Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 974

Objavljeno prije

na

PLUS

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA nastavlja sa prijavljivanjem državnih funkcionera koji službene automobile koriste za privatna vozikanja. Ponovo su pozvali državnog tužioca da pokrene postupak zbog neovlašćenog korišćenje više službenih automobila. Inicijativa je na svom sajtu objavila 10 fotografija, snimljenih u nedjelju 14. juna u popodnevnim satima na ulazu u Podgoricu, iz pravca Budve. “Nadamo se da će državni tužilac razmotriti da li i u ovim slučajevima postoji odgovornost za krivično djelo posluga. U slučaju da je neko od auta korišćeno u službene svrhe, dugujemo izvinjenje vozačima i rukovodiocima organa koji su vlasnici tih automobila”, napisali su u saopštenju. Prvu krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, protiv više N.N. lica, Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je početkom juna. Po njihovom mišljenju, korištenje službenih automobila u popodnevnim satima u privatne svrhe, učinjeno je krivično djelo posluge što je jedan od oblika korupcije.
ada_bojana_ulcinjGRUPA ulcinjskih nevladinih organizacija i intelektualaca počeće prikupljanje potpisa za inicijativu kojom bi se Skupštini opštine ponudila na usvajanje deklaracija o tenderima koje je crnogorska Vlada raspisala za Valdanos, Veliku plažu i Adu. „U pripremljenom tekstu Deklaracije zahtijevamo da lokalni parlament još jednom jasno iskaže stav za povraćaj eksproprisane maslinade u Valdanosu, kao i oduzetog zemljišta na svim drugim mjestima u ulcinjskoj opštini”, piše u saopštenju grupe nevladinih organizacija i intelektualaca. Oni su uvjereni da će građani masovno podržati njihovu namjeru da se o sudbini, budućnosti i razvoju Ulcinja raspravlja i odlučuje prvenstveno u lokalnom parlamentu. „Crnogorska Vlada je, raspisivanjem tih tendera za dugoročni zakup najkvalitetnijih resursa ulcinjske opštine prekršila ratifikovane međunarodne dokumente, niz zakona i zakonskih procedura, kao i dobre običaje. To ne može biti u interesu Crne Gore, Ulcinja i njegovih građana”, navodi grupa NVO i intelektualaca.

MINUS

beraneHALA SPORTOVA za građane Berana do daljnjeg će ostati nedostižan luksuz. Stara hala je ovih dana definitivno postala neupotrebljiva, radovi na novoj, naravno, kasne. Prema riječima direktora Sportskog centra Vojina Vujovića, u staroj hali su oštećena dva glavna nosača krovne konstrukcije, pa je iz bezbjednosnih razloga donesena odluka o zabrani njene upotrebe. Hala sportova u Beranama izgrađena je prije tri decenije.
Prije nekoliko mjeseci, u Beranama je postavljen temeljac za novu zgradu hale sportova, u neposrednoj blizini gradskog stadiona, a rok za završetak radova, koji su povjereni građevinskom preduzeću Lipa sa Cetinja, je do kraja 2010. godine.  Kad su počeli da kopaju temelje, ispostavilo se da baš tuda prolazi gradski vodovod. Sad treba premjestiti više od kilometra vodovodnih cijevi. Vodovod je, sva prilika, bio tajni, pa se nije mogao ugledati u gradskim planovima.

opstina-podgoricaSKUPŠTINA GLAVNOG GRADA dozvolila je Marijani Mugoši da se, u pratnji svog psa vodiča, vrati na posao. Gradske vlasti su Mugoši, slijepoj službenici u administraciji Opštine Podgorica, početkom decembra prošle godine zabranili pristup radnom mjestu sa psom vodičem na šta po Zakonu o kretanju slijepih lica ima pravo. Podgoričke vlasti su se sada dosjetile kako da diskriminišu u skladu sa zakonom. Mugošu su vratili na posao, ali joj je radno mjesto premješteno u staru zgradu Vodovoda, daleko od kolega. “Riječ je o jednoj novoj, mnogo dubljoj i perfidnijoj vrsti diskriminacije”, prokomentarisala je Mugoša odluku službe Skupštine Glavnog grada. Ona ne želi da se vrati na posao, bez obzira na upozorenje da će dobiti otkaz ukoliko za pet dana ne dođe na posao. ,,Ako je otkaz cijena mog dostojanstva, veoma rado ću je platiti”.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo