Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 952

Objavljeno prije

na

PLUS
RATIMIR MARTINOVIĆ, crnogorski pijanista nastupiće ovih dana sa
Tajlandskim filharmonijskim orkestrom na koncertu pod nazivom Istok sreće Zapad, u Bangkoku.

Na koncertu će biti izvedena Treća simfonija Čajkovskog i Klavirski koncert Skrjabina, koji se rijetko čuje na podijumima, u kome će solista biti naš istaknuti pijanista.

Martinovića u naredna dva mjeseca očekuju nastupi sa orkestrima u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj na kojima će svirati koncerte Betovena, Mocarta i Skrjabina.

Martinović je vanredni profesor klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, osnivač je i umjetnički direktor muzičkog programa Međunarodnog Festivala KotorArt i predsjednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga Crne Gore.

MIRKO VUČINIĆ, fudbaler Rome, postigao je dva gola u derbiju 18. kola Serije A između Rome i Milana. Crnogorski reprezentativac „vučicu” je doveo u vođstvo u samom finišu prvog poluvremena. Već na početku drugog dijela igre uslijedio je preokret u režiji Brazilca Pata koji je golove postigao u 48. i 53. minutu. Ipak, Vučinić je u 72. minutu postigao i drugi pogodak kojim jepostavio konačan rezultat utakmice.
“Sa kakvom lakoćom on igra fudbal, to je milina za oči. Ko je gledao meč mislim da mu je bilo jasno zašto ga Real traži, a svako ko može da ostavi neke stvari po strani reći će da je Mirko strašan igrač”, prokomentarisao je jedan od fudbalskih znalaca.
Na kraju prošle godine Mirko Vučinić, napadač Rome, po treći put zaredom izabran je za najboljeg fudbalera Crne Gore. Karijeru je počeo u nikšićkoj Sutjesci, a potpunu afirmaciju stekao je u italijanskom Lećeu, odakle je prešao u Romu.

MINUS

MILION KVADRATA zemljišta uzurpirano je u glavnom gradu Crne Gore. U Izvještaju o stanju uređenja prostora Glavnog grada za 2008. godinu, koji je sačinio Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, piše da bespravna izgradnja, posebno na uzurpiranom zemljištu, na primjer Malo brdo, brdo Gorica, Kakaricka gora, Dajbabska gora, predstavlja najznačajniji problem u zaštiti prostora.

,,Do sada je na pomenutim lokacijama evidentirano 2.427 uzurpanata sa 3.143 objekta koji su uzurpirali zemljište u svojini Glavnog grada u površini od 1.042,649 kvadratnih metara i izgradili objekte ukupne površine 196.008,69 kvadratnih metara, u prosjeku po 62,35 metara kvadratnih stambenog prostora”, zabilježeno je u Izvještaju. Garaže, ostave, ljetnje kuhinje i drugi slični pomoćni objekti površine do 30 m2 nijesu uzimani za analizu, ali ima ih evidentiranih oko devet hiljada.
Reklo bi se da nešto nije u redu sa državnim službama koje primaju platu da bi sprečavale divlju gradnju.

DPS, kažu njegove perjanice, oko izbornih zakona razmatra dvije opcije – da produži ustavni rok za njihovo donošenje ili sačeka odluku Ustavnog suda. Poštovanje Ustava ne razmatra.
Opozicija traži da se Zakon o izboru odbornika i poslanika uskladi sa Ustavom prije održavanja izbora koji su najavljeni za kraj marta. Rok za usklađivanje je davno istekao, a Socijalistička narodna partija je zbog toga Ustavnom sudu podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti.

Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić tvrdi da Crna Gora ima dobre izborne zakone i da su oni apsolutno važeći. ,,Vjerovatno ćemo zbog pravnih čistunaca iz Socijalističke narodne partije, kojima izbori uvijek odgovaraju osim kada se raspišu, nastojati da ono što je nesporno učinimo još nespornijim”, objasnio je.
Sekulićev kolega Rajko Kovačević sipao je duhovitosti na temu ,,tabloidnih političkih partija”. To što njegova partija od Ustava pravi tabloid – nema veze.

 

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo