Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 962

Objavljeno prije

na

PLUS

ŽENE iz četiri NVO – SOS Nikšić, Crnogorski ženski lobi, Stella, Ženska akcija – pozvale su političke partije da, prilikom raspodjele mandata, povedu više računa o zastupljenosti žena u javnom životu. ,,Poražavajući procenat od 14 odsto žena na izbornim listama za izbore 29. marta 2009. govori o stepenu razvoja demokratije u Crnoj Gori. Na listama za izbore 2002. bilo je 22 odsto žena, u parlamentu ih je bilo – 10 odsto. Od 24 procenta žena koje su bile na listama za izbore 2006. u parlament je ušlo njih – 11 odsto. Ako se ovakav trend raspodjele mandata nastavi u parlamentu Crne Gore biće – sedam ili osam žena”, upozorile su ženske NVO. Podsjećajući da u Crnoj Gori partije još uvijek imaju pravo da, nakon izbora, promijene pola izborne liste, one su najavile da će u direktnim razgovorima od predstavnika političkih partija tražiti da pokažu privrženost demokratiji i poštuju zakone tako što će uvažiti činjenicu da više od pola stanovnika ove zemlje čine – žene. kamelijaFEŠTA KAMELIJA još jednom je obilježila početak proljeća u Stolivu. Manifestacija je počela izložbom aranžmana od cvijeta kamelije u Pomorskom muzeju Crne Gore. Organizovana je i izložba likovnih radova sa radionice u prirodi, prezentacija literarnih radova, te obilazak i izbor najljepšeg đardina sa kamelijama. U okviru fešta bio je i izlet pješačkom stazom na brdo Vrmac i Gornji Stoliv i tradicionalna mušuljada. Otvarajući izložbu sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor Ljiljana Jovović, kazala je da su najveće bogatstvo jedne zemlje njeni autohtoni običaji i ,kako je kazala, ,,što ih više njegujemo to smo bogatiji”. ,,Kotor je neiscrpan izvor običaja koji se prenose s koljena na koljeno, a predstavljaju značajne kulturne vrijednosti. Dio tog bogatstva je i tradicionalna Fešta kamelije, koja slavi ljepotu, raskoš i prolaznost ovog egzotičnog cvijeta”, rekla je Jovović. Izložba je bila posvećena nedavno preminuloj profesorici Vesni Lipovac-Radulović koja je jedan od osnivača manifestacije.
Stolivska fešta traje do 25. aprila.

MINUS

milo-djukanovicMILO ĐUKANOVIĆ, predsjednik Vlade i vladajuće partije u predvečerje izbora naglo se, na nekoliko sati, preobratio u rafiniranog obožavaoca umjetnosti. Na Cetinju je profesoru Pavlu Pejoviću, direktoru Narodnog muzeja, uručio nagradu Petar Lubarda. Uručujući nagradu, premijer Đukanović kazao je da je Pejovićev rad ocijenjen ,,kao izuzetno djelo snažnog i prepoznatljivog stvaraoca, koje potvrđuje njegov pregalački izraz, koji nosi autentičnu poetiku modernog skulptora i majstora obrade univerzalnih tema”. ,,Uvjeren sam da prisustvujemo istinskom prazniku kulture i da večerašnji salon Petar Lubarda svjedoči o izuzetoj i univerzalnoj vrijednosti crnogorske umjetnosti, sjajnoj niski vrijednih umjetničkih likovnih djela ne samo Lubarde već i Milunovića, Stijovića, Dada, Voja, Dimitrija…”, rekao je premijer. Oslovljavati umjetnike imenom, priliči onima koji su sa umjetnošću na ti. Ovako nije sigurno: Dado Đurić ili Dado Polumenta? Đukanović je kazao da je kultura najbitniji segment našeg opšteg prostornog razvitka i najvredniji činilac međunarodne afirmacije. Mi mislili da je tranzit.

 

vesna-medenicaVESNA MEDENICA, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, u ponedjeljak je pokazala kako napraviti prekršaj i ostati nekažnjen. U poslijepodnevnim satima dovezla se službenim automobilom u Ulici Slobode, u centru Podgorice, a njen vozač je automobil parkirao na sred pješačkog prelaza. Medenica i vozač su izašli iz automobila, zaključali vozilo i uputili se niz Hercegovačku ulicu. Automobil marke audi bio je dvadesetak minuta parkiran na pješačkom prelazu, ali Komunalna policija nije reagovala. Nakon što je završila neke svoje poslove, Medenica i njen vozač su ušli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu. Ovih dana saopšteno je da je Komunalna policija prošle godine u Podogorici ,,paukom” premjestila 4923 vozila, a za nepropisno parkiranje napisala 3649 kazni. ,,Pauk” je zaradio 323.442. eura. Među kažnjenim vjerovatno nema nedodirljivih poput Vesne Medenice koji bi prvi trebalo ličnim primjerom da pokažu kako treba poštovati zakone i saobraćajne propise.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo