Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 963

Objavljeno prije

na

PLUS

HIPOTEKARNA BANKA je u vidu donacije uručila namještaj Domu za stare Grabovac u Risnu. U upravi kažu da je ovaj gest potvrda posvećenosti Hipotekarne banke vrijednostima poštovanja ljudi u poodmaklim godinama i poboljšanje njihovih životnih uslova. „Ovom donacijom Hipotekarna banka pomaže da se u Domu opremi dio prostorija za zajedničke i službene namjene, kao i kulturno-umjetničke sadržaje i doprinese da se korisnici i zaposleni udobnije osjećaju u prostorijama, gdje obavljaju svakodnevne aktivnosti”, izjavila je Diana Radović, direktor filijale Kotor, prilikom uručivanja donacije. Dom starih Grabovac u Risnu je jedina državna ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica. Dom danas broji 310 korisnika iz svih krajeva Crne Gore, među kojima su i 22 izbjegla i raseljena lica.

danilovicGORAN DANILOVIĆ, zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije izvinio se Centru za demokratiju i ljudska prava zbog ocjena koje je iznio na račun te organizacije u vezi sa njenim predviđanjima o rezultatima parlamentarnih izbora. Rijedak gest na ovim prostorima. Iz CEDEM-a nema izvinjenja zbog toga što je omanuo u nekim prognozama. Ta kuća je nekoliko dana pred izbore objavila da će za Narodnjačku koaliciju glasati jedan, a glasalo je tri odsto birača. Umjesto izvinjenja, iz CEDEM-a je stigla analiza da su narodnjaci u završnici kampanje koristili ,,oštriju retoriku”, pa im se, eto, isplatilo. ,,Stranka penzionera i invalida može biti najprijatnije iznenadenje na ovim izborima”, istražio je CEDEM. Nije bila. Izlaznost su promašili za svega pet-šest procenata. Analiziraće to naknadno.

MINUS

kockanjeKOCKANJE među maloljetnicima veliki je problem u Nikšiću, upozorili su iz nevladine organizacije ALFA centar. Dostupnost kladionica i kockarnica i aktivno učešće maloljetnika u igrama na sreću je, pokazalo je istraživanje te i NVO Stav, ozbiljan društveni problem. U ALFA centru tvrde da se problem maloljetničkog klađenja može staviti na drugo mjesto oboljenja zavisnosti, poslije narkomanije. Istraživanje je pokazalo da u porodici, osim maloljetnika, kockaju i očevi (u 70 odsto slučajeva) i u 30 odsto majke. Najčešće se kocka iz zabave – to je navelo 45 odsto ispitanika, zbog novca 40 odsto, želje za pobjedom deset i iz navike pet odsto anketiranih.

djurovic-saletaDRUGE POLOVINE naših državnih funkcionera, ne samo što su znale da nađu prikladne partnere, nego i zarađuju često više od svojih bračnih drugova. Ili drugarica. Na vidjelo je izašlo da Lidija Đukanović, premijerova žena, prima 1436, dok njen suprug kućnom budžetu doprinosi sa samo 1227 eura. Rekorder po primanjima je Šaleta Đurović, bračni drug potpredsjednice Vlade za evropske integracije Gordane Đurović. Dok ona prima platu od 1,137 eura, suprug Šaleta dobija pet prosječnih neto plata u Agenciji za elektronske komunikacije. To je, kažu, oko šest hiljada eura. Plus dvije i po prosječne plate Montenegro erlajnza, jer je tamo član odbora direktora. Ko kaže da ne napredujemo ka Evorpi – prije samo tri godine, kada mu je supruga započinjala karijeru minstarke, Đurović je mjesečno zarađivao 370 eura. U međuvremenu se napredovalo.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo