Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 953

Objavljeno prije

na

PLUS

DR PREDRAG STANKOVIĆ jedini se od 35 odbornika pljevaljskog parlamenta odazvao nedavnom pozivu Kluba dobrovoljnih davalaca krvi iz tog grada da se uključe u akciju prikupljanja krvi za Opštu bolnicu u Pljevljima i Klinički centar Crne Gore.

Kako je kazao predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca Vlatko Ostojić, poziv je bio upućen odbornicima da pokažu humanost. ,,Stanković je dao krv, pa mu se ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Ostalim odbornicima neka je na čast, a mi smo spremni da ako im krvi zatreba dođemo i damo im je”, rekao je Ostojić.

Osim Stankovića, odbornika PZP-a, u pljevaljskom parlamentu sjede još četiri ljekara. Ostojić je kazao da je i pored lošeg odaziva odbornika akcija prikupljanja uspješno sprovedena. Akciji su se odazvali klubovi iz Nikšića, Budve, Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Pljevalja, Društvo Rudnika uglja, kao i klubovi iz Kraljeva, Užica, i Čačka.

VIDEO-NADZOR najnovije generacije za brojanje i klasifikaciju vozila, rotacione kamere i radio-oprema za komunikaciju, uskoro će biti instalirani na gradskoj semaforskoj signalizaciji u Podgorici, saopštili su iz Javnog preduzeća Komunalne usluge.

U nadzornom centru na četiri LCD monitora od 40 inča, kako je najavljeno, neprekidno će biti kontrolisani svi semafori u gradu. Podaci će biti arhivirani I omogućiće rekonstrukciju eventualnih saobraćajnih udesa i ostalih nezgoda.

Služba svjetlosne signalizacije JP Komunalne usluge, u martu prošle godine postavila je dvije kamere na raskrsnici kod hotela Crna Gora. Možda sva ta tehnika i nauka doprinesu da neko uoči kako zeleno svjetlo za pješake traje toliko da ,,u jednom cugu” veće ulice u Podgorici mogu preći samo profesionalni trkači na kratke staze.

MINUS

VESNA MEDENICA, Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, smatra da državno tužilaštvo nije zakasnilo sa podizanjem optužnice protiv devet osoba zbog ratnog zločina u slučaju deportacije Muslimana iz Crne Gore 1992. godine. ,,Činjenica da je optužnica podignuta tek nakon 17 godina nije ništa neobično, jer je isti slučaj i sa zemljama u okruženju”.

Početkom sedmice državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv devet bivših policijskih funkcionera i službenika i terete ih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

,,Dešavalo se nešto onog trenutka kada se moglo doći do dokaza i kada su oni mogli da budu procijenjeni i ocijenjeni od nadležnog tužioca da se radi o krivičnim djelima koja ne zastarijevaju. Sa valjanim dokazima išla je i optužnica”, kazala je Medenica. Pozvala se i na to da ,,još i u Hagu traju suđenja”. Zanesena, smetnula je da se u Hagu sudilo s vrha.

USTAVNI SUD mudro ćuti na temu ustavnosti Zakona o izboru odbornika i poslanika. Nekoliko nevladinih organizacija upozorilo je da taj postupak mora biti okončan prije konačne odluke parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore. Inače je besmisleno, valjda.

,,Apelujemo na Vas da bez odlaganja donesete odluku kako bi se pojasnile okolnosti ustavnog stanja, znalo da li se izbori sprovode ustavno i okončala dalja debata o ovom pitanju s obzirom da su sve odluke Ustavnog suda opšteobavezne i izvršne”, piše u pismu predsjedniku Ustavnog suda Milanu Markoviću.

Potpisali su ga predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk, izvršna direktorka Centra za gradansko obrazovanje Daliborka Uljarević i istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković.

Oni su ukazali da bi odluka Ustavnog suda nakon eventualne odluke Skupštine i parlamentarne većine u njoj ,,mogla da proizvede dodatne sumnje u istinsku nezavisnost Suda i da ista bude u sjenci dogovora i interesa političkih partija”.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo