Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 957

Objavljeno prije

na

PLUS

USPORI, život je jedan – jedan je od slogana u kampanji Bezbjednost saobraćaja koju realizuje Uprava policije. ,,Svakog trećeg dana jedna porodica u Crnoj Gori u saobraćajnoj nezgodi izgubi jednog člana”.

Portparol Uprave policije Tamara Popović objasnila je da spot i ostali propagandni materijal „djeluju pomalo šokantno” kako bi vozači shvatili „koliko jedan tren može biti koban i značiti gubitak života”. Ona je podsjetila da je u saobraćaju prošle godine nastradalo 111 osoba.

Na okruglom stolu o bezbjednosti u saobraćaju u organizaciji Kancelarije za održivi razvoj zaključeno je da bi bolja putna infrastruktura, oštrije kaznene mjere i podizanje nivoa saobraćajne kulture, doprinijele smanjenju broja žrtava u saobraćaju.

Rukovodilac Odsjeka za bezbjednost u sabraćaju u Upravi policije Milorad Usančević objasnio je da u Crnoj Gori ne postoje takozvane crne tačke na kolovozima, jer se saobraćajne nezgode, bez izuzetaka, događaju svuda.

CRNOGORSKO DRUŠTVO ZA BORBU PROTIV RAKA ni povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka djece – 15. februara nije zaboravilo najmlađe pogođene tom opakom bolešću.

U želji da pomogne i osoblju Odjeljenja za hematologiju Instituta za bolesti djece Kliničkog centra CrneGore, Društvo je toj ustanovi poklonilo kompjutersku opremu.

,,Prostor namijenjen najtežim pacijentima u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u kojem primaju neophodnu terapiju ranije smo već nekoliko puta opremali. Povodom 4. februara, Dana borbe protiv raka, Društvo je uručilo donaciju Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Dr Jovan Bulajić u Brezoviku – Nikšić u vidu klima urađaja. Prije nekoliko godina smo donirali Specijalnoj bolnici u Brezoviku skupocjeni uređaj za održavanje higijene i prečišćavanje vazduha”, kaže Domagoj Žarković, sekretar CDPR-a.

MINUS

ŽIVA SODA je opet obogatila vodu Morače. U drugom incidentu koji se u proteklih desetak dana desio u Kombinatu aluminijuma iz fabrike Glinica se izlila nova, manja količine žive sode. Konkretni podaci znaće se nakon analize.

Glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica kazala da je prilikom incidenta 11. februara isteklo oko 900 kilograma kaustične sode. ,,Srećna okolnost je što je bila velika količina vode u kanalu i ulila se u Moraču koja je nadošla zbog padavina prethodnih dana, tako da se soda razblažila i smanjila uticaj na životnu sredinu. U svakom slučaju, to KAP ne oslobađa od odgovornosti za incident. Sada imamo rezultate, vodoprivredna inspekcija nam je rekla da nije bilo pomora ribe, i ukoliko budemo imali dokaze o odgovornosti KAP-a preduzećemo zakonom predviđene mjere i obavijestiti javnost”, kazala je Zarubica.

Ukoliko ne budu imali dokaze protiv KAP-a, nego se ispostavi da je soda stigla iz Bangladeša – onda ništa.

NEVRIJEME koje se u srijedu sručilo na Crnu Goru prekinulo je saobraćaj, donijelo mrak. Više gradova u Crnoj Gori bilo je satima bez struje. Ljudi su se smrzavali, pojedine škole su bile zatvorene, otežano su radili domovi zdravlja u nekim mjestima.

Bio je zatvoren i tunel Sozina, kao i putevi Virpazar-Petrovac, preko Paštrovačke gore i Mioska – Boan, preko prevoja Semolj. Putem Podgorica – Cetinje – Budva nekad nijesu mogli kamioni, nekad autobusi. U nikšićkoj opštini zavijano je više od hiljadu kilometara seoskih puteva, jer gradsko Komunalno preduzeće nema dovoljno ni mehanizacije, ni radnika.

Nadležni za otklanjanje posljedica, kao i ranijih godina, pretežno su bili iznenađeni.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo