Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1014

Objavljeno prije

na

PLUS

MATURANTI gimnazija izborili su se protiv polaganja eksternog maturskog ispita. Matura će se polagati od iduće godine, i to po novim pravilima, odlučili su nadležni. Nezadovoljstvo uslovima polaganja i vrednovanja eksterne mature počelo je još prošle godine, a prije nekoliko dana podgorički gimnazijalci pripremili su peticiju koju je do petka trebalo da potpišu svi crnogorski gimnazijalci. Za nekoliko sati prikupili su više od 600 potpisa. ,,Nije nam namjera da eksperimentišemo sa generacijama, već želimo da maturski ispit bude organizovan na način da se obezbijediti ravnopravnost svih koji su obavezni da ga polažu i da bude na isti način vrednovan prilikom upisa đaka na univerzitete”, sjetio se vršilac dužnosti ministra prosvjete Vujica Lazović, nakon što su maturanti počeli da se bune. Umjesto pohvale, zbog toga što su uočili propuste visokih adresa i spriječili nepravdu, neki od maturanata koji su lani učestvovali u protestu dobili su – smanjenu ocjenu iz vladanja. Minstar nije rekao hoće li se to ispraviti. Ili se ovdje dosljedno nagrađuje ćutanje.
shabovicDŽAVID ŠABOVIĆ, poslanik SDP-a i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji je predložila Nova. Za ocjenu da je predlog Nove u skladu sa Ustavom glasala je i Šabovićeva pratijska koleginica Hidajeta Bajramspahić, međutim, ona je pojasnila da je zakon podržala iz principijelnih razloga, ali da će na plenumu glasati protiv njega. U skladu je sa Ustavom, ali se poslanici Bajramspahić više sviđa da cijela stvar bude udešena izmjenama Krivičnog zakona koje je pripremila Vlada. ,,Ovaj zakon ima moju podršku sada, a imaće je i na plenumu”, rekao je Šabović. Prije glasanja o predlogu Nove ministar pravde Miraš Radović sugerisao je poslanicima da se o tome ne izjašnjavaju, pojašnjavajući da je pitanje oduzimanja nelegalno stečene imovine već regulisano u Predlogu krivičnog zakonika.

MINUS

lekovicSLOBODAN LEKOVIĆ, predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa, objasnio je da na sajtu Komisije nema kartona najviših državnih zvaničnika i opozicionih lidera, zato što ,,nijesu stigli na red da bi bili ubačeni u sistem”. Rekao je da će svi kartoni biti objelodanjeni do kraja aprila. Leković je rekao Vijestima da ,,sve ide svojim normalnim tokom”, da je po novoj bazi podataka proširen izvještaj i da je za taj težak posao dodatno angažovao još dva služenika. Od ukupnog broja 2.188 ili 79 odsto javnih funkcionera dostavilo je izvještaj o prihodima i imovini za 2009/2010. godinu. Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora upozorava da je jedan od glavnih poslova Komisije da vodi bazu podataka o podnijetim imovinskim kartonima javnih funkcionera. ,,Tako da bi Leković morao da insistira da njegovi službenici što prije izbace sve pristigle prijave. Rok za prijavu je istekao zadnjih dana februara… Imajući u vidu da Komisija zasjeda dva puta mjesečno izgovori da služba nema kad da završi su prilično besmisleni. Službenike inače plaćaju crnogorski građani, a Leković prima ogromnu platu da bi mu služba efikasno funkcionisala, što sada nije slučaj”, rekao je Maraš.

cehotinaVLADINA KOMISIJA za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dodijelila je mještanima sela čija su imanja poplavljena prošle godine nakon izlivanja Ćehotine iznose koji su deset puta manji od stvarne štete. Mještanin sela Brvenica Ranko Vučinić je rekao da je opštinska komisija utvrdila da je na njegovom imanju usljed izlivanja Ćehotine pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 2.000 eura, a da mu je isplaćeno svega 180 eura. ,,Novac koji je isplaćen ne može pokriti ni trokove čišćenja od otpadaka plastike, kesa i drugih materijala. Posijao sam bio stotinu kilograma ozimog ječma, dovozio sam đubre za njivu, a voda je to sve odnijela. Opštinska komisija je pravilno odradila svoj posao, pa se pitamo ko je kriv pa je isplaćen deseti dio procijenjene štete”, rekao je Vučinić. Za štetu pričinjenu od elementarnih nepogoda u novembru i decembru Vladina komisija domaćinima u Pljevljima isplatila je 8.200 eura od 81,5 hiljada eura koliko je štetu procijenila opštinska komisija za procjenu šteta.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo