Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 971

Objavljeno prije

na

PLUS

PRIMORAC, vaterpolo klub iz Kotora, postao je prvak Evrope. Vaterpolisti Primorca su, u Rijeci, u finalnom meču Evrolige, nakon produžetaka savladali dosadašnjeg šampiona, ekipu Pro Reka. Primorac je ostvario istorijski uspjeh i postao prvi crnogorski vaterpolo klub sa titulom prvaka Evrope. Zdravko Radić, Draško Brguljan, Damir Crepulja, Antonio Petrović, Darko Brguljan, Juraj Zatovič, Gergelji Kiš, Vjekoslav Pasković, Boris Pavlović, Bojan Milošević, Adam Štajnmec, Dragan Drašković, Nebojša Milić, trener Ranko Perović, našli su se na klupskom vaterpolo krovu Evrope. ,,Pokazali smo da smo prava ekipa. Dominirali smo protiv ekipe kao što je Pro Reko. Prvi put smo bili u prilici da se borimo za trofej prvaka Evrope, znali smo šta nas čeka, ali smo imali ogromnu želju. Na najbolji način smo ušli i završili utakmicu”, rekao je trener Primorca Ranko Perović.
barNETKO SINANOVIĆ, najstariji i najpoznatiji barski beskućnih ovih dana je dobio posao. Zaposlio se u JP Komunalne djelatnosti. Netko, koji je prije 20 godina došao iz Bosne, pokušavao je i do sada da se negdje zaposli i tako obezbijedi sebi egzistenciju. Radio je kao stražar u jednoj barskoj firmi, ali kratko. Međutim, sada očekuje da će uspjeti da se duže održi na poslu i da će ubijediti rukovodstvo Komunalnog da ga zadrže i nakon završetka turističke sezone. ,,Zahvalan sam direktoru Neni Orlandić i njenom zamjeniku Draganu Đonoviću, kojem sam se požalio da teško živim, da nemam sredstva ni za najosnovnije potrebe, a on mi je rekao da će razgovarati sa gospođom Orlandić. Kada sam ga pozvao telefonom, obradovao me je odgovorom da je direktorica prihvatila, i ja sam, eto, počeo da radim i čistim u dijelu Ulice Mila Boškovića i okolo. Nije mi uopšte teško, jer sam željan da radim”, ispričao je novinarima Netko.

MINUS


kapradniciDRŽAVA je oštro reagovala – sindikalni lideri i radničke organizacije Kombinata aluminijuma zbog remećenja javnog reda i mira treba da plate 12,5 hiljada eura. Radnici KAP-a bili su krenuli su od Sahat kule u protestnu šetnju prema zgradi Vlade, ali ih je policija sačekala ispred Poslovnog centra Nikić i zatražila da sa ulice pređu na trotoar, što su oni odbili. Predsjedniku Sindikata KAP-a, Zoranu Miloševiću i njegovom kolegi iz Prerade, Miodragu Pavićeviću, sudija za prekršaje odredio je novčane kazne od po 570 eura. Sindikalne organizacije KAP-a i Prerade kažnjene su sa po 5,7 hiljada eura. Milošević, Pavićević i predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, bili su privedeni na informativni razgovor u Centar bezbjednosti. Milošević tvrdi da nije tačno da su radnici KAP-a ometali saobraćaj tokom protestne šetnje. ,,To nije tačno, jer je saobraćaj normalno funkcionisao. Policija ga je remetila sa šljemovima i štitovima”, rekao je Milošević. Radnici KAP-a traže isplatu aprilske plate i rješavanje konačnog statusa fabrike.

mitoSPECIJALNO VIJEĆE Višeg suda za organizovani kriminal, mito i korupciju i ratni zločin, kojem je predsjedavao Atif Adrović, osudilo je na šestomjesečnu zatvorsku kaznu Baškimu Ljokaja iz Dečana, zbog krivičnog djela davanje mita. Njemu je, s obzirom da je strani državljanin, produžen jednomjesečni pritvor. Vrhovno državno tužilaštvo – Specijalno odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala mita i ratnog zločina, preko zamjenika tužioca Milosava Veličkovića podiglo je optužnicu. Prema navodima optužnice, on je policijskom službeniku ponudio pet eura da ne bi kontrolisao čamove trupce na njegovom kamionu. Policijski službenik mu je naredio da vrati novac u džep, a potom je događaj prijavio dežurnoj službi svoje ispostave.  Mala je to kazna za Ljokaja, veliki korak u borbi Crne Gore protiv mita i korupcije. Principijelni su naši sudovi – mito je mito, bilo da je riječ o pet ili pet miliona eura. Što ovi sa pet miliona promiču, čista je slučajnost.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo