Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1020

Objavljeno prije

na

PLUS


SRĐAN MILIĆ, predsjednik SNP-a, ocijenio je ,,poraznom” činjenicu da Skupština nije formirala Istraživačko-dokumentacioni centar za prikupljanje činjenica o događajima iz perioda 1991-2001, iako su pretpostavke za to stvorene još u decembru 2007. godine. Milić je podsjetio da kada je u Skupštini usvojena Rezoluciju o ispunjavanju obaveza Crne Gore u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, potpredsjednik parlamenta Rifat Rastoder podnio amandman i zatražio od SNP-a, kao predlagača Rezolucije, da definiše dokumentom da je Vlada obavezna da obezbijedi stvaranje tog centra. Rezolucijom je Skupština pozvala Vladu da, formom posebnog istraživačko-dokumentacionog centra, stvori formalno-pravne i druge pretpostavke za utvrđivanje istine o događajima sa mogućim elementima zločina, od 1991-2001. godine, neposredno vezanim za Crnu Goru. Milić je naglasio da je jasna pozicija SNP da niko ne smije dovoditi u pitanje potrebu suočavanja s prošlošću i da zločinac kao svoju karakternu osobinu nema nacionalnu pripadnost, nego djelo koje radi. Lijepo je takve stvari čuti sa SNP-ovih strana, premda ne treba zaboraviti da je ideja o formiranju centra poslužila kao zamjena za lustraciju i da je zapravo nastala da nikad ne bi bila realizovana.

1020brukometRUKOMETAŠICE Budućnost T- Mobile pobijedile su u Koldingu danski Kif Vejen 23:20, u prvoj utakmici finala Kupa pobjednika kupova Evrope. Crnogorski prvak trijumfom u Koldingu napravio je krupan korak ka trećem trofeju Kupa pobjednika kupova u klupskoj istoriji. Budućnost je trofej u tom takmičenju osvajala 1985. i 2006. godine. Kif Vejen je poveo 1:0 i prvi i posljednji put bio u vođstvu. Budućnost je serijom od šest uzastopnih golova povela 6:1, razlika je u 32. minutu iznosila šest, a u 46. minutu osam golova. U posljednjih 15 minuta meča domaćin je serijom 4:0 uspio da ublaži poraz i zaostatak smanji na tri gola. U pobjedničkom timu najefikasnija je bila Katarina Bulatović sa osam, Jovanka Radičević postigla je pet, a Marija Jovanović četiri gola. Po tri puta u listu strijelaca upisale su se Dragana Pecevska i Milena Knežević. Revanš je na programu 16. maja u Podgorici.

MINUS


1020bveljovicVESELINU VELJOVIĆU, direktoru crnogorske policije, načisto je dosadila priča o velikim i malim ribama. On je negirao tvrdnje da se crnogorska policija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije obračunava samo sa „sitnim ribama”, jer su ,,obrađivane aktivnosti i visoko pozicioniranih državnih zvaničnika”. „Ta priča o velikim i malim ribama je prosto istrošena i nema utemeljenja u realnom činjeničnom stanju”, kazao je Veljović novinarima. On je rekao da je jasno da u Crnoj Gori postoji politička volja i podrška nadležnih državnih organa u „eliminisanju” organizovanog kriminala i korupcije, koji su prisutni ne samo u Crnoj Gori, nego i državama regiona i razvijenim demokratijama. „Ne bih posebno tretirao pitanje kako uloviti malu ili veliku ribu. To je pitanje dosta paušalno”, rekao je Veljović. Možda bi bilo dobro da na nekom od brojnih seminara o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neko pomogne direktoru policije da uoči razliku između malih i velikih riba. Možda su u zatvoru samo sitni prestupnici zato što Veljović ne zna razliku, ne zato što žmuri.

1020bskolaMANJE OD POLA romske djece u Crnoj Gori ide u osnovnu školu, a nadležni ne preduzimaju ništa i kada neko od njih odustane od školovanja. Prema podacima Centra za romske inicijative iz Nikšića u Crnoj Gori od 2587 djece RAE populacije od šest do 15 godina, 47,4 odsto pohađa školu, dok se ostalih 1362 djece ne školuje. Njih 1063 nikada nijesu ni išli u školu. Centar je, uz pomoć nevladine organizacije Enfans i Udruženja žena Roma Žensko srce, od 1. aprila počeo kampanju Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju važi i za RAE djecu, zar ne, sa ciljem da se poveća broj te djece u osnovnim školama. Kampanja će se sprovoditi u Podgorici, Nikšiću i Beranama u kojima živi oko 70 odsto romske populacije. ,,Kada romska djeca odustanu od školovanja, nadležne institucije ne obraćaju pažnju, kada su u pitanju romska djeca ne pišu kazne koje su predviđene zakonski ako dijete odustane od škole, a osnovno obrazovanje je obavezno. Da jedno dijete većinske populacije odustane, škole bi odmah reagovale”, rekla je koordinatorka programa Fanija Delija.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo