu usvojiti mišljenje o crnogorskom izbornom zakonodavstvu nije dramatična i da za to vlast i opozicija moraju da podijele političku odgovornost. ,,To ništa dramatično ne mijenja u političkom sistemu, ali će biti razlog za veliki galamu”, ocijenio je on. Iz opozicije su upravo Vukovića optužili da je loše vodio Radnu grupu, predloge opozicije proglašavao neustavni i nemogućim. ,,Takvim načinom rada nije se moglo doći do dvotrećinske većine”, rekao je funkcioner NOVE Radojica Živković.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo