Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 958

Objavljeno prije

na

PLUS

VEHBIJA ABAZOVIĆ, maslinar iz Bara, za svoja ekstra-djevičanska ulja, osvojio je zlatnu i bronzanu medalju na ovogodišnjem Sajmu maslinara Sredozemlja Maslina Split 2009.
Na ovogodišnje takmičenje pristiglo je 1017 uzoraka maslinovog ulja, konzerviranih maslina, raznih proizvoda od maslina i ambalaže – pakovanja za proizvode od maslina i maslinovog ulja, iz 17 mediteranskih zemalja.
Abazoviću je priznanje uručio predsjednik Hrvatske, počasni knez hrvatskog maslinarstva, Stjepan Mesić.
Na takmičenju maslinara učestvovali su i Barani Ćazo Alković, Peko Pukić, Dino Mujić i Božo Šaltić.
Abazović je prisustvovao i ,,jutarnjoj kafi”, koju je za pet uspješnih maslinara priredio predsjednik Mesić. ,,Rekao mi je kako smo podijelili Jadran – do Dubrovnika njihova sorta ,bjelica’, a od Dubrovnika barska ,žutica’. Uz to me počastio ,komplimentom’ da sam mu veoma drag gost, jer sam jedini Crnogorac niži od njega”, rekao je Abazović.


UDRUŽENJE HOTELA CRNE GORE
optužilo je ministra turizma i zaštite životne sredine Predraga Nenezića da nanosi ogromnu i teško nadoknadivu štetu crnogorskoj turističkoj privredi. Predstavnici Udruženja su u otvorenom pismu ministru saopštili da mora da shvati da greške koje oni prave sami i plaćaju, ali one koje pravi ministar plaćaju svi osim njega.
Hotelijeri, a trebalo bi da oni raspolažu objektivnim pokazateljima, tvrde da je prošlogodišnja turističke sezona jedino prema statistikama Ministarstva turizma bila jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori.
„Stalni i vjerni gosti Crnogorskog primorja za Nenezića su paradajz turisti, dok ruinirana infrastruktura, haos na putevima i plažama, kao i nekontrolisana gradnja ne smetaju njegovoj viziji elitnog turizma”, upozoravaju iz Udruženja hotela.
Hotelijeri takođe upozoravaju da „neuspješne kampanje”, za koje se troši ogroman poreski novac, imaju efekat „plamena od slame”, dok je uvođenjem odluke o eko-taksi poslata loša poruka javnosti.

MINUS

KOTORSKI MASKENBAL, tradicionalni, još jednom je održan u bečićkom hotelu Splendid. Kotorski maskenbal se već treću godinu održava u Splendidu jer Kotor, nakon što je prodat hotel Fjord u kojem su se godinama organizovali maskenbali, prema ocjeni organizatora, nema adekvatan prostor za organizovanje takve manifestacije.

Grupa mladih Kotorana, iz revolta što se maskenbal održava van Kotora, i ove godine u konobi Marinaio organizuje, kako su ga nazvali, Tradicionalni 3. spontani maskenbal, Marinaio 2009.

Zbog ,,nedostatka adekvatnog prostora” razne bi se stvari mogle preseliti u Splendid. Na primjer: Predsjednik Crne Gore. Kud će Predsjednik u rezidenciju na Cetinju, zatrpanom snijegom, bez vode i struje. Oglas je lako sastaviti: mijenjam rezidenciju na Cetinju za polupansion u Splendidu.

SULEJMAN TIHIĆ, predsjednik SDA BiH pozdravio je odluku Bošnjačke stranke da uđe u predizbornu koaliciju sa DPS, kao promišljenu i mudru sa stanovišta jačanja pozicija Bošnjaka u Crnoj Gori i kao dobre spone i oslonca jačanja saradnje BiH i Crne Gore.

,,Mislimo da je veoma dobro što ćete, svojim prisustvom u vlasti, doprinjeti boljem položaju bošnjačkog naroda, njegovoj afirmaciji i ravnopravnosti, jačanju kulturnih institucija, ali i ukupno kroz odnose dvije države – stabilnosti u regionu i bržem približavanju EU i NATO, što je cilj i BiH i Crne Gore”, kazao je Tihić.

Delegacija SDA u Crnoj Gori boravila je na poziv DPS-a, bili su kod Đukanovića, Vujanovića i razgovarali sa čelnicima Bošnjačke stranke.

Sve je lijepo sa saradnjom, samo za Tihićev pokušaj davanja uzvišenog smisla ulasku BS u koaliciju sa DPS-om, nema veze s realnošću. Nije, naime, riječ o mudrosti, nego o nuždi, strahu BS da će ih ako izađu sami na izbore DPS lomiti na sve moguće načine. Sa Tihićeve strane radi se – o političkoj neučtivosti.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo