Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 954

Objavljeno prije

na

PLUS

SLOBODAN PEJOVIĆ
, bivši policijski inspektor iz Herceg Novog, dobitnik je povelje Rifat Buržović- Tršo za svjedočenje o deportaciji Bošnjaka iz Crne Gore, odlučio je Bošnjački savjet.

Povelja Rifat Buržović- Tršo, kao jedna od nacionalnih nagrada Bošnjaka, dodjeljivaće se pojedincima ili institucijama za doprinos u oblastima javnih djelatnosti, politike, ljudskih prava i za doprinos razvoju ideje multietničkog i multikulturnog društva, za istinito svjedočenje o stradanju Bošnjaka, za borbu protiv naciofašizma, širenja ksenofobije, vjerske i nacionalne diskriminacije.

Pejović godinama svjedoči o tome kako je crnogorska vlast u proljeće 1992. bosanske izbjeglice izručivala Radovanu Karadžiću. Zbog toga što govori istinu o tom zločinu, Pejoviću je prijećeno, fizički je napadan, demoliran mu je automobil…

L. J, radnica u podgoričkom butiku Leros, hrabro se suočila sa maskiranim razbojnikom koji joj je uz prijetnju nožem tražio novac iz kase. Prema policijskom saopštenju, ona je udarila po ruci napadača i njemu je iz ruke ispao ključ od registar kase koju je pokušavao da otvori. Boreći se sa napadačem, uspjela je da mu skine s glave ,,fantomku”. Tako je gologlav iz butika otišao praznih ruku. Policija je brzo identifikovala napadača – Vladimira Lozinjaka.
Nije naravno preporučljivo u ovakvim situacijama pokaživati višak hrabrosti. L. J. je imala sreće: dobila je ,,samo” udarac drškom noža u lice. Njen potez može biti putokaz za nešto drugo. Zamislite šta bi se desilo kad bi se društvo, umjesto što poslušno diže ruke, suočilo sa pljačkašima mnogo većih dimnezija. I počelo im s glave – skidati maske.

MINUS

PREDRAG BOŠKOVIĆ, uzdanica DPS-a, u svojstvu predsjednika Odbora direktora pljevaljskog Rudnika uglja, pribavio je novi auto. Uprava Rudnika uglja, najvećeg gubitaša na sjeveru, nedavno je kupila četiri nova Nisanova džipa za oko 150 hiljada eura, a, prema najavama, nabaviće još toliko poluterenskih vozila. Nisanove džipove voziće Bošković sa saradnicima, a razlika je jedino što je on dobio skuplji džip, nisan murano, koji košta najmanje 50 hiljada eura.

„Vozni park je bio star više od deset godina i ta auta su prešla i preko 400 hiljada kilometara. Njihova dalja upotreba predstavljala je opasnost za živote članova menadžmenta”, objasnio je Bošković.
Njegov novi auto ima punu opremu koja, između ostalog, obuhvata zadnji DVD entertainment i bluetooth sistem, DVD navigacijski sistem sa
TMC-om (traffic message channel), govorno upravljanje funkcijama navigacijskog sistema, putni računar, kameru za voženje unazad i bočnu za parkiranje. Od ekstremne je važnosti da se Bošković ne izgubi.

 

KIŠA. Kiši danima. Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore su javili da će januar ove godine biti jedan od najkišovitijih od 1949. Sivi dane i siva sudbino – što bi se reklo.

Cetinje je najkišovitije, još kišovitije nego obično. ,,Prosječna količina padavina u januaru na Cetinju je nešto iznad 400 litara, a već tokom prvih 27 dana palo je oko 800 litara vodenog taloga po kvadratnom metru”, objavljeno je na sajtu HMZCG.

Slično je i u ostalim mjestima u Crnoj Gori, a glavni razlog za obilne padavine je, kako kažu iz Zavoda, serija ciklona koja je od 19. do 25. januara prešla iznad područja naše zemlje.

Negdje su se izlile rijeke, negdje kanalizacija. Negdje su podrumi puni vode, negdje tuneli, negdje prokišnjava. Dok čekamo izbore i zamah ekonomske krize, samo nam je još ovoliko kiše falilo

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo