Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 951

Objavljeno prije

na

PLUS

NIKOLA MIROTIĆ, 17-godišnji Crnogorac i 209 centimetara visoki igrač Reala, skupio je nevjerovatni vrijednosni indeks 84 na poznatom juniorskom košarkaškom turniru u katalonskom L Hospitaletu.
Mirotić je istorijski uspjeh postigao na utakmici protiv srpskog FMP-a, pobjednika turnira iz 2007. i 2008. godine. Iako je mladi sastav iz Železnika pobijedio 94:86, Mirotić je briljirao, igrajući utakmicu bez pogreške – postigao je 35 poena bez promašenog šuta (9-9 za dva, 1-1 za tri poena, 14-14 slobodna bacanja). Dodao je 23 skoka (osam u napadu), šest blokada i deset iznuđenih prekršaja.

Mirotićevu statistiku uporedili su s onom Arvajdasa Sabonisa (doduše, iz seniorske konkurencije), koji je u sezoni 1994/1995, nastupajući takođe u Realovom dresu, dostigao vrijednosni učinak od 66 bodova.
Mladi i izuzetno talentovani košarkaš izjavio je nakon turnira na kojem je proglašen najboljim igračem da se i sam iznenadio vlastitom statistikom na kraju utakmice s FMP-om.
Na turniru su pravo nastupa imali košarkaši rođeni 1991. godine i mlađi..

PODMORNICU Tisa Crna Gora će pokloniti Sloveniji, javili su slovenački mediji. Jedna od takozvanih džepnih podmornica postaće do kraja ljeta dio stalne postavke Vojnog muzeja u Pivki. Slovenački mediji navode da je riječ o podmornici P-911 Tisa koja se od 1997. nalazi konzervirana u tivatskom Arsenalu.

Pivka je mjesto pored Postojne, gdje je svojevremeno bila stacionirana najjača tenkovska jedinica JNA. Tamošnji Vojni muzej uskoro će pored raznih tenkova, tako svoju kolekciju upotpuniti nesvakidašnjim primjerkom vojne tehnike JNA – podmornicom Tisa koja je u vrijeme kada je građena, spadala u sam svjetski tehnološki vrh te vrste podmornica.
Tisa je jedna od ukupno šest malih podmornica klase una koje su u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka za bivšu Jugoslovensku ratnu mornaricu, izgrađene u splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata BSO. Direktor Vojnog muzeja u Pivki Tomaž Kladnik rekao je da je u toj ustanovi već obezbijeđen adekvatan prostor na kome će podmornica biti izložena.

MINUS

MIOMIR MUGOŠA, gradonačelnik Podgorice, i dalje ne dopušta Marijani Mugoša da sa psom vodičem dođe do svog radnog mjesta. Marijana Mugoša tužila je 29. decembra grad Podgoricu.
Tužba je podnešena zbog „diskriminacije, kršenja Zakona o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča, onemogućavanja pristupa radnom mjestu i nanošenja ličnih uvreda i duševnih bolova”, saopštilo je Udruženje mladih sa hendikepom. U njoj se, između ostalog, ukazuje da takva zabrana predstavlja „onemogućavanje prava na rad, najgrublje kršenje i nepoštovanje pravnog sistema Crne Gore i akt ugrožavanja ljudskih prava”.
Odgovarajući na pitanje da li bi dopustio slijepoj osobi da na posao dolazi u pratnji psa vodiča, crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da je „tradicionalna, crnogorska tvrdoglavost na sceni” i da se taj „slučaj mogao prevazići sa potrebnom tolerancijom i fleksibilnošću”. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da misli da bi u parlamentu uspjeli da se dogovore o radu osobe sa psom vodičem.

ŠENLUČENJE je obilježilo o ovogodišnje praznike u Crnoj Gori. Pucnji za sada nepoznate osobe na Badnji dan oko 5.30 sati mogli su biti kobni za porodicu Dizdarević, nastanjenu u Tršovoj ulici u centru Bijelog Polja.

Ćazim Dizdarević i njegova supruga Izeta i 18-godišnja ćerka Elma spavali su kada su odjeknula dva pucnja, usljed čega su polomljena stakla na prozoru i vratima terase od stana. Projektili ispaljeni iz za sada neutvrđenog oružja, najvjerovatnije iz pištolja, na dva mjesta su oštetili i plafon od terase.

„Prvo su se začula dva pucnja, a zatim i lomljenje stakala na terasi. Supruga i ja smo bunovni poskakali iz kreveta, ne shvatajući u prvi mah šta se dešava. Kada smo se malo sabrali, utvrdili smo o čemu se radi. Nikome se do sada nijesmo zamjerili, te nas zato i pogađa to da se nama nešto ovako dogodilo. Prava je sreća da niko nije stradao jer je kćerka spavala u drugoj sobi”, ispričao je Dizdrević. Istraga je u toku.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo