Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 967

Objavljeno prije

na

PLUS

SLAVKO MRDOVIĆ, predsjednik Savjeta humanitarnih organizacija crnogorskih asocijacija Evrope, poklonio je Opštoj bolnici u Nikšiću 50 električnih kreveta. Mrdović četiri decenije živi i radi u Švajcarskoj, a ovo je treći put da pomaže nikšićkoj bolnici. Prethodna dva puta Mrdović je toj zdravstvenoj ustanovi poklonio oko 150 električnih kreveta i drugog medicinskog materijala. Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin kazao je da nije riječ samo o materijalno vrijednoj donaciji, već o poklonu koji dokazuje da postoje ljudi koji ne zaboravljaju svoj narod. U nikšićkoj bolnici godišnje se liječi više od deset hiljada pacijenata.


taraAKCIJA ČIŠĆENJA TARE i Svinjače počela je ove sedmice, na inicijativu Ribolovnog društva Kolašin. U akciji učestvuju učenici završnog razreda SMŠ Braća Selić, NVO Natura i članovi Ribolovnog društva. Predsjednik Ribolovnog društva Nikola Trebješanin kazao je da će se u iščekivanju turističke sezone čistiti što se bude više moglo. U akciji će svakog dana učestvovati po jedno odjeljenje SMŠ Braća Selić. Pomoć je stigla i od TA Eksplorer, koja je za čišćenje ponudila svoj kamion. Javno komunalno preduzeće obećalo je da će se akciji pridružiti i njihovi radnici.

MINUS
dom-zdravljaGRIP iz Meksika preplašio je većinu čovječanstva i poslužio da se još jednom potvrdi kako nas ništa ne smije iznenaditi. Suprotstavićemo mu se – izabranim ljekarom. Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja apelovalo je na građane Crne Gore da, bez prijeke potrebe, ne putuju u zemlje u kojima se pojavio svinjski grip. Građanima, koji su boravili u Meksiku i SAD, preporučeno je da po povratku u Crnu Goru aktivno prate zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave respiratornih tegoba s povišenom temperaturom jave svom izabranom ljekaru i posebno naglase da su boravili u području u kome je bilo svinjskog gripa. Dok u susjednim zemljama prebrojavaju imaju li 400 ili 500 hiljada doza antivirusnih ljekova, mi nijesmo osigurali čak ni put kojim bismo ustanovili da li neko ko se, na primjer, kod ljekara pojavi sa visokom temperaturom, suvim kašljem i ostalim boluje od obične prehlade ili od meksičkog gripa.
miodrag-vukovicPREDSJEDNIŠTVO DPS-a se mjesec nakon izbora dogovorilo da će početi pregovore o formiranju i raspodjeli vlasti na svim nivoima. ,,Poslije praznika ćemo razgovarati o mogućem mandataru, ministrima i konceptu vlade, pri čemu moramo ukalkulisati i stavove naših koalicionih partnera”, najavio je poslanik DPS-a Miodrag Vuković. Na drugoj strani, Pokret za promjene očekuje inicijativu Socijalističke narodne partije u vezi sa raspodjelom funkcija koje bi trebalo da pripadnu opoziciji u novom sazivu parlamenta. Neodoljivo podsjeća na predizbornu atmosferu u kojoj je bilo presudno važno ko će koga prvi pozvati. Rezultate te strategije znamo. Natenane je riječ koja obilježava kako dogovor partija na vlasti oko raspodjele funkcija, tako i dogovore opozicije oko dijeljenja mrva koje njima pripadaju. Kriza je drugdje.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo