Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1022

Objavljeno prije

na

PLUS


RUKOMETAŠICE BUDUĆNOSTI osvojile su Kup pobjednika kupova. Podgoričanke su u punoj Morači, savladale danski Kif Vejen 18:16 u revanš meču finala i tako se domogle trećeg pehara u ovom takmičenju, nakon trijumfa iz 1985. i 2006. godine. Za Budućnost je to, ujedno, četvrti evropski trofej, jer je 1987. godine osvojila i tadašnji Kup IHF-a. ,,Za mene i djevojke ovo je početak, mislim da smo na pravom putu u posljednja tri-četiri mjeseca. Očekuje nas još više rada i vjere u sebe, u ono što radimo, pogotovo nakon ovakvog uspjeha. U suprotnom, ne možemo očekivati bolje dane, posebno u Ligi šampiona”, rekao je Dragan Adžić, trener Budućnosti T-Mobile. Kapiten Budućnosti Marija Jovanović rekla je da su rukometašice tog kluba dokazale da mogu da igraju na ovakvom nivou i da će ih takva igra krasiti ubuduće. ,,Najljepše od svega je što smo imale priliku da pred našom publikom podignemo pobjednički pehar. Mislim da svaki igrač živi za to u svojoj karijeri”, kazala je Sanela Knezović, golman Budućnosti.

1022bmeljineOPŠTA BOLNICA U MELJINAMA organizovala je trideset besplatnih dermatoloških pregleda povodom Euro melanom dana. Dušanka Petrović, dermatovenerolog, objasnila je da je cilj pregleda bio da se pacijenti nauče preventivi i samopregledu, kako bi na vrijeme otkrili promjene na koži, među kojima je najozbiljnija upravo melanom. Na sreću od trideset pacijenata koji su pregledani, kazala je ona, niko nije imao ozbiljne promjene na koži.

 

MINUS

1022bmedenicaVESNA MEDENICA, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, smatra da izjava gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića da ne bi rekao gdje se nalazi Darko Šarić čak i kada bi to znao nije „opasna” za vladavinu prava u Crnoj Gori. Vaistinu. Za nešto čega nema, ništa nije opasno. „Bilo koja izjava pojedinca ne može ugroziti ni pravni poredak ni vladavinu prava”, uvjerena je Medenica. Medenica je rekla da će ,,kao građanka” svoje mišljenje ostaviti za sebe, a da kao predsjednik Vrhovnog suda smatra da političari sami snose odgovornost za ono što su rekli pred nadležnim organima. Na pitanje da li bi ona prijavila Šarića kada bi znala gdje se nalazi kazala je da na to pitanje treba vjerovatno da odgovori da bi prijavila svakog za koga zna da je počinio krivično djelo, bez obzira ko to bio. Vjerovatno.

1022bruletKOMISIJA ZA RASPODJELU PRIHODA OD IGARA NA SREĆU još nije objavila javni konkurs za ovu godinu, što je po zakonu trebalo da učini u januaru. Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Komisiju da raspiše konkurs kako bi organizacijama civilnog društva bilo omogućeno da realizuju svoje planove i programe. ,,Uprkos zakonskoj obavezi i definisanim rokovima za objavljivanje konkursa, Komisija i ove godine nastavlja sa praksom kašnjenja objavljivanja konkursa i onemogućava NVO da realizuju svoje planove i programe”, ocijenjeno je iz te organizacije. Takvim metodom rada, navodi se u saopštenju CRNVO , Komisija stvara ambijent u kojem se ne poštuju i ne primjenjuju zakonska rješenja i dovodi u pitanje svrhu njihovog donošenja i postojanja.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo