Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 970

Objavljeno prije

na

PLUS


UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA počela je akciju kojom će upozoriti na poštovanje radnog vremena zaposlenih radnim danima i za vrijeme državnih praznika. Generalni sekretar USS Srđa Keković kazao je da se pravo na zakonom utvrđeno radno vrijeme u Crnoj Gori drastično krši, kao i pravo na slobodne dane tokom praznika. Sindikalci će, u saradnji sa građanima i, eventualno, državnim organima, evidentirati preduzeća koja budu radila tokom praznika. Nakon toga, napraviće izvještaje koje će proslijediti nadležnim državnim organima i zahtijevati da budu kažnjeni oni koji krše Zakon. Na ovaj potez odlučili su se jer veliki broj radnika radi prekovremeno, tokom praznika i nema jednom sedmično slobodan dan. USS je podsjetila da je Zakonom predviđeno pravo radnika na punu dnevnicu za neradne praznične dane, odnosno dvije i po dnevne cijene rada ukoliko su oni, zbog prirode djelatnosti, bili radni.

varvariVARVARI, nevladina organizacija koja okuplja navijače Fudbalskog kluba Budućnost, uručila je Ginekološkom odjeljenju Kliničkog centra Crne Gore 100 komada odjeće za novorođenčad. ,,Akcija je usmjerena na pomoć onima koji u našem gradu brinu o prinovama, i svojim radom, znanjem i profesionalizmom doprinose povećanju nataliteta i brinu o najbitnijem dijelu populacije”, objasnili su Varvari i najavili još sličnih akcija. Planirali su donacije osnovnim školama, ,,kao i niz prigodnih zabavnih aktivnosti koje će omladinu skloniti sa ulice i ukazati im na prave vrijednosti – rad u zajednici, humanitarne aktivnosti i društveno korisno angažovanje”. Cilj ove i narednih akcija Varvara je, pored ostalog, da promijene sliku o navijačima.

MINUS

dijeteNASILJE od drugog djeteta doživjelo je 48 odsto djece anketirane u UNICEF-ovom istraživanju u okviru projekta Škola bez nasilja – stvaranje sigurnog školskog okruženja. Polovina žrtava nasilje je iskusila od jednog učenika, a polovina od grupe. Više od polovine učenika, 62 odsto, kazalo je da je nasilje kojem su bili izloženi trajalo dvije sedmice, dok je kod ostalih trajalo nekoliko sedmica do godinu. Najviše djece žrtava nasilja povjerava se drugu ili drugarici, u 23 odsto slučajeva, roditeljima 22 odsto, a nastavnicima, braći i sestrama 18 odsto. Strah da bi mogla postati žrtve nasilja ima 42 odsto ispitanika, 84 odsto je kazalo da o nasilju nije razgovaralo sa nastavnicima i učiteljima, a 77 odsto da nije razgovaralo sa roditeljima i starateljima. U istraživanju je učestvovalo 6.300 djece i oko 700 nastavnika u osam crnogorskih osnovnih škola. Ambasador UNICEF-a Antonije Pušić pozvao sve biznismene ,,kojima ide dobro i koji su završili osnovnu školu da se sjete gdje su je završili i da pomognu u primjeni programa protiv nasilja”.

beciciGRUPA od 27 francuskih turista demonstartivno je prije nekoliko dana napustila elitni bečićki hotel Iberostar Belvi. Gosti su se na to odlučili revoltirani zbog buke građevinskih mašina i prašine sa obližnjih gradilišta. Kompanija Belvi hotels group više puta upozoravala je nadležne inspekcije u opštini Budva na buku koju stvara izgradnja apartmanskog naselja na rtu Zavala i tražila da se radovi odmah zaustave. Kompanija je saopštila da će, kako sada stvari stoje, ove sezone platiti najmanje 200 hiljada eura odštete svojim partnerima jer je već zatrpana pritužbama gostiju. Predstavnici Iberostara, koji već petu godine vode bečićki hotel, najavili su da će doći u Crnu Goru da riješe ovaj problem u razgovoru sa premijerom Milom Đukanovićem i ministrom turizma Predragom Nenezićem. Slilne situacije dešavale su se i ranije, ali naši turistički poslenici misle da će stranci i dalje trpjeti naš javašluk i plaćati paprenu cijenu za odmor na Crnogorskom primorju.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo