Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 955

Objavljeno prije

na

PLUS

MARIJA VUKOVIĆ, crnogorska atletičarka, pobijedila je u takmičenju u skoku u vis, na dvoranskom mitingu u Atini. Vuković je u konkurenciji seniorki trijumfovala sa preskočenih 184 centimetara i postavila novi rekord Crne Gore. To je najbolji rezultat u Evropi u konkurenciji mlađih juniorki i drugi rezultat u kategoriji starijih juniorki.

Vukovićeva je i do sada bila rekorderka dvoranskog mitinga u Atini sa preskočenih 175 centimetara.

Nastup u Grčkoj u sklopu je priprema za dvoransko prvenstvo Balkana, koje je na programu 21. februara u Atini. Vukovićeva će u julu ove godine nastupiti na juniorskom prvenstvu svijeta za mlađe juniore i Evropskom prvenstvu za juniore u Novom Sadu.


THE BOOKS OF KNJIGE mogli bi uskoro postati politički aktivni i ući u predizbornu trku za mjesta u državnom parlamentu. Iako kažu da nemaju veze sa akcijom prikupljanja potpisa, na Fejsbuku, buksovci objašnjavaju da bi se politički angažovali ukoliko prikupe sto hiljada potpisa. Ako se to desi, plan je jasan: ,,Mi ćemo prihvatiti tu kandidaturu, jer želimo da budemo vlast, a ne opozicija. Onda bismo mogli da šklapamo i da uđemo u dva, tri upravna odbora”, kaže član te organizacije Aleksandar Radunović Popaj. Zna se zašto je u Crnoj Gori dobro biti vlast.

Podršku političkom angažovanju popularnih buksovaca, za samo dva dana, dalo je hiljadu osoba. Više nego što pojedine stranke imaju glasača.


MINUS

DOJČILO MASLOVARIĆ, bivši ambasador SRJ u Vatikanu, dobio je, na predlog kabineta premijera, crnogorsko državljanstvo. Brojne su mu zasluge – bio je bliski prijatelj Slobodana Miloševića i član JUL-a.

Mediji su tih godina pisali da je posebno volio Mirjanu Marković. Za vrijeme NATO bombardovanja u Rimu je organizovao promociju njene knjige, a odigrao je i značajnju ulogu u prodaji srpskog Telekoma Italiji, što je 1997. godine omogućilo Miloševiću da produži vlast.

Italijanski mediji su pisali o njegovom trošenju i bahanalijama po Rimu. Onda se ljubav izmedju njega i Mirjane Marković ugasila -nakon smrti prve supruge vrlo brzo se oženio ljepoticom peruanskog porijekla, vrlo imućnom ženom – što Mirjana nije mogla da mu oprosti jer je, kažu, bila vrlo bliska prijateljica njegove prve supruge.Time je završena njegova diplomatska karijera.

Ostalo je upamćeno da se po Vatikanu hvalio da je ateista. Čime je posebno zadužio Crnu Goru ne znamo.

OSNOVNI SUD u Podgorici osudio je zamjenika izvršnog direktora MANS-a Veselina Bajčetu na mjesec zatvora, odnosno godinu uslovno zbog sprječavanja službenog lica u vršenju službene radnje tokom akcije KAP troši, a mi plaćamo.

Sud je povjerovao komunalnim policajcima. Presuda se zasniva na svjedočenjima službenika Komunalne policije koji su na dan hapšenja, kamionom na kome nije bilo oznaka i bez jasnih oznaka da su službenici, pokušali aktiviste MANS-a da spriječe da prikupljaju potpise.

MANS se početkom 2007, pokušavao suprotstaviti odlukama o poskupljenju struje i ukazati na subvencije koje građani daju kompaniji ruskog tajkuna Olega Deripske. Vlastima akcija nikako nije odgovarala.

I Ustavni sud je u međuvremenu odradio svoje. Nakon 22 mjeseca, odbacili su žalbu Veselina Bajčete zbog kršenja ustavom zagarantovanog prava slobode govora i javnog istupanja. KAP i dalje troši, a mi plaćamo najskuplju struju u regionu.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo