Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 964

Objavljeno prije

na

PLUS

CRKVA u Bajicama biće otvorena za vjernike i Crnogorske i Srpske crkve.  Tako su se dogovorili građani Mjesne zajednice Bajice na nedavnom zboru. Ujedno je predloženo da Crkveni odbor Crnogorske pravoslavne crkve bude dopunjen predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.  Podsjetimo, oko crkve u Bajicama više puta zamalo nije došlo do sukoba vjernika CPC i SPC. Zbog toga inicijativa mještana Bajica zaslužuje pohvalu. Međutim, pitanje je kakva će biti njen rezultat. Iz Crkvene opštine Cetinje saopšteno je da niko od članova Crkvenog odbora iz Bajica, koje je postavila Mitropolija crnogorsko-primorska, nije učestvovao na pomenutom zboru. ,,Nije tačna tvrdnja Mitropolije crnogorsko-primorske da na skupu Mjesne zajednice Bajice, na kojoj se raspravljalo o korišćenju crkve u tom mjestu, nije bilo predstavnika Srpske pravoslavne crkve”, kazao je tim povodom predsjednik Mjesne zajednice Bajice Niko Martinović. Prema njegovim riječima, ,,zbor je potvrdio bajićku vjekovnu, tradicionalnu i svetu volju i odluku da je ovaj Božji hram bio, jeste i biće otvoren za sve koji u njemu žele i hoće da se Bogu mole”. Mitropolit Amfilohije, sudeći prema reagovanju njegove mitropolije, za to neće ni da čuje.

univerzitet-mediteranSTUDENTI Univerziteta Mediteran organizovali su studentski protest i dobili što su tražili – bolje uslove studiranja. Univerzitet je prihvatio sve njihove zahtjeve. Prije nego što je rektor Janko Radulović potpisao da će uprava Mediterana ispuniti sve zahtjeve, studenti su organizovali i protestnu šetnju do rektorata Mediterana. „Zahtijevali smo poboljšanje uslova studiranja i usluga koje Univerzitet pruža studentima, renoviranje studentskih prostorija, povećanje kapaciteta informatičke sale i opšte podizanje usluga koje fakulteti pružaju studentima. Sve naše zahtjeve u cjelini je usvojio rektorski kolegijum, a dokument je potpisao rektor Univerziteta”, kazao je predsjednik Studentskog parlamenta i student ombudsman Marin Radojević. On je rekao da je oko 800 studenata, sa šest fakulteta Univerziteta Mediteran, učestvovalo u „protestnom maršu” do prostorija rektorata. „Željeli smo pokazati da nijesmo broj indeksa, već obrazovani i mladi ljudi koji imaju svoje potrebe”, kazao je Radojević.

 

MINUS

radniciSOCIJALNI KARTON građani Crne Gore, prema najnovijoj najavi, imaće do 2011. godine. Nije moguće prebrojati koliko je puta vlast najavljivala izradu socijalnih kartona u protekle tri decenije. Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja pohvalilo se da je napravilo dokument Izrada detaljnih specifikacija neophodnih za izradu socijalnog kartona građana. Time su, kažu, stvorene sve pravne pretpostavke za realizaciju projekta o kojem se u Crnoj Gori govori od kraja sedamdesetih. Očekivane koristi od sistema socijalnog kartona biće efikasnija materijalna davanja, uvođenje standardizacije u radu, stvaranje temelja za razvoj novih usluga u sistemu socijalne zaštite, omogućavanje stvaranja preciznih i tačnih izvještaja, olakšavanje i ubrzavanje procedure dobijanja socijalne pomoći za građane. Nadasve, socijalni karton će, tvrde iz Vlade, omogućiti izgradnju efikasnog sistema socijalne zaštite. Ko preživi, pričaće.

vukovic-miodragMIODRAG VUKOVIĆ, visoki funkcioner DPS-a, objasnio je da njegova partija neće dozvoliti da u rukovodstvu crnogorskog parlamenta bude neko ko je protiv države Crne Gore i bori se protiv njene samostalnosti. Kriterijume prema kojima će se ustanoviti ko je protiv države, ustanoviće, dabome, DPS. Na pitanje da li bi Socijalističkoj narodnoj partiji, kao najjačoj opozicionoj stranci, trebalo da pripadne potpredsjedničko mjesto, Vuković je podsjetio da je toj stranci pripalo mjesto predsjednika Nacionalnog savjeta za evropske integracije. Vuković kaže da je uslov da DPS podrži opozicionog predstavnika da to bude čovjek koji zna šta je parlamentarni rad, šta je drugačiji stav, tolerancija, uvažavanje drugačijeg mišljenja. „Ali iznad svega i prije svega osnovni uslov je da se taj čovjek klanja državi, da mu je ona svetinja”. Vremena kad su DPS i SNP jedinstveno klanjali nekim drugim državama zaboravljena su po službenoj dužnosti. Ostalo je samo klanjanje.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo