Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1019

Objavljeno prije

na

PLUS

 

TATJANA PEJOVIĆ I ALEKSANDAR ĆILIKOV, istoričari umjetnosti, u svom autorskom tekstu izrazili su jasan stav protiv gradnje hidroelektrana na Morači i ukazali na njenu vrijednost sa aspekta istorije umjetnosti koji do sada nije razmatran. ,,Šta čeka Moraču? Ona se ne može izmjestiti. Suviše je složen organizam sa toliko specifičnosti za koje naše društvo nije stručno ni materijalno doraslo. Njeno ‘čupanje’ iz veličanstvenog kanjona bilo bi neoprostiv zločin”, pišu autori. Dalje naglašavaju: ,,Manastir Morača je jedini sakralni srednjovjekovni spomenik koji je dočekao naše vrijeme bez dogradnji i degradacija… Morača stoji pred nama onakva kakvu je prije 758 godina podigao Stefan Vukanović Nemanjić u slavu Uspenja Bogorodice”. Zar nju založiti, pitaju autori, radi velike nepoznanice koju izvjesno nosi podizanje brana na čudesnoj rijeci koja je manastiru podarila ime.

 

EKUMENSKI CENTAR Don Branko Sbutega biće izgrađen u samostanu Svetog Nikole na Prčanju. Početak gradnje je postavljanjem ploče označila predsjednica opštine Kotor Marija Ćatović. ,,Centar će afirmisati saradnju, zbližavanje i ravnopravan dijalog među konfesijama i na taj način nastaviti tradiciju kojoj su bili posvećeni život i djelo don Branka Sbutege”, kazala je Ćatović, i dodala da je jedna od njegovih želja bila izgradnja tog doma. Don Ivo Ćorić je kazao da će se gradnja centra intenzivirati u narednih dva mjeseca i da će trajati do 2013. godine. ,,Cilj centra je edukacija, prije svega mladih, kako bi stvarali bolji suživot, otkrivajući kako nas vjera spaja, a ne razdvaja, da ljude ne opterećuju razlike nego da tragaju za sličnostima”, rekao je Ćorić. Centar će koštati oko 1,1 milion eura, a novac je najvećim dijelom obezbijeđen iz Vatikana, kao i iz Crne Gore i Opštine Kotor.

 

MINUS

 

VUJICA LAZOVIĆ, potpredsjednik Vlade, obavijestio nas je da italijanska kompanija A2A, prema raspoloživim informacijama, poštuje sve ugovorne obaveze preuzete kupovinom državnog paketa akcija Elektroprivrede Crne Gore. Lazović je objasnio da je nakon imenovanja predstavnika A2A u organe upravljanja EPCG evidentno stabilno poslovanje i snadbijevanje električnom energijom, kao i intenzivirane aktivnosti na realizaciji većeg broja projekata. ,,Projektom dokapitalizacije i prodaje dijela akcija EPCG, uz očuvanje većinskog vlasništva države, obezbijeđen je renomirani partner, koji će u skladu sa obavezama iz Ugovora obezbijediti ostvarivanje više ključnih ciljeva Vlade” , rekao je Lazović. Reklo bi se – radi čovjek svoj posao. Lazović je inače u Vladi zadužen da zna kako je i koliko koji privatizacioni ugovor poštovan, da li strateški i ostali partneri ispunjavaju svoje obaveze i tome slično. Nikad međutim nijesmo od Lazovića čuli kako stoje stvari sa realizacijom ugovora oko KAP-a, na primjer. Valjda čovjek ne voli da priča o problemima.

 

NA LISTAMA ZA LOKANE ODBORNIKE žene će biti ponovo zastupljene onoliko koliko njihovim kolegama bude po volji. To je obično – skoro nikoliko. Centar za demokratsku tranziciju pozvao je sve političke subjekte, koji će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, da vode računa o zastupljenosti žena na izbornim listama. Podsjetili su na obaveze iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak rekla je kako očekuje da neće biti nastavljen trend pada učešća žena na partijskim izbornim listama. U crnogorskoj Skupštini ima 11 odsto žena, slično je i u lokalnim zajednicama. Godinama gledamo kako nema ništa od dobre volje, rješenje je zakon kojeg nema. „U novom zakonu o izboru odbornika i poslanika moraju se naći odredbe kojima će se usvojiti posebna mjera kvota za manje zastupljeni pol”, rekla je Nada Drobnjak. Jednom ćemo i taj zakon dobiti. Valjda.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo