Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1016

Objavljeno prije

na

PLUS

 

ŽENSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA Crne Gore plasirala se na Evropsko prvenstvo koje će u decembru biti odigrano u Norveškoj i Danskoj. Plasman na Evropsko prvenstvo najveći je uspjeh crnogorskih rukometašica od obnavljanja državne nezavisnosti. Crnogorske rukometašice pobijedile su u Hlohovecu Slovačku 32:27 (17:11) i tako obezbijedile jedno od prva dva mjesta u šestoj grupi kvalifikacija koje vodi na šampionat Evrope. Pobjedom na Slovačkom Crna Gora je zabilježila treći trijumf u kvalifikacijama. Crnogorske rukometašice ranije su pobijedile Slovačku u Pljevljima 39:24 i Poljsku u Lublinu 31:21 i igrale neriješeno sa Rusijom u Podgorici (28:28). Najefikasnija u reprezentaciji Crne Gore bila je Jovanka Radičević koja je postigla 13 golova. Bojana Petrović se devet puta upisala u listu strijelaca, dok je Marija Jovanović četiri puta bila strijelac.

MJESEC POŠTOVANJA DŽEZA – JAM 2010, manifestacija na kojoj nastupaju srpski trubač Stjepko Gut i američki pijanista Ehud Asherie, kao kao i Mića Marković, Miša Blam i Miša Krstić, održava se od 1. do 10. aprila u Podgorici, Cetinju, Kotoru i Pljevljima. Manifestaciju je zvanično otvorio Vojni orkestar počasne garde Crne Gore, a redovne svirke priređivaće studenti muzičkih akademija iz Graca i sa Cetinja. Niz pratećih programa, od izložbi plakata Louis Armstrong: The King of Jazz u Kotoru i Duke Ellington Remembered u Podgorici, preko projekcija filmova, pa do finalne džez svirke na zatvaranju, čine program džez manifestacije koju je organizovalo udruženje Jazz Art. Završnica manifestacije, u KIC Budo Tomović u Podgorici, posvećena je crnogorskom džez trubaču, flautisti i trombonisti Nikoli Mimu Mitroviću, članu čuvenog seksteta Marković-Gut, koji je preminuo 25. januara u Budvi. Partneri organizatora manifestacije su Kraljevsko pozorište Zetski dom, Muzička akademija Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet Vasa Pavić, američka ambasada u Crnoj Gori i WUS Austria, Erste fondacija.

MINUS

 

ŽELJEZARA u Nikšiću nije poštovala rok u kom je trabala da ugradi novu opremu za otprašivanje gasova čime bi bio ublažen problem aerozagađenja iz te fabrike. Udruženje građana Ozon podsjetilo je ovih dana da je rok istekao 31. marta. U Ozonu tvrde da je Nikšić „nesumnjivo najveća žrtva ekonomske krize u Crnoj Gori” i pozivaju nadležne državne i lokalne institucije da saopšte javnosti koji je „optimalan rok za zaokruživanje prvog dijela najavljenih investicija u modernizaciji Željezare”. Iz tog udruženja apeluju na nadležne državne institucije da ne dopuste da građani Nikšića budu žrtve eventualnih kompromisa, koji će uključivati „dalje nepoštovanje ekoloških standarda u radu fabrike, što bi dodatno ugrozilo i njenu konkurentnost na tržištu”. Oni podsjećaju da su ekološke organizacije, učesnice kampanje „Naše pravo je da udišemo nezagađeni vazduh”, uvijek isticale da nijesu za zatvaranje Željezare, već za njenu modernizaciju.

 

SKUPŠTINA Crne Gore po četvrti put će produžiti rok za usaglašavanje važećeg izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore. Rok, koji ističe 30. aprila, najvjerovatnije će biti produžen do 1. januara naredne godine. U Skupštini Crne Gore načelno je dogovoreno da se zakaže posebna sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati samo o izmjenama Ustavnog zakona. Skupština Crne Gore dostavila je ranije Venecijanskoj komisiji radnu verziju izbornog zakonodavstva, a njihovo ekspertsko mišljenje, prema najavama, očekuje se u junu. Poslanik DPS-a i koordinator Radne grupe za izborno zakonodavstvo Miodrag Vuković kazao je da je motiv za novo produženje roka otklanjanje sumnje u legitimnost lokalnih izbora zakazanih za 23. maj, kao i stvaranje uslova za kvalitetniju pripremu izbornog zakonodavstva. On je ocijenio da će period od juna do kraja godine biti dovoljan da se dođe do konačnog teksta zakona koji će važiti za sljedeće izbore. Ako ne bude produžen peti put. I tako dalje.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo