Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 961

Objavljeno prije

na

PLUS

LIDIJA LEOVAC iz Herceg Novog, samohrana majka dva djeteta, žena koja živi kao podstanar i ima preduzeće u kome trenutno radi sedam radnika, ministarka bez portfelja u budućoj ženskoj vladi, najprije je Vesni Nikolić, radnici hotela Onogošt, poklonila svu ušteđevinu. Potom je predstavila akciju Svi po jedan euro. Akcija pod geslom solidarnost, humanost, čovjekoljublje ima za cilj da pokrene sve vladine i nevladine institucije, političke partije i strane ambasade i predstavništva, građane koji to mogu da priušte, da uplate makar euro i tako pomognu onima kojima je pomoć neophodna. ,,Nijesam u poziciji da pomognem svima, ali kao čovjek mogu to pokušati, mogu organizovati jednu ovakvu akciju i pomoći ljudima koji su ugroženi”, kazala je Lidija Leovac. Ona se nada da će joj Vlada i Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja izaći u susret, kao i da će joj resorni ministar omogućiti uvid u spisak socijalno ugroženih građana Crne Gore.

eko-meduzaEKO MEDUZA, bjelopoljska kompanija koja se bavi proizvodnjom i preradom voća, povrća, gljiva i žitarica, kao i šumskih plodova i ljekovitog bilja, počela je sadnju na plantaži od 65 hektara, na lokaciji Kukavički vrh. Njen vlasnik Jezdimir Vujičić kaže da se trenutno obavlja sadnja jabuka, a da će heljda i raž biti zasijani na 40 hektara. Firma trenutno zapošljava 70 radnika, a u prošloj godini otkupila je sve ponuđene tržišne viškove biljnih proizvoda sa tih i susjednih prostora. ,,Izvozimo u zemlje okruženja i EU – Mađarsku, Njemačku, Luksemburg, a očekujemo i dobru saradnju sa resornim ministarstvom i lokalnom upravom”, kaže Vujičić.

MINUS

svetoSVETOZAR MAROVIĆ, potpredsjednik Demokratske partije socijalista opet je bio duhovit i vidovit. Ocijenio je da bi opoziciji najviše odgovarao izborni slogan – Gubim, ali se nadam i prognozirao rezultate izbora. Izvjesno je, kaže Marović da Pokret za promjene ima najveći pad u odnosu na sve ostale političke stranke, da taj pad bilježi i Nova srpska demokratija. ,,Kod Socijalističke narodne partije može se primijetiti blaga stagnacija, koja nekome može ličiti skoro na neprimjetni rast”. Marović predviđa da će koalicija Evropska Crna Gora osvojiti više od 52 odsto glasova birača, ili minimalno 43 mandata, ,,iako je realno da taj broj mandata bude i veći”. ,,SNP će dobiti od 12 do 14 mandata, NOVA od 10 do 12, PzP od sedam do osam, Demokratski centar i Liberalna partija tri, Narodna i Demokratska srpska stranka tri mandata. Albanske stranke će imati dva do tri”. Reklo bi se: UDBA je mnogo pouzdaniji instrument od staklene kugle.

milo-djukanovicMILO ĐUKANOVIĆ, predsjednik DPS-a, šampion je negativne kampanje uoči izbora 29. marta. Najotrovniji je prema lideru PZP-a: ,,Ovih dana lider stranke koja sebe voli da proglašava partijom eksperata trčkara po Crnoj Gori, nariče i ne bilo primjenjeno, kao ona vidovita Zorka proriče šta će se dogoditi Crnoj Gori ako DPS ostane na vlasti…”. ,,Nagledali smo se sijača magle kao Medojevića u zadnjih 10 godina u nebrojeno slučajeva, iako moram da priznam da prema njemu kao novom liku nekog profila političkog cirkusanta imam određene simpatije u odnosu na druge koji se pojavljuju i koji istu priču pričaju sa mnogo pesimističnijim izrazom lica”. Od tolike magle ne vidi se ni autoput, ni masa drugih čudesa koje je posijao DPS. Srđan Milić je, kaže lider DPS-a, ,,posljednji čovjek na planeti koji bi mogao reći da je Crna Gora spržena zemlja zbog navodne nekvalitetne vlasti”. Zato što bi ,,država zaista bila spržena da je kojim slučajem SNP imao veću političku težinu u godinama kada su slijepo slijedili Miloševića i Koštunicu, a pogotovo 1999. kada su prizivali NATO avijaciju da svoje bombe baci na Crnu Goru”. Đukanović je, kao što svi znamo, odvajkada sljedbenik Mahatme Gandija.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo