Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 973

Objavljeno prije

na

PLUS

PLASTIČNE KESE koje se ne mogu razgraditi uskoro bi trebalo da u Crnoj Gori budu skuplje od biorazgradivih. Novom Uredbom o kriterijumima, visini i načinu plaćanja posebne naknade za upravljanje otpadom, koju je Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine uputilo Vladi na usvajanje, predviđen je porez na proizvodnju, uvoz i stavljanje u promet bionerazgradivih plastičnih kesa, dok će u povlašćenom položaju biti proizvođači i uvoznici kesa napravljenih od biorazgradivih materijala. „Razlika u visini naknadeza kese je tolika da stimuliše proizvođače i uvoznike da za tržište proizvedu ili obezbijede kese od biološki razgradive plastike”, objasnio je samostalni savjetnik u Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine Igor Jovanović. „Suština je u tome da onaj ko stavlja takve proizvode u promet bude oporezovan po principu – zagađivač plaća”, naglasio je Jovanović.

 

sopgJEDNOGLASNO su odbornici SO Podgorica odlučili da se Islamskoj zajednici dodijeli zemljište za izgradnju Mešihata. Doduše, pomalo je bilo nejasno koje se zemljište poklanja Islamskoj zajednici, u čijem je ono vlasništvu i ko ga trenutno koristi, te prema kojem planu se tamo planira gradnja Mešihata, ako nema ni plana za Staru varoš. ,,To zemljište, koje je u vlasništvu grada, nije privedeno namjeni, a susjedne parcele oko njega su uzurpirane”, objasnio je gradonačelnik Miomir Mugoša. Za razliku od ove, za odluku da se na nekadašnjem turskom groblju podigne spomenik civilnim žrtvama rata sa prostora bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine nije bilo previše razumijevanja. Odbornik SNP-a Milan Knežević optužio je vlast da ,,tom odlukom sebi daje za pravo da odredi ko su žrtve, a ko krivci”. ,,Nije slučajno izabran 11. jul za dan otkrivanja spomenika, kada je bio masakar u Srebrenici, a ni samo mjesto, dakle muslimansko groblje”, rekao je Knežević. Neobično je i kad jednu stvar uradimo kako treba, dvije bi bile – čudo. A, čuda nema.

MINUS

milanradovicMILAN RADOVIĆ nije više generalni sekretar Skupštine Crne Gore. Ove sedmice podnio je ostavku. Na radost ne malog broja opozicionih poslanika, novinara, predstavnika civilnog sektora. Radovića mediji, opozicija i civilni sektor godinama optužuju da je odgovoran za nestanak skupštinske dokumentacije vezane za slučaj deportacije bosanskih izbjeglica početkom devedesetih. Radovićev marljivi skupštinski rad dospio je i do evropskih dokumenata. U izvještaju o napretku Crne Gore Evropska komisija konstatovala je da je upravljanje finansijama parlamenta, uključujući i Generalni sekretarijat – nedovoljno transparentno. Radovićevo finansijsko poslovanje pominjano je i u izvještaju Državne revizorske inspekcije, koja u izvještaju navodi i da je „revizijom izvršenom u Skupštini utvrđeno da se u Generalnom sekretarijatu isplaćuju naknade zarada pojedinim zaposlenima, koje nemaju odgovarajući pravni osnov”. Nego, izgleda da je Radović još jedan od ovdašnjih netransparentnih vojnika vlasti koji će, bez pozivanja na odgovornost, otići u mirovinu. Ili na bolju poziciju. Za sada samo iz Pokreta za promjene vjeruju da se to neće desiti. Poslanici PzP-a protiv Radovića su ranije podnijeli krivičnu prijavu i zahtjev za sprovođenje istrage zbog finansijskog poslovanja Skupštine.

 

mugosaMIOMIR MUGOŠA, gradonačelnik Podgorice, ispunio je obećanje – radovi na dva bazena u krugu SC Morača ušli su u završnu fazu. Na tom će se bazenu odigrati finalni turnir Svjetske vaterpolo lige. Bazeni od 30 i 50 metara dužine već su napunjeni vodom, biće treninga i revijalnih utakmica, biće isprobani reflektori, semafori i mjerni instrumenti neophodni za odigravanje finalnog turnira Svjetske lige. ,,Podgorica je napokon dobila bazene kakve zaslužuje, tako da očekujemo da glavni grad uskoro postane važan vaterpolo centar koji će biti prepoznatljiv i u svijetu”, kazao je generalni sekretar VPSCG Dejan Adžić. Reklo bi se – sve divno i krasno. Samo, da se ne zaboravi, sve je počelo kada je vaterpolo reprezentacija počela da niže uspjehe, a gradonačelnik Glavnog grada požalio što Podgorica nije centar priče. Ne prvi put, sujetadr Miomira Mugoše, sitno je koštala – oko tri miliona i 800 hiljada eura. Bazeni dostupni sirotinji raji – biće jednom.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo