Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1015

Objavljeno prije

na

PLUS

STEĆCI će, kao regionalno kulturno dobro, biti predloženi za upis u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija nastavljaju s pripremom dokumentacije potrebne za sprovođenje projekta nominacije stećaka za uvrštenje na popis svjetske kulturne baštine, potvrdili su u Sarajevu predstavnici ministarstava kulture četiri države. Oni su unutar stručne radne grupe razmatrali mjere preduzete od novembra 2009. godine, kada su ministri kulture četiri zemlje potpisali pismo namjere kojim su potvrdili zajedničko opredjeljenje za nominaciju stećaka za upis na popis svjetske kulturne baštine koji odobrava UNESCO. Na sastanku u Sarajevu definisano je da bi do septembra trebalo podnijeti prijavu za upis na UNESCO-ov privremeni popis svjetske kulturne baštine. Na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno četiri države koje sada pokušavaju da pripreme zajedničku nominaciju, postoji oko 69 hiljada stećaka od čega je oko 59 hiljada na području BiH.
ŽELJEZNIČKI PREVOZ CRNE GORE i Željeznica Srbije od četvrtka prodaju karte za 20 odsto jeftinije u odnosu na važeće, kako u međunarodnom tako i u lokalnom saobraćaju. Snižene cijene primjenjivaće se i tokom ljetnje turističke sezone, saopštila je Željeznica Crne Gore. Za međunarodni prevoz puštene su u prodaju i promotivne karte, čije su cijene niže od redovnih a važiće za jedno putovanje. Za 25 eura putnici će moći da putuju na relaciji Bar- Subotica, a u spavaćim kolima u trokrevetnoj kabini za 30 eura, dok je cijena karte za dvokrevetnu 40. ŽPCG daje povlastice od 50 odsto na promotivne cijene za djecu do 14 godina u kolima sa sjedištem i za djecu do 10 odsto u spavaćim kolima. Za relacije unutar Crne Gore, kartu na relaciji Bijelo Polje – Podgorica, studenti i đaci mogu kupiti za samo 1,30 eura, a osobe mlađe od 26 godina, penzioneri i stariji od 60 godina za 3,60 eura.
Na relaciji Podgorica – Bar cijena karte za studente i đake iznosi 0,60 eura, a za lica mlađa od 26 godina, penzionere i starije od 60 godina 1,70 eura.

 

MINUS

PET GODINA će, po zamisli Vlade, trajati povratno dejstvo izmjena Krivičnog zakonika, koje treba da omoguće oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom. Izmjenama Krivičnog zakonika, koje se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da se konfiskacija imovine osoba osuđenih za krivične djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala sprovodi nad imovinom stečenoj samo u posljednjih pet godina. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odbio je amandman poslanika Socijaldemokratske partije Ervina Spahića da se imovina stečena krivičnim djelom oduzima dvije decenije unazad. Spahić je kazao da će predviđeni rok od pet godina stvoriti dodatne probleme u praksi, ocjenjujući da to nije dobro rješenje jer se na neki način aboliraju i amnestiraju počinioci krivičnih djela. Profesor Blagota Mitrić ocijenio je da je predlog o povratnom dejstvu od pet godina politikantski, a ne pravni čin. ,,Povratno dejstvo ovog zakona imalo bi svoju pravu funkciju tek onda ako bi se odnosila na sve slučajeve od dana kada je imovina stečena određenim krivičnim djelom, bez obzira na to od koga i kada je to urađeno.”

ZASTARJELOST je razlog što petorica policajaca neće odgovarati za to što su pretukli Milovana Jovanovića. O predmetu u kome je Osnovni državni tužilac iz Podgorice okrivio policajce za djela zlostavljanje u vršenju službe, Osnovni sud je, zbog zastarjelosti odbio da odlučuje i tako oslobodio policajce Darka Delića, Darka Kneževića, Dragana Krsmanovića, Velimira Rajkovića i Slavka Minića. Prema optužnici podignutoj krajem juna 2003, pripadnici Interventne grupe PJ Podgorica su zlostavljali i vrijeđali Jovanovića i nanijeli mu lakše tjelesne povrede. On je više puta udaren po glavi i tijelu, rukama, nogama i pendrekom, pa je konstatovano da je brutalno prebijen. Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković objasnio je da je, sredinom ovog mjeseca, od Vrhovnog državnog tužioca tražio da naloži hitnu provjeru povodom ovog predmeta i utvrdi zašto je došlo do zastarijevanja i da li osnovni državni tužilac snosi odgovornost za to.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo