Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 956

Objavljeno prije

na

PLUS:

SPECIJALNA BOLNICA ,,DR JOVAN BULAJIĆ”, u Brezoviku nadomak Nikšića, jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, sa tradicijom liječenja plućnih bolesnika, uskoro bi trebalo da postane klinika. Ova ustanova, prema riječima direktora dr Radovana Mijanovića, kadrovski, prostorno i programski zadovoljava sve uslove da postane klinika, što je ocijenilo i Ministarstvo zdravlja.

U Brezoviku se godišnje obavi oko 12.000 rentgenskih snimaka, a kroz dijagnostiku prođe oko 10.000 pacijenata iz Crne Gore i okolnih zemalja. Pored onkološkog, u ovoj bolnici postoji i odjeljenje za netipične bolesti pluća i sarkodiozu, za opstruktivni sindrom, pulmologiju, alergologiju, pato-fiziologiju disanja itd.

Tokom posljednjih nekoliko godina Fond zdravstva uložio je više stotina hiljada eura za modernizaciju bolnice, a dio sredstava za nabavku opreme obezbijeđen je iz sopstvenih izvora. Ljekari u Brezoviku su u teškim decenijama krize, koja je razorila etičke standarde u crnogorskom zdravstvu, pored stručnosti, poznati po humanom odnosu prema pacijentima.


RUKOMETAŠICE ,,BUDUĆNOSTI”
, četvrti put zaredom u dvorani Morača pobijedile su svoje inostrane rivalke i ušle u osam najboljih ekipa u Evropi. U okviru takmičenja Liga šampiona, Budućnost je u nedjelju u prepunoj sali pobijedila prvakinje Rumunije, Olčimom, rezultatom 23:22.

Do posljednjeg momenta utakmice ishod je bio neizvjestan. Budućnost je trijumfovala i pored toga što u timu nije bila Marija Jovanović, koja predvodi ekipu. U nedjelju se posebno istakla Ana Radović, koja je igrala sa povrijeđenim ramenom i pod velikim bolovima.

Publiku je više puta digla na noge sjajna Katarina Bulatović, čiji je gol u posljednjim minutima meča donio pobjedu našoj najboljoj ekipi.

MINUS

ŠALETA ĐUROVIĆ sebi je odredio platu od oko 6.000 eura, za teške poslove koje obavlja kao predsjednik Savjeta, nedavno osnovane Agencije za elektronske komunikacije. Ostali članovi Savjeta imaju nešto skromnija primanja, oko 4.000 eura. Prema informacijama Vijesti, direktor Agencije Zoran Sekulić prima malo manje nego predsjednik Savjeta.

Odluka o ogromnim nadoknadama donijeta je u sred krize koja je počela da potresa zemlju, uprkos preporukama da se vodi računa o svakom euru. Kada se ima uvid u ovako visoka primanja članova Agencije, onda je jasno zašto su u Savjet Agencije ušli samo odabrani.

Šaleta Đurović nije poznat po svojim znanjima iz oblasti elektronskih komunikacija, ali je suprug potpredsjednice Vlade Gordane Đurović. Pored njega, totalni amater u ovoj oblasti je još jedna članica Savjeta, mlada Milica Vukotić, ćerka tvorca crnogorskog ekonomskog čuda, Veselina Vukotića. Milica, kao honorarni član Savjeta, dobija samo 2.200 eura. Njeno se umjeće vrednuje više nego rad četiri ljekara specijalista u KBC-u. Svaka čast.

VELJKO RUTOVIĆ, zamjenik Osnovnog državnog tužioca, tražio je da Socijalistička narodna partija dostavi dokaze po krivičnoj prijavi zbog zloupotrebe prava glasanja na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

U SNP-u su Rutovićev zahtjev ocijenili skandaloznim i primijetili da državni tužilac traži da oni rade njegov posao. Tvrde da ,,Državno tužilaštvo nezakonitim odnosom prema takvim pojavama, sa visokim stepenom društvene opasnosti, podstiče da se sa bezakonjem može nastaviti i na narednim izborima”.

Osam mjeseci je tužiocu Rutoviću trebalo da ustanovi da nije mogao utvrditi da postoje dokazi protiv predsjednika biračkog odbora Cijevna Stefana Ujkića. SNP je podnio prijavu tvrdeći da je Ujkić omogućio NN počiniocu da glasa umjesto tri osobe koje su u vrijeme izbora bile u SAD. Podnijeli su jos šest prijava, ali one nijesu stigle na red.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo