Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 959

Objavljeno prije

na

PLUS

MINISTARSTVO PROSVJETE obećalo je kako će pokrenuti postupke za razrješenje direktore škola koji prekrše naredbu o zabrani uzimanja novca od učenika za obrazovne aktivnosti koje nijesu predviđene nastavnim planom.

Ministarstvo je nakon više upozorenja direktorima da ne traže novac od roditelja i staratelja jer je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno, donijelo Naredbu o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika.

„Poslali smo dopis direktorima, ali pošto nijesmo bili zadovoljni sa kompletnim odgovorom, onda smo se opredijeli da to predočimo u ovakav zakonski dokument – naredbu koja je kratka i sadrži samo jedan član”, rekao je ministar Sreten Škuletić.

„Ako je predviđeno da djeca obiđu neki kulturno-istorijski ili neki drugi objekat, ako je to u skladu sa programom, to škola treba da podmiri. Ako nije, smatramo da su to dodatni nameti i da ne bi trebalo da se uzimaju od djece”, rekao je ministar.

 

ASTEROID „2009 DD45″, dimenzija 21 sa 47 metara, proletio je pored Zemlje, a razmak između naše planete i asteroida bio je samo 72 hiljade kilometara.

Procjenjuje se da je slične veličine bio asteroid ili kometa koja je eksplodirala iznad Tunguzije 30. juna 1908. godine, kada je uništeno 80 miliona šumskih stabala na površini od preko dvije hiljade kilometara kvadratnih. Novi asteroid uočili su australijski astronomi, a njihovo posmatranje potvrdio je Centar Međunarodne astronomske unije za manje planete, koji vrši katalogizaciju stijena u Sunčevom sistemu.

Još se ne zna kakve su precizno zasluge Vlade Crne Gore za to što nas je asteroid promašio, ali je izvjesno da su, kao i za sve ostalo, velike.

MINUS

BRANO PEROVIĆ, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, odlučio je da u crnogorskoj ekspediciji koja bi trebalo da se popne na Mont Everest nema mjesta za alpiniste planinarskog kluba Komovi.
,,Više je nego očligledno da se radi o neopravdanom i za sport neprimjerenom favorizanju aplinista nikšićkog Javorka”, kazao je alpinista Dragan Bulatović.

Bulatović i Milan Radović prošle godine su osvojili jedan od najtežih svjetskih vrhova: Manaslu. Bio je to najveći uspjeh crnogorskih planinara od sada. Po svoj prilici nedovoljan. Kako za crnogorske zvaničnike koji im nijesu ni čestitali, tako i za Perovića koji je procijenio da za njih nema mjesta u ekspediciji. Neko bi mogao pomisliti da to ima veza sa politikom, jer je Radović istaknuti član Narodne stranke.

Bulatović i Radović su planirali da se okviru ,,Velikog crnogorskog puta na krov svijeta”, 21. maja, na godišnjicu nezavisnosti, popnu na Mont Everest. Možda se tog dana zavijore dvije crnogorske zastave, da i sa krova svijeta poručimo da nema granica našim podjelama.

ELEKTROPRIVREDA prevazilazi sebe samu. Crnogorski građani dostavili su toj firmi gotovo 2. 400 zahtjeva za reklamaciju januarskih računa. Od toga je, kako su javili, urađeno 75 odsto, odnosno u toliko slučajeva je ,,korigovana potrošnja”.

Najviše zahtjeva za reklamaciju januarskih računa bilo je iz Podgorice, oko 1,2 hiljade. Iz Nikšića je stigao 271 zahtjev, Berana 188, Pljevalja 154, Bijelog Polja 147, Kotora 104, Ulcinja 74, Herceg Novog 50, Bara 42, Cetinja 33,Rožaja 31, Mojkovca 30, Budve 25, Žabljaka deset, Tivta devet i iz Kolašina dvije.

Građani su se u januaru žalili na visinu računa za struju tvrdeći da nije moguće da su potrošili toliku količinu električne energije u mjesecu u kojem nije bilo toliko hladno.

Malo – malo, pa Elekrtoprivreda podsjeti da se za krađu struje može otići u zatvor. A šta kad krade Elektroprivreda?

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo