Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1018

Objavljeno prije

na

PLUS

 

GARET TANKOSIĆ-KELI, bivši šef UNDP, iako već neko vrijeme nije u Crnoj Gori, uključio se u crnogorske rasprave o projektu izgradnje hidroelektrana na Morači i iznio jasne stavove o tome, ali i odnosu crnogorskih funkcionera prema zaštiti životne sredine. U ovonedjeljnom autorskom tekstu u Vijestima Tankosić-Keli je upozorio da ministri i crnogorski čelnici moraju biti primjer kako se pozitivno odnosi prema okolini. Prethodno je potpisao peticiju NVO Green Home za promjenu vladinog plana izgradnje četiri hidroelektrane na Morači, uz jasan stav da je mit koji se mora srušiti to da se Cran Gora suočava sa energetskom krizom. ,,Činjenica je da Crna Gora nema energetski problem. Međutim, Oleg Deripaska, milijarderski rudarski tajkun iz druge države ima, zato što je KAP odgovoran za – manje više – 50 odsto potrošnje energije Crne Gore”, upozorio je Tankosić-Keli.

UPRAVA POLICIJE zaposlila je nekoliko Roma koji su ispunjavali uslove za zapošljavanje u policijsku organizaciju, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović. Veljović je kazao da će crnogorska policija i ubuduće davati doprinos integraciji i poboljšanju kvaliteta života Roma u Crnoj Gori tako što će zainteresovanim pripadnicima ove zajednice, koji budu ispunjavali uslove, pružiti šansu za zapošljavanje u policiji. Kakvo će dobro Romima zapošljenim u policiji to donijeti, vidjećemo. Dobro je ipak, da se domaćim policajcima, čuvenim po specifičnom filingu za manjine, omogući prilika da vježbaju toleranciju.

NEGATIVNI

 

PODGORIČKI SUD ZA PREKRŠAJE kaznio je Nenada Mićunovića sa 900 eura zbog napada na lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića. Medojevića je u februaru ove godine ispred stana u kom živi fizički napao Nenad Mićunović, rođak Branislava Mićunovića, kog je lider PZP prethodno označio kao ,,šefa narko klana u Crnoj Gori”. Nenad Mićunović mu je, po svjedočenju Medojevića, tada zaprijetio da ostavi na miru njegovu familiju. Mićunović je priznao napad, a lider PzP nije želio da učestvuje u sudskom postupku tvrdeći da je u pitanju farsa. Crnogorski sudovi poslali su tom presudom poruku crnogorskim građanima: deset puta je skuplje uvrijediti funkcionera vladajuće partije i lica interesantna Agenciji za nacionalnu bezbjednost, od fizičkog nasrtaja na opozicione lidere i poslanike. Opozicionara možete napasti uz rizik da vas to košta dvije prosječne crnogorske plate. Da zaplačeš.

 

CRNOGORSKI OLIMPIJSKI KOMITET nije učinio ništa da spriječi da se na Evropskom prvenstvu u džudou u Austriji pojave dvije, međusobno zavađenje crnogorske reprezentacije. Čelnici Evropske džudo unije bili su primorani, poštujući pravila, da iz takmičenja isključe reprezentaciju u čijem je timu i Srđan Mrvaljević, najbolji crnogorski džudista i vjerovatno jedini, kako procjenjuju poznavaoci tog sporta, crnogorski takmičara koji je mogao da dobije medalju. Mrvaljević neće nastupiti, kako su javili mediji, jer COK nije htio da uvaži odluku Ministarstva kulture, sporta i medija i obavijesti Evropsku džudo uniju da je Veselin Grbović legitimni predstavnik Džudo saveza Crne Gore.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo